De când consumăm tutun? Descoperirea care răstoarnă tot ce se știa

De când consumăm tutun? Descoperirea care răstoarnă tot ce se știa

O nouă descoperire făcută în America arată că tutunul e folosit de oameni de peste 12.000 de ani, cu 9.000 de ani mai devreme decât se știa.

Cel mai probabil, acesta era folosit de primii locuitori ai Americii, arată IFL Science.

Originar chiar din Americi, tutunul este acum cultivat și consumat în întreaga lume, la scară industrială. Cele mai vechi dovezi ale folosirii acestuia, până la această descoperire, au fost găsite în niște pipe vechi de 3.300 de ani, în sud-estul SUA.

Recenta descoperire arată că vânătorii-culegători îl consumau în jurul focului de multă vreme, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Human Behaviour.

ADVERTISING

Semințele carbonizate găsite într-o vatră veche folosită de vânătorii-culegători din statul Utah de astăzi sugerează acest lucru. Vatra din situl Wishbone, din deșertul Great Salt Lake din Utah, a fost descoperită în 2015, în timpul unui studiu arheologic de rutină, iar acum au apărut și primele concluzii.

Echipa de cercetători a exclus posibilitatea ca semințele să fi ajuns în vatră din stomacul rațelor și al altor păsări de apă, ale căror oase au fost găsite la fața locului, sau ca urmare a utilizării plantei de tutun pe post de combustibil.

ADVERTISING

Explicația este că plantele de tutun sunt toxice și nu sunt consumate de păsări sau alte animale. De asemenea, tutunul nu crește în zonele umede, așa cum era aceasta, prin urmare trebuie să fi fost aduse din altă parte. De asemenea, îi lipsește țesut lemnos pentru a servi la aprinderea focului.

Autorii studiului sunt de părere că tutunul a fost mestecat sau aspirat și oamenii au scuipat apoi semințele în foc. De asemenea, nu este exclus ca tutunul să fi fost fumat.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇