Cea mai adâncă scufundare din lume până la o epavă - scafandrii au coborât până la aproape 6.500 de metri

Cea mai adâncă scufundare din lume până la o epavă - scafandrii au coborât până la aproape 6.500 de metri

Un grup de exploratori americani a reușit performanța de a coborî până la 6.456 de metri adâncime, ceea ce este o premieră.

Aceasta e cea mai adâncă scufundare din lume până la o epavă, efectuată de oameni sau de un vehicul. Operațiunea s-a desfășurat recent în Marea Filipinelor.

Echipa a ajuns la USS Johnston, un distrugător al Marinei SUA, care s-a scufundat la data de 25 octombrie 1944, după o bătălie intensă cu japonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Nava, cu o lungime de aproximativ 115 metri și 12 metri lățime, a fost scufundată în timpul Bătăliei din Golful Leyte, cea mai mare bătălie navală din istorie.

ADVERTISING

Epava a fost descoperită în 2019, în apropiere de Insula Samar, din Marea Filipinelor. Atunci, un vehicul controlat de la distanță (ROV) a înregistrat porțiuni din epavă, însă nu a putut ajunge la cele mai adânci zone.

Adâncimea până la care au coborât exploratorii este de 6.456 de metri sau echivalentul a 15 zgârie-nori de înălțimea Empire State Building din Manhattan, New York.

Citește și Iepurii au dezgropat comori arheologice vechi de 9.000 de ani!

Victor Vescovo, fost comandat din cadrul Marinei SUA, care a finanțat noua expediție, a pilotat vehiculul submersibil, DSV Limiting Factor, până la epavă, în timpul a două scufundări de opt ore. Exploratorii au analizat epava și au surprins imagini uimitoare cu aceasta.

ADVERTISING

„Am putut vedea amploarea epavei și pagubele grave suferite în timpul conflictului de la suprafață. A fost lovită de cea mai mare navă de război construită vreodată, cuirasatul japonez Yamato, și a ripostat cu putere”, a declarat Parks Stephenson, istoric naval.

Alte trei nave care s-au scufundat în timpul Bătăliei din Golful Leyte nu au fost găsite încă.

Datele obținute prin sonar, imaginile și notițele nu vor fi date publicității, ci trimise Marinei Statelor Unite. Echipajul a avut grijă să nu perturbe epava.

ADVERTISING

Vezi și Descoperire unică în epava unei nave regale care s-a scufundat acum 500 de ani


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇