Când am început să exterminăm animalele de pe Pământ. Prima specie dispărută nu e pasărea Dodo

Când am început să exterminăm animalele de pe Pământ. Prima specie dispărută nu e pasărea Dodo

La un moment dat, spre sfârșitul anilor 1600, în pădurile luxuriante din Mauritius, ultima pasăre Dodo dispărea. După secole de trai netulburat în tufișurile tropicale, această specie și-a văzut sfârșitul timpuriu, din cauza oamenilor, care ajunseseră pe insulă cu mai puțin de 100 de ani înainte.

Vânători aprigi, oamenii i-au distrus habitatul și au adus specii invazive, distrugând milioane de ani de evoluție. Ca pasărea Dodo au dispărut pe nesimțite nenumărate specii, arată Live Science.

Cercetările arată însă că pasărea Dodo nu e prima specie pe care omul o ștergea de pe fața Pământului. De fapt, omenirea elimina fauna din lume cu mii de ani înainte de dispariția păsărilor Dodo, explică Julian Hume, paleontolog la Muzeul Național de Istorie din Marea Britanie.

ADVERTISING

„Problema a început cu adevărat atunci când noi, oamenii, am început să migrăm”, a precizat omul de știință. Momentul exact este încă dezbătut, dar cele mai recente estimări sugerează că migrațiile care au avut drept rezultat populații durabile de oameni răspândite pe tot globul au început cu mișcarea hominizilor, Neanderthalieni și alte rude umane străvechi, precum și Homo sapiens, din Africa și Asia de sud-est, în urmă cu aproximativ 125.000 de ani.

Pe măsură ce oamenii și-au părăsit casele ancestrale și, în următoarele zeci de mii de ani, au colonizat Eurasia, Oceania, America de Nord și de Sud, fosilele au arătat o creștere paralelă a nivelului de dispariție a animalelor mari, cunoscută și sub numele de megafaună, pe aceste continente.

ADVERTISING

Citește și Strămoșii noștri de acum peste un milion de ani construiau săgeți dintr-un material la care nu te-ai aștepta

Dar de ce au fost animalele mari atât de vulnerabile la răspândirea oamenilor? Megafauna reprezenta probabil hrană sau o amenințare pentru oamenii care au ajungeau în noile teritorii. Mai mult, animalele, care nu mai întâlniseră niciodată oameni, probabil că nu se temeau de ei, ceea ce ar fi putut crește vulnerabilitatea lor.

Prin urmare, oamenii au eliminat în mod sistematic speciile din jurul lor cel mai probabil de la începutul istoriei lor. Migrația noastră a determinat „un dezastru în lumea întreagă”, e de părere Hume.

ADVERTISING

Vezi și Legătura dintre flora intestinală și socializare. Ce au descoperit oamenii de știință


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇