Amazon va găzdui materiale ultrasecrete pentru agențiile de spionaj din Marea Britanie

Amazon va găzdui materiale ultrasecrete pentru agențiile de spionaj din Marea Britanie

Amazon a încheiat un contract privind stocarea de date confidenţiale – prin filiala sa de informaţii dematerializate (”cloud”) AWS – cu serviciile secrete britanice, potrivit unor surse apropiate dosarului.

Contractul vizează să stimuleze analiza datelor şi folosirea inteligenţei artificiale în spionaj de către serviciul britanic al informaţiilor electronice GCHQ şi servicile secrete interne Mi5 şi externe Mi6 sau alte servicii din cadrul Ministerului britanic al Apărării, în cadrul unor operaţiuni comune, dezvăluie în ediţia de marţi Financial Times (FT).

ADVERTISING

Contractul este estimat între 500 de milioane şi un miliard de lire sterline în următorii zece ani, potrivit unor surse citate de FT, care scrie că datele urmează să fie deţinute în Regatul Unit şi că Amazon nu va avea acces la ele.

Aceste informaţii ar putea relansa o dezbatere cu privire la suveranitatea Regatului Unit asupra industriilor sale strategice, în contextul în care Guvernul britanic ar fi pe cale să ia în calcul o excludere a grupului chinez CGN din proiectul unei centrale nucleare Sizewell C, după ce a exclus producătorul de echipament de telecomunicaţii Huawei din reţeaua britanică 5G.

ADVERTISING

Contactate de AFP, Amazon şi GCHQ nu au răspuns imediat, iar Ministerul britanic al Apărării nu a comentat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇