Trump și Biden intră în arena primei confruntări televizate

Trump și Biden intră în arena primei confruntări televizate

Donald Trump se întâlnește, marți, cu Joe Biden, prima întrevedere față în față, într-o campanie marcată de invective și înainte cu 35 de zile de un scrutin prezidențial tensionat.

Alegeri SUA: Joe Biden, încrezător înaintea primei dezbateri că va face faţă ‘minciunilor’ şi ‘atacurilor’ lui Trump

Din cauza pandemiei de COVID-19,nu este prevăzută nicio strângere de mână la acest duel, care începe la ora locală 21.00 (miercuri, 4.00, ora României), în faţa unui public restrâns.

Va fi prima dezbatere între preşedintele republican în exerciţiu, în vârstă de 74 de ani, şi fostul vicepreşedinte american, în vârstă de 77 de ani.

ADVERTISING

La Cleveland, în Ohio, un stat-cheie susceptibil să voteze cu o tabără sau cu cealaltă, cei doi se întâlnesc pe scenă, timp de 90 de minute, sub privirea atentă a jurnalistului de la Fox News Chris Wallace, o figură respectată de ambele tabere.

Devansat în sondaje de mai multe săptămâni, Donald Trump speră la o seară bună - sau la o greşeală spectaculoasă a adversarului său democrat - pentru a se relansa.

Un nou sondaj Washington Post-ABC News publicat marţi îl prezintă înfrânt zdrobitor în statul Pennsylvania, în care a obţinut o victorie în 2016.

Odată cu apropierea scrutinului de la 3 noiembrie, el se teme că ar putea deveni primul preşedinte care nu este reales - de un sfert de secol -, de la înfrângerea lui George H. W. Bush de către Bill Clinton în 1992.

ADVERTISING

În urma unor dezvăluiri explozive ale cotidianului The New York Times (NYT), patrimoniul lui Donald Trump şi situaţia sa fiscală ar urma să aibă un loc important în discuţiile celor doi.

Trump ironizează de săptămâni de zile capacităţile fizice şi mentale ale lui "Sleepy Joe" ("Joe adormitul"), pe care-l prezintă drept o marionetă manipulată de ”stânga radicală”.

Intrat în politică în urmă cu o jumătate de secol, Joe Biden, senator şi apoi vicepreşedinte, speră ca această a treia sa canidatură la fotoliul de la Casa Albă - după candidaturile în alegerile primare democrate din 1988 şi 2008 - să fie cea bună.

ADVERTISING

Care este punctul tare al fostului om de afaceri republican? Capacitatea sa de a surprinde, de a sparge codurile, de a-şi impune propriile reguli, propriul stil.

”Este un dezbătător aparte, nu există cu adevărat o reţetă pentru a-l înfrunta”, declară pentru AFP Aaron Kall, un profesor la universitatea din Michigan şi autorul unei cărţi intitulate "Debating The Donald".

În tabăra lui Joe Biden se mizează pe experienţa sa, simţul său al empatiei.

”Americanii vor vedea cum arată un preşedinte”, a dat asigurări soţia sa, Jill Biden. "Calm, constant, puternic, rezistent”.

Odată cu apropierea acestei mari întâlniri, Donald Trump a formulat din nou o cerere bizară, pe jumătate în glumă, pe jumătate provocator, ca Joe Biden să fie supus unui control antidopaj.

Joe Biden a refuzat să comenteze, duminică. Însă echipa sa a dat un răspuns usturător acestei solicitări.

”Dacă preşedintele crede că cea mai bună modalitate de a-şi prezenta argumentele este cu ajutorul urinei, atunci să nu se jeneze”, a declarat directoarea de comunicare a candidatului democrat, Kate Bedingfield.

Strategia nu are nimic nou. În urmă cu patru ani, Donald Trump a formulat exact aceeaşi solicitare cu privire la... Hillary Clinton.

Celelalte două dezbateri prezidenţiale sunt prevăzute la 15 şi 22 octombrie, respectiv la Miami, în Florida, şi la Nashville. în Tennessee.

Vicepreşedintele republican Mike Pence şi partenera de cursă a lui Joe Biden, senatoarea Kamala Harris, un fost procuror, are loc la 7 octombrie la Salt Lake City, în Utah.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇