Ziua 219: Odată cu anexările crește teama nucleară. Zelenski prezintă imagini cu atrocitățile comise de „nenorociții însetați de sânge”

Ziua 219: Odată cu anexările crește teama nucleară. Zelenski prezintă imagini cu atrocitățile comise de „nenorociții însetați de sânge”

Ziua 219 de război este cea în care Vladimir Putin a anunțat anexarea a 18% din teritoriul Ucrainei, într-un discurs plin de ură ce a durat zeci de minute. Spectacolul de la Kremlin s-a încheiat cu Putin trăgându-i de mână pe cei 4 lideri separatiști veniți să semneze acordurile, pentru ca apoi toți 5 să strige, împreună cu sala, „Uraaa, Rusia!”.

Încă mai sunt câțiva pași legali pentru ca cea mai mare anexare din Europa de la Hitler încoace să fie completă, procesul fiind așteptat să se încheie pe 4 octombrie.

În timp ce la Moscova este organizat un concert și marșuri să marcheze momentul, rușii încearcă să scape cum pot de mobilizare și furia crește pe măsură ce autoritățile iau măsuri prin care le echivalează viața cu o oaie și un sac de cartofi.

Odată cu anexările crește și teama nucleară. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a recunoscut că, după procedurile de anexare, Moscova ar putea privi atacurile ucrainenilor un act de agresiune la adresa Rusiei. Legile rusești permit ca în astfel de cazuri să fie folosite arme nucleare.

Mai multe detalii, declarații și reacții pe subiectul anexărilor, vă invităm să urmăriți AICI.

ADVERTISING

Între timp, pe front, ruşii au continuat bombardamentele în zone locuite din Nikolaiev şi Dnipro, și au atacat un convoi umanitar la periferia Zaporojie, ucigând zeci de persoane. Zelenski a prezentat imaginile terorii și i-a numit pe ruși „nenorociți însetați de sânge”. Armata Ucrainei continuă contraofensiva și a lovit două posturi de comandă ale Moscovei din Herson.

Cea mai mare anexare din Europa de la Hitler încoace

  • Anexări anunțate printr-un discurs de dictator - Vladimir Putin a anunțat oficial anexarea regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk ce reprezintă 18% din teritoriul Ucrainei, liderul de la Kremlin motivând asta prin „tragedia” reprezentată de destrămarea Uniunii Sovietice, care ar fi lăsat milioane de ruși sinistrați în țări pe care nu le cunoșteau.
  • În discursul de 40 de minute, încheiat cu intonarea imnului Rusiei, aplauzele sălii și urale în momentul în care Putin a dat mâna cu cei patru lideri separatiști, președintele rus a acuzat „ango-americanii” de sabotarea conductelor Nord Stream și s-a referit la liderii occidentali cu apelative dure ca „șerpi” și „stăpâni de sclavi”, care acum ar dori să „sărăcească și să omoare” cetățenii ruși.
  • Putin vrea pace - Putin spune că acum Rusia e pregătită să revină la masa negocierilor pentru a opri luptele și a transmis Kievului că nu are altă cale decât să accepte pierderea de teritorii.
  • Anexări cu noaptea-n cap - Încă de la primele ore Putin a semnat decrete prin care a recunoscut oficial independenţa regiunilor ucrainene Herson şi Zaporojie (pentru Donețk și Lugansk o făcuse la începutul invaziei). Apoi, liderii pro-ruși ai celor patru regiuni vizate de anexare au semnat la Kremlin acordurile de alipire la Rusia și imediat după Putin a trimis Dumei de Stat propunerile.
  • Ceremonie fastuoasă - De la ora 15:00, are loc o ceremonie la Kremlin pentru oficializarea anexării celor două, precum şi a regiunilor Doneţk şi Lugansk (est), recunoscute deja din februarie. Vladimir Putin va susţine cu această ocazie „un discurs important", iar pentru a-i fi asigurat publicul convoaie de autobuze au fost văzute îndreptându-se către Piaţa Roşie.
  • Liber la nucleare? - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a recunoscut că, după procedurile de anexare, Moscova ar putea privi atacurile ucrainenilor un act de agresiune la adresa Rusiei. Legile rusești permit ca în astfel de cazuri să fie folosite arme nucleare.
  • Închisoarea Rusia - Există indicii că Rusia ar putea limita circulația ucrainenilor care trăiesc în teritoriile ocupate, după ce va anunța anexarea acestora. Ucrainenii li s-a spus că de sâmbătă vor trebui să solicite un pașaport de la autoritățile de ocupare.
  • Reorganizare în Zaporojie - Melitopolul va deveni capitala regiunii Zaporojie pe care Putin spune că o anexează. Amintim că reședința oficială, orașul Zaporojie, este în continuare sub controlul forțelor ucrainene.
ADVERTISING

Mobilizarea

  • Cu deținuții pe front - Mai mulți deputați ruși au depus un proiect de lege care să permită oficial ca deținuții să poată să fie trimiși pe front și să obțină, în schimb, grațierea. Potrivit proiectului, fiecare zi petrecut pe front ar urma să scadă 10 zile din pedeapsă.
  • Granițe închise pentru tot mai mulți - Polițiștii au primit interdicție de a părăsi țara, iar oficialii care au acces la secrete de stat au fost forțați să-și predea pașapoartele, după anunțul mobilizării.
  • Vieți cumpărate cu oi și cartofi - În Tuva, autoritățile au început să le distribuie familiilor celor recrutați pentru război oi, cartofi și lemne de foc, „ca să nu se simtă lasați de izbeliște”.
  • Centre incendiate - În Novosibirsk agenții FSB au reținut un bărbat suspectat că urma să incendieze un centru de mobilizare. Până acum pe teritoriul Rusiei au avut loc cel puțin 15 astfel de incendieri.
  • Lukașenko nu-l lasă pe Putin la greu - Avanposturi militare au fost montate la granița dintre Rusia și Belarus, provocând ambuteiaje în traficul dintre cele două state. Cei care au ordin de mobilizare nu au voie să plece din țară, astfel că sunt controale sporite.
  • Război în loc de vacanță - Oficialii de la Moscova au cerut turoperatorilor să le restituie toți banii rapid celor care nu-și mai pot face vacanțele pentru că au fost convocați la mobilizare.
  • Panică de mobilizare - Mai mult de jumătate dintre ruși au simțit anxietate sau teamă după anunțul de mobilizare al lui Putin, potrivit unui nou sondaj realizat de Centrul independent Levada.
ADVERTISING

Mişcările de pe front

  • Convoi umanitar pulverizat - Rușii au atacat un convoi umanitar la periferia Zaporojie. 25 de oameni au murit și 74 au fost răniți. Detalii AICI.
  • Dezastru la Dnipro - O persoana a murit și alte 5 au fost rănite după ce rușii au bombardat Dnipro noaptea trecută. Rachetele au distrus parcul auto al unei companii de transport - 52 de autobuze au fost făcute scrum și alte 98 au fost avariate. De asemenea, au fost avariate mai multe clădiri civile și administrative.
  • Atac la Nikolaev - Forțele ruse au bombardat şi Nikolaev peste noapte. Guvernatorul regiunii și primarul orașului au raportat că o rachetă a lovit un bloc de 9 etaje şi oamenii sunt prinși sub dărâmături. Cel puțin 8 persoane au fost rănite. Au avut loc cel puțin șapte explozii în oraș și la periferia acestuia. Mai devreme, o dronă kamikaze a lovit o clădire din centrul orașului.
  • Avioane doborâte - Două avioane de luptă rusești Su-25 au fost doborâte în regiunea Nikolaiev.
  • Lider pro-rus ucis - Alexei Katerinicev, prim-adjunctul liderului administrației ruse instalate în Herson, a fost ucis într-un atac nocturn al forțelor ucrainene.
  • Pericol continuu la Zaporojie - Energoatom anunţă că o mină pusă de ruşi a explodat lângă centrala nucleară de la Zaporojie.
  • Atentat la Melitopol - În Melitopol a avut loc un atentat la viața directorului școlii unde s-a ținut referendumul pentru anexare. O bombă a fost plasată pe trunchiul unui copac și a fost detonată când directorul a trecut cu mașina pe lângă. Mașina a fost avariată, dar bărbatul nu a fost rănit grav.
  • Contraofensiva în sud - Comandamentul Operațional „Sud” al Kievului a raportat că armata ucraineană a lovit postul de comandă rus din districtul Beryslavsky și punctul de control al dronelor din Davidiv Brid din regiunea Herson.
  • Armata ucraineană a eliberat până acum 8.500 de kilometri pătrați de teren de sub ocupație rusă, în special în regiunea Harkov.
  • Imaginile terorii - Volodimir Zelenski a prezentat imagini de la atacurile rușilor din ultimele 24 de ore, numindu-i „nenorociți însetați de sânge”.

Держава-терорист обстрілює ракетами мирне населення на Запоріжжі, Миколаївщині, Дніпропетровщині. Б’є по українських...

Publicată de Володимир Зеленський pe Vineri, 30 septembrie 2022

Diplomație, sancțiuni, economie

  • Ajutor american - Senatul SUA a aprobat încă 12,4 miliarde de dolari ca ajutor militar, cât și economic pentru Ucraina. Proiectul de lege permite, de asemenea, președintelui Joe Biden să autorizeze transporturi de arme de până la 3,7 miliarde de dolari din depozitele americanilor.
  • O nouă rezoluţie fără şanse - Consiliul de Securitate al ONUvotează azi asupra unei rezoluţii de condamnare a „referendumurilor" de anexare din cele 4 regiuni ucrainene, un text care nu are nicio şansă de a fi adoptat din cauza dreptului de veto al Rusiei. Proiectul elaborat de SUA şi Albania lansează un apel tuturor statelor şi altor organizaţii „să nu recunoască o presupusă anexare".
  • Ce fac China şi India? - Va fi examinată cu atenţie mai ales poziţia Chinei, acuzată uneori de occidentali de a fi prea conciliantă cu Rusia. Poziţia Indiei va fi, de asemenea, urmărită îndeaproape. Cele două ţări s-au abţinut în februarie, după lansarea invaziei, când Rusia şi-a folosit dreptul de veto în Consiliu la o rezoluţie denunţând „agresiunea" sa asupra Ucrainei.
  • Problema Nord Stream - Apoi, va avea loc la ONU altă discuţie privind scurgerile descoperite la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică. Probabil că se vor opri scurgerile de gaz din conducte, potrivit operatorului conductei.
  • Criza energiei - miniştrii Energiei din UE au decis măsurile pentru combaterea preţurilor ridicate la energie, printre ele și reducerea obligatorie a consumului. Detalii AICI.
  • Kârkâzstanul profită - Apple și-a mutat majoritatea angajaților din Rusia în Kârgâzstan.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇