Voiculescu spune că Ministerul Sănătăţii nu are baza legală pentru achiziţionarea testelor de Covid pentru şcoli

Voiculescu spune că Ministerul Sănătăţii nu are baza legală pentru achiziţionarea testelor de Covid pentru şcoli

Ministerul Sănătăţii nu are baza legală pentru achiziţionarea testelor rapide pentru şcoli, a afirmat, duminică, ministrul Vlad Voiculescu.

„Ministerul Sănătăţii nu are cadrul normativ pentru a achiziţiona teste pentru şcoli, de exemplu, sau pentru orice altă unitate în afară de unităţile din subordine, iar aceste teste constituie cu siguranţă un filtru.

Nu e un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât, dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul, o poate face, evident.

ADVERTISING

Ministerul Sănătăţii, repet, nu are baza legală pentru achiziţionarea testelor pentru şcoli, lucrul acesta este cât se poate de clar şi comunicat şi Ministerului Educaţiei", a afirmat Voiculescu într-o conferinţă de presă.

Testele din salivă nu sunt incluse în metodologia de lucru a INSP

Secretarul de stat Andreea Moldovan a adăugat că testele din salivă nu sunt incluse în metodologia de lucru a INSP.

"Este un test care nu este în metodologia de lucru a INSP. În momentul în care testele acestea vor fi de o calitate superioară şi corespunzătoare, bineînţeles că va fi un pas înainte pentru o testare mai plăcută pentru populaţie, dar deocamdată aceste teste nu sunt agreate de metodologie pentru că nu sunt suficient de bune", a afirmat Andreea Moldovan.

ADVERTISING

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, în cele opt săptămâni de şcoală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, ceea ce reprezintă un "un insucces major".

ADVERTISING

El a adăugat că "achiziţia acestor teste non-invazive trebuie făcută de entităţi cu competenţă în domeniul medical", deoarece Ministerul Educaţiei nu are competenţe şi atribuţii pentru achiziţia niciunui tip de test medical.

"De aceea, mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătăţii (ca autoritate guvernamentală în domeniul sănătăţii) pentru implicare în vederea asigurării unei protecţii sanitare corespunzătoare în şcolile din România", a subliniat ministrul Educaţiei.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇