Văduvele soldaților ruși uciși în Ucraina au primit câte o haină de blană: Femeile sunt mulțumite, dar unele au fost puse să le dea înapoi (Video)

Văduvele soldaților ruși uciși în Ucraina au primit câte o haină de blană: Femeile sunt mulțumite, dar unele au fost puse să le dea înapoi (Video)

O înregistrare video răspândită pe rețelele de socializare arată mai multe femei ai căror soți au murit luptând în războiul lui Putin mulțumind autorităților pentru că le-au oferit câte o haină de blană.

Înregistrarea distribuită inițial pe canalul de știri CHTD de pe Telegram arată că femeile sunt din Makiivka, oraș din regiunea ucraineană ocupată Donețk, relatează Newsweek.

"Văduvele au primit 21 de haine de blană drept compensație pentru susținătorii de familie care au murit în Ucraina", se menționează în postare.

Una dintre femei ține haina în mâini și spune zâmbind către cameră: "Am primit un ajutor neașteptat azi", adăugând că văduvele soldaților uciși pe front sunt "foarte recunoscătoare" pentru haine.

"Vă mulțumim din toată inima. Vă mulțumim că ați avut grijă de noi", spune ea, apoi toate femeile spun în cor "vă mulțumim".

Nu toată lumea e fericită

Potrivit presei locale, cel care a filmat scena este Evgheni Skripnik, un asociat al lui Igor Girkin, cunoscut blogger militar, fost agent KGB și liderul separatiștilor ruși din regiunea Donbas care s-a implicat în anexarea din 2014.

ADVERTISING

Skripnik a spus că hainele au fost trimise de activiști ruși din Moscova, adăugând: "În astfel de momente simți că suntem o singură familie."

Meduza relatează, însă, că unele dintre văduve au fost puse să dea hainele înapoi.

După ce înregistrarea a fost difuzată, mișcarea Rezistența Feministă Anti-Război a contactat-o pe una dintre femeile din clip, iar aceasta a povestit că ea și alte cel puțin trei persoane au înapoiat hainele imediat după ce au fost filmate. Cei care au organizat acțiunea le-au spus inițial că li s-au dat haine de proastă calitate și le-au promis că le vor aduce altele curând, apoi au zis că a fost o greșeală și că blănurile erau pentru altcineva.

Femeia a mai povestit că au fost anunțate la serviciu că vor primi niște cadouri scumpe de la Moscova dacă sunt de acord să fie filmate. Ea a precizat că este o practică obișnuită și că de multe ori văduvele care apar în astfel de ipostaze sunt, de fapt, falsuri. "Se întâmplă des, se aduce ceva de la Moscova și se filmează, noi suntem mereu recunoscători", a spus aceasta. Ea nu a menționat dacă femeile din înregistrare erau văduve sau nu.

ADVERTISING

Acțiunea de propagandă a avut loc la începutul acestei luni, iar hainele de blană au fost oferite de omul de afaceri Alexandr Boriak. Soția lui Girkin, Miroslava Boriak, s-a ocupat de transportul hainelor către văduve, iar luni ea a postat clipul cu cele 13 femei.

Omul de afaceri Alexandr Boriak este fondatorul companiei producătoare de articole vestimentare din blană Furs Yugra (Yugra sau Iuhra este o regiune din nord-estul Munților Urali - n.red.), însă firma a fost închisă în vara anului 2021. Boriak apare înregistrat la Moscova ca producător individual cu activitate principală "producția de articole din blană", notează Meduza.

Compensații pentru pierderile de pe front: pește, lemne, jucării

Episodul cu blănurile pentru văduve a fost prezentat de presa ucraineană precum The New Voice of Ukraine, care a comparat compensațiile primite de văduvele din Donețk cu cele ale altor familii din Rusia care au suferit pierderi pe front. Publicația arată că în Sahalin, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, văduvele au primit pește congelat, în timp ce în republica siberiană Tova compensațiile au constat în carcase de ovine și lemne de foc.

ADVERTISING

În ianuarie, un băiețel din Rusia în vârstă de doar 6 ani, care și-a pierdut tatăl în războiul din Ucraina, a primit drept "consolare" din partea autorităților de la Moscova un smartwatch și un tur al biroului Ministerului de Interne. Televiziunile din Rusia au prezentat acest caz ca pe "un vis devenit realitate", iar mama copilului s-a declarat fericită.

"Nu ne-am așteptat la așa ceva. Este o mare surpriză pentru noi. Mai ales pentru Saveli. Mulțumim, suntem foarte fericiți!", a spus văduva, cu zâmbetul pe buze.

Rusia a suferit importante pierderi umane în război. Forțele armate ale Ucrainei au raportat marți cel mai mare număr zilnic de morți al trupelor ruse, susținând că 1.030 de soldați ruși au fost uciși în ziua precedentă, informație care nu a putut fi verificată.

Potrivit bilanțului estimativ anunțat miercuri de armata ucraineană, Rusia a pierdut cel puțin 134.100 de militari de la începerea războiului.

Autoritățile ucrainene susțin că Rusia pregătește o nouă mobilizare pentru a-și completa efectivele decimate. Vadim Skibițki, șef-adunctul serviciului ucrainean de informaţii militare, a spus că până la 500.000 de ruși vor fi mobilizați în această etapă.

După decretul de mobilizare parțială pe care Vladimir Putin l-a semnat în septembrie, Rusia a mobilizat circa 318.000 de soldaţi, din care 9.000 au fost chemați ilegal în armată. 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇