Un cutremur puternic a zguduit Creta şi s-a soldat cu cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi. Niciunul român (Video)

Un cutremur puternic a zguduit Creta şi s-a soldat cu cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi. Niciunul român (Video)

Un puternic seism, cu magnitudinea 5,8, s-a produs, luni, pe insula Creta din sudul Greciei, a anunţat Institutul Geodinamic de la Atena.

Un muncitor care lucra într-o biserică – ce s-a surpat – a murit, în urma cutremurului puternic, care a zguduit insula şi care s-a soldat, de asemenea, cu nouă răniţi, a anunţat un reprezentant al Protecţiei Civile elene.

Seismul estimat la magnitudinea 6, potrivit Institutului american de geofizică USGS, a avut loc loc la ora 6:17 GMT (9:17, ora României), la 23 de kilometri de Heraklion, capitala Cretei, relatează AFP.

Cutremurul a afectat mai ales oraşul agricol Arkalohori, unde a murit muncitorul şi unde s-au constatat numeroase pagube, potrivit unui reprezentant al biroului de presă al Protecţiei Civile, Spiros Georgiou.

Cutremurul a avut epicentrul la o distanţă de 23 de kilometri nord-vest de Arvi, la o adâncime de 10 kilometri, a precizat institutul din Atena.

Primarul localităţii Arkalohori a declarat, pentru Skai TV, că două lăcaşuri de cult şi alte structuri din zonă au suferit pagube, iar două persoane au rămas blocate în clădiri avariate, una într-o biserică, după ce cupola acesteia, la care se efectuau lucrări de întreţinere, s-a prăbuşit, iar alta într-o locuinţă. Ulterior, s-a constatat că una dintre victime murise.

ADVERTISING

Imaginile difuzate de televiziunea publică elenă ERT au prezentat pagube importante, în special prăbuşirea unor case vechi din Arkalohori şi din alte sate din regiune, în apropiere de Heraklion.

''Este un cutremur la care nu ne aşteptam; pentru moment sunt replici de 4,5'', a indicat seismologul Efthymis Lekkas, preşedintele agenţiei de protecţie la cutremure, citat de agenţia de presă elenă ANA.

Ministrul Protecţiei Civile, Christos Stylianides, însoţit de Efthymis Lekkas şi de o echipă din cadrul serviciilor contra dezastrelor naturale (Emak), urmează să se deplaseze în Creta în următoarele ore, potrivit canalului ERT.

ADVERTISING

Niciun român rănit

Până la acest moment nu există victime de cetăţenie română ale seismului, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

MAE mai anunţă că au fost întreprinse demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile elene, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la cetăţenia persoanelor afectate şi starea acestora de sănătate.

Cutremure frecvente

Grecia este străbătută de importante falii geologice, iar cutremurele sunt frecvente în această regiune.

Ultimul seism mortal s-a produs la data de 3 martie în centrul Greciei, în Elassona, lăsând în urmă un mort şi zece răniţi, precum şi pagube extinse.

La 30 octombrie 2020, un cutremur cu magnitudinea 7 produs în Marea Egee, între insula Samos din Grecia şi oraşul Izmir din Turcia, s-a soldat cu 114 morţi Turcia şi două decese în Samos.

ADVERTISING

Citeşte şi analizele zilei de azi pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇