Televiziunea din Belarus a difuzat o nouă înregistrare cu Roman Protasevici, în care îşi recunoşte vina şi spune că vrea să-şi îndrepte greşelile (Video)

Televiziunea din Belarus a difuzat o nouă înregistrare cu Roman Protasevici, în care îşi recunoşte vina şi spune că vrea să-şi îndrepte greşelile (Video)

Postul naţional de televiziune din Belarus a difuzat noi declaraţii înregistrate video în care jurnalistul Roman Protasevici, arestat recent după deturnarea avionului său, îşi recunoaşte vina şi spune că vrea să-şi îndrepte greşelile.

Ar fi vorba despre o confesiune filmată „sub ameninţare”, potrivit apărătorilor drepturilor omului, notează AFP.

Fost redactor-şef al presei de opoziţie NEXTA, care a jucat un rol-cheie în mişcarea istorică de protest din Belarus în 2020, Roman Protasevici, vizibil tulburat, a afirmat că a îndemnat la manifestări împotriva regimului şi a dat asigurări că îl respectă pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

ADVERTISING

Jurnalistul de 26 de ani a mai spus că doreşte să-şi îndrepte greşelile şi să ducă o viaţă liniştită, departe de politică.

Cu câteva ore înainte de difuzarea înregistrării, ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului Viasna a denunţat afirmaţiile obţinute "sub ameninţare".

"Tot ce va spune (Roman) Protasevici va fi obţinut după ameninţări, cel puţin psihologice, şi sub ameninţarea unor acuzaţii incorecte al căror obiect este", a declarat joi dimineaţă pentru AFP directorul Viasna, Ales Beliaţki.

"Orice spune el acum este propagandă curată care nu conţine nicio fărâmă de adevăr", a continuat el.

O nouă înregistrare în care apare Roman Protasevici.

O nouă înregistrare în care apare Roman Protasevici. Acesta apare singur în cadru, în timp ce dă declarații. Fostul jurnalist este îmbrăcat cu aceleași haine din momentul arestării sale pe aeroportul din Minsk și este filmat de la distanță, fără a se vedea clar dacă mai are sau nu vânătăi pe față.

Publicată de N4 pe Joi, 3 iunie 2021

Roman Protasevici a fost arestat la 23 mai împreună cu partenera sa, Sofia Sapega (23 de ani), după ce avionul de pasageri al companiei Ryanair în care se aflau a făcut o aterizare forţată la Minsk, capitala Belarusului, în timpul zborului de la Atena spre Vilnius, în Lituania.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Autorităţile beloruse au justificat deturnarea avionului, care survola teritoriul lor, printr-o ameninţare cu bombă.

Această afacere a declanşat un scandal internaţional şi a condus la anunţarea de noi sancţiuni împotriva Belarusului, Opoziţia şi capitalele occidentale denunţând un subterfugiu al regimului lui Aleksandr Lukaşenko pentru a-l aresta pe disident.

În Belarus, Roman Protasevici este urmărit penal pentru "organizarea" de revolte în Belarus, o infracţiune pedepsită cu 15 ani de închisoare.

ADVERTISING

La o zi după arestarea disidentului, în timp ce media independente şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu starea lui de sănătate, autorităţile din Belarus au difuzat o înregistrare video cu Roman Protasevici în care el a spus că a "dat declaraţii".

Partenera sa, Sofia Sapega, a apărut şi ea într-un videoclip în care şi-a recunoscut faptele.

De fiecare dată, Opoziţia a denunţat înregistrări obţinute sub constrângere, o practică folosită mult timp de regimul lui Aleksandr Lukaşenko.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇