Țara din UE care a capturat atât de multă cocaină încât nu mai are cum s-o distrugă

Țara din UE care a capturat atât de multă cocaină încât nu mai are cum s-o distrugă

Autoritățile belgiene au nevoie de o capacitate mai mare de incinerare pentru a arde drogurile capturate care au umplut depozitele. Stocurile imense ar putea fi atacate de grupările interlope.

Depozitele au devenit prea mici pentru a stoca drogurile capturate în portul din Antwerp după operațiunile din ultimele săptămâni, relatează Euronews.

"Dacă avem o captură mare de droguri, de 5-8 tone, nu toate pot fi distruse imediat, din cauza capacității incineratoarelor și a limitărilor de mediu", a declarat Francis Adyns, purtătorul de cuvânt al serviciului public de finanțe din Belgia.

ADVERTISING

Oficialii din cadrul guvernului regional al Flandrei au anunțat că va fi stabilit în curând un plan în acest sens.

Detaliile despre incinerare și locurile în care se află drogurile sunt ținute secret, întrucât există temeri că rețelele de traficanți ar putea ataca depozitele pentru a recupera o parte din narcotice.

"Lucrăm cu mulți bani în privința valorii de pe stradă a drogurilor. Prețul pe stradă al unui gram de cocaină este în jur de 50 de dolari. Așa că cineva își poate imagina, dacă noi am capturat câteva tone, ce înseamnă o asemenea cantitate", a spus oficialul.

ADVERTISING

Antwerp este "poarta de intrare" în Europa a drogurilor din America Latină. Cantitatea de droguri care "inundă" portul de mărfuri din Antwerp a crescut continuu în ultimii cinci ani, iar tendința continuă.

În 2021, în portul din Antwerp a fost capturată o cantitate record de 89,5 tone de cocaină, cu 36% mai mult decât în anul anterior. Recordul a fost doborât în 2022 - până acum au fost depistate 100 de tone de droguri.

La mijlocul lunii octombrie, într-un singur raid al poliției au fost depistate șase tone de cocaină. Drogurile se aflau în două containere maritime aduse din Surinam.

ADVERTISING

Vama belgiană a extins măsurile de control prin angajarea a încă 100 de agenți și instalarea de scannere în terminalele din port pentru inspectarea containerelor.

Grupările de crimă organizată au răspuns prin violență și încercări de a-i teroriza chiar și pe oficialii de rang înalt. În octombrie, ministrul Justiției, Vincent Van Quickenborne, a fost ținta unui complot de răpire pus la cale de o grupare din Olanda.

Van Quickenborne, care a fost plasat sub protecția întărită a poliției, a catalogat această acțiune drept "narco-terorism".

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇