Tânărul care l-a pălmuit pe Macron a fost condamnat imediat la închisoare cu executare

Tânărul care l-a pălmuit pe Macron a fost condamnat imediat la închisoare cu executare

Bărbatul care l-a pălmuit pe preşedintele francez Emmanuel Macron în timpul unei vizite în departamentul Drôme, a fost condamnat la 18 luni de închisoare, dintre care patru luni cu executarea pedepsei.

Damien T., în vârstă de 28 de ani, a fost judecat în regim de urgenţă, la Valence, la două zile după faptele, în urma cărora Macron a fost susţinut unanim de către clasa politică, relatează Le Monde.

Tribunalul din Valence a emis un mandat prin care vinovatul este încarcerat încă de joi seara.

Tânărul a recunoscut, în cadrul audierii, că l-a pălmuit pe şeful statului. Această pălmuire, ”absolut inadmisibilă” este un ”act de violenţă deliberată”, a acuzat reprezentantul Ministerului Public.

ADVERTISING

”Nu există o incapacitate temporară sau totală, însă este un act violent”, a pledat magistratul, subliniind că preşedintele ”nu a dorit să vadă un medic”.

”Nu cer o amendă, însă vă cer să pronunţaţi împotriva sa o interdicţie definitvă de exercitare a unei funcţii publice”, interzicerea dreptului de vot pe o perioadă de cinci ani şi interdicţia deţinerii vreunei arme pe aceeaşi perioadă, a declarat magistratul, care a precizat că Damien T. risca o pedeapsă de trei ani de închisoare şi o amendă în valoare de 45.000 de euro.

ADVERTISING

Procurorul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la o eventuală recidivă şi a subliniat că observă ”un fel de hotărâre rece” la un bărbat care nu a avut probleme cu justiţia.

O faptă "imbecilă şi violentă"

Celălalt bărbat arestat, Arthur C., urmează să fie convocat în instanţă ulterior, pentru a răspunde cu privire la infracţiuni în legătură cu arme deţinute în mod ilegal, a anunţat miercuri, într-un comunicat, procurorul Republicii Alex Perrin.

Întrebat, joi după-amiaza, la Centrul de Antrenament Clairefontaine, unde s-a întâlnit cu echipa de fotbal a Franţei înaintea Campionatului European de Fotbal care începe vineri, Emmanuel Macron a denunţat o faptă ”imbecilă şi violentă”.

ADVERTISING

Şeful statului a preferat să evoce ”optimismul, întoarcerea la viaţă şi la muncă”.

El a spus de ce nu a depus plângere. ”Justiţia s-a sesizat imediat şi, având în vedere postul meu, cred că trebuia să las justiţia să-şi urmeze cursul”, a declarat el.

Agresiunea a avut loc marţi după-amiaza, în urma unei vizite la Liceul hotelier Tain-l’Hermitage, în Drôme. În timp ce preşedintele se ducea să se întâlnească cu mulţimea, un bărbat l-a pălmuit şi a strigat sloganul regalist ”Montjoie! Saint-Denis!” şi ”Jos Macron!”.

El a fost culcat la pământ de mai mulţi membri ai serviciului de securitate.

Cei doi bărbaţi, care locuiec la Saint-Vallier, au fost arestaţi imediat după incident. Niciunul dintre ei nu este cunoscut serviciilor judiciare sau de informaţii.

Damien T. a recunoscut la audieri că ”l-a lovit pe şeful statului şi i-a denunţat politica”.

Cei doi amici sunt membri ai unor asociaţii din comuna lor, ”în legătură cu arte marţiale, Evul Mediu şi universul mangas”, potrivit procuraturii.

Macron a minimalizat palma primită: Sunt fapte izolate


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇