Spitalul din Piatra Neamţ are autorizaţie de securitate la incendiu dinainte de Revoluţie. Nu există responsabili pentru prevenirea incendiilor şi cineva desemnat să intervină dacă ia foc

Spitalul din Piatra Neamţ are  autorizaţie de securitate la incendiu dinainte de Revoluţie. Nu există responsabili pentru prevenirea incendiilor şi cineva desemnat să intervină dacă ia foc

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ are autorizaţie de securitate la incendiu obţinută la momentul construirii, adică înainte de 1990, şi prezenta nereguli în ce privește siguranța personalului și a pacienților.

Doar etajele 4 şi 5, care au fost modernizate, au obţinut autorizaţii ISU în 2015 şi în 2016. Incendiul ucigaş de sâmbătă seara a avut loc la etajul 2 al spitalului.

„La momentul construirii Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, acesta a respectat legile şi reglementările în vigoare.

Etajul 4 şi etajul 5 ale spitalului, ca urmare a unor modificări făcute pentru modernizarea celor două etaje de la Neonatologie şi Cardiologie, au solicitat şi obţinut autorizaţii de securitate la incendiu.

Spitalul este construit înainte de anii '90 şi s-a supus legislaţiei în vigoare la acel moment. Etajele 4 şi 5 au necesitat obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru că au fost făcute modificări ca urmare a modernizării secţiilor de care am amintit”, a explicat Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, citată de Mediafax.

ADVERTISING

Spitalul a fost inaugurat în 1935, iar în cel de-al Doilea Război Mondial a fost transformat în spital miliar, potrivit mesagerulneamt.ro. Spitalul nou s-a dat în folosiţă în 1973, cu toate secţiile chirurgicale.

Nereguli în ce privește siguranța personalului și a pacienților

Pe de ală parte, Autoritatea Naționale de Management al Calității în Sănătate susţine că existau probleme la spitalul din Piatra neamţ, în ce priveşte siguranța personalului și a pacienților.

„Spitalul nu a intrat în ciclul actual de acreditare, respectiv el este vizat de-abia pentru anul viitor pentru acreditare, dar de la ultima acreditare noi ne-am uitat rapid peste niște rezultate și tocmai în zona în care instituția trebuia să asigure siguranța personalului, inclusiv a pacienților, printr-un plan de prevenire a incendiilor și evacuare a acestora, așa suna indicatorul la vremea respectivă, are patru indicatori cu neconformități, respectiv nu aveau responsabili pentru prevenirea incendiilor nominalizați pentru fiecare secție sau serviciu, nu aveau responsabili de intervenție în caz de incendiu declanșat, nu aveau program de instruire. În fine, la ultima evaluare cam așa se prezentau, din păcate.

ADVERTISING

Acum, nu știm ce s-a întâmplat acolo. Noi vom ajunge acolo undeva mai după ce se termină anchetele, în momentul în care se mai liniștesc lucrurile și vom reevalua situația din punctul nostru de vedere. În secția ATI, ai în primul rând curent electric și surse de oxigen, iar oxigenul în contact cu orice sursă de flacără sau cu grăsime explodează”, a spus Marius Filip, directorul Unității de Standarde din cadrul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, într-o intervenţie telefonică la Digi24.

Tragedia de la Spitalul Județean Piatra Neamț

Tragedie la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, unde 10 persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la Secția ATI și alte șapte sunt în stare critică, inclusiv medicul de gardă, care a încercat să îi salveze pe pacienți.

Toate informațiile despre tragedia de la Spitalul Județean din Piatra Neamț.

ADVERTISING

Incendiul a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 18:30, la etajul al doilea al spitalului, la unul dintre saloanele din secția ATI, unde erau opt pacienți bolnavi de Covid, aflați în imposibilitatea de a se deplasa singuri, unii fiind intubați, alții având măști de oxigen.

Toți cei opt pacienți au murit, iar în încercarea de a-i salva, a fost grav rănit și medicul de gardă, medicul de anestezie şi terapie intensivă Cătălin Denciu. El a fost transferat în cursul nopții cu o aeronavă militară la Spitalul Floreasca și de aici a plecat duminică la un spital din Belgia.

Cine e medicul erou care se luptă pentru viaţă, după ce a încercat să îşi salveze pacienţii. Avionul care îl duce în Belgia a plecat de pe Otopeni

De asemenea, au mai murit doi pacienți din cel de-al doilea salon al secției ATI. Managerul spitalului, Lucian Micu, susține că aceștia nu au murit din cauza incendiului, ci erau într-o stare "foarte critică" și au decedat la câteva minute după ce au fost transferați de la ATI la secția UPU a spitalului.

Cei șase pacienți bolnavi de Covid care mai erau internați la ATI și au supraviețuit incendiului au fost transferați sâmbătă noaptea la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Deși s-au făcut numeroase supoziții legate de cauza incendiului, unele fiind legate de transferul recent al secției ATI de la etajul trei la etajul doi al spitalului, lucrările fiind făcute cu personal intern, nu există până în acest moment o cauză oficială comunicată de autorități. Imaginile cu ce a rămas din saloane în urma incendiului sunt cutremurătoare.

Imagini cutremurătoare din secția ATI a spitalului din Piatra Neamț care a fost mistuită de foc (Galerie foto)

Parchetul General a început urmărirea penală pentru ucidere din culpă. De caz se ocupă Procurorul Eduard Mihai Ilie, care a instrumentat dosarul incendiului din clubul Colectiv și Marius Iacob, care a lucrat cazul similar de la Maternitatea Giulești.

Incendiul de la Piatra Neamț: Parchetul General a început urmărirea penală pentru ucidere din culpă. De caz se ocupă procurorii care au anchetat incendiile de la Maternitatea Giulești și Colectiv

Presa internațională a relatat pe larg despre noua tragedie de la București, în termeni deloc măgulitori pentru România.

Cum comentează presa străină tragedia de la Piatra Neamț

Au apărut și primele declarații politice, cu scopul de a pasa vinovăția pentru această nouă tragedie care încearcă România. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că suntem toți vinovați, în timp ce Ionel Arsene, președintele PSD al Consiliului Județean Neamț, cere politicienilor să nu se cațere pe cadavre, în căutarea vinovaților.

Tragedia de la Piatra Neamț: Tătaru zice că suntem toți vinovați, Arsene (PSD) cere politicienilor să nu se cațere pe cadavre


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇