Certificatul verde Covid: Cât va fi valabil, ce restricții mai pot impune statele și ce fac cei care nu-l au

Certificatul verde Covid: Cât va fi valabil, ce restricții mai pot impune statele și ce fac cei care nu-l au

Europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan aduce precizări despre certificatul digital european pentru Covid, care se va aplica în România de la 1 iulie.

El a răspuns pentru SpotMedia.ro la cele mai arzătoare întrebări despre acest document care va facilita călătoriile în UE, în contextul pandemiei de Covid.

Așadar, între altele, Siegfried Mureșan ne-a explicat că certificatul Covid va fi valabil timp de 12 luni, adică atât timp va fi folosit pentru călătorii în interiorul UE.

”'Certificatul UE COVID-19 se va aplica de la 1 iulie și va fi în vigoare timp de 12 luni. Înseamnă că acest sistem, de utilizare a certificatului atunci când se dorește intrarea pe teritoriul unui stat membru UE, se va folosi timp de 12 luni. Cele 12 luni nu reprezintă perioada ”de valabilitate” a unui certificat emis, ci doar cât timp vom utiliza aceste certificate”, a declarat Mureșan pentru SpotMedia.ro.

Valabilitatea certificatelor diferă de la om la om

În schimb, cât timp este valabil un certificat emis pentru o persoană diferă de la caz la caz. Mai exact, aici este vorba despre persoanele care s-au imunizat trecând prin boală - pacienții vindecați.

ADVERTISING

”Acest certificat este practic format din 3 certificate separate – de vaccinare/ de testare/ de vindecare, în funcție de situația în care se află persoana – vaccinată/ testată/ vindecată. Se eliberează un certificat separat pentru fiecare - vaccinare, rezultat al testării sau vindecare.

Regulamentul prezintă doar o anumită perioadă de valabilitate pentru certificatele eliberate ca urmare a vindecării. Certificatele de vindecare se eliberează cel mai devreme la 11 zile de la data la care persoana în cauză a efectuat primul test NAAT care a avut un rezultat pozitiv și vor fi valabile cel mult 180 de zile”.

Momentan, nu s-a stabilit un interval de valabilitate pentru certificatele de testare și vaccinare:

În cazul certificatului de testare și cel de vaccinare încă nu am stabilit un interval exact de valabilitate, urmând ca acest lucru să fie stabilit ulterior prin acte delegate de către Comisia Europeană. Aici lucrurile sunt mai complicate.

Sunt mai mulți factori care ar trebui luați în considerare - particularitățile persoanei, tipul vaccinului, numărul de doze în care se administrează, distanța între doze - de aceea, nu am putut încă stabili exact o perioadă standard de valabilitate.

ADVERTISING

În mod cert, în cazul certificatului de testare, acesta nu va fi valabil mai mult de câteva zile, la fel cum cer statele membre și acum la intrarea în țară”, ne-a mai explicat europarlamentarul.

Teste la preț mic

Referitor la faptul că europarlamentarii s-au asigurat că testarea în vederea emiterii certificatului este ușor accesibilă și la un preț abordabil, Siegfried Mureșan a explicat că deja a fost lansată o achiziție comună pentru jumătate de miliard de teste rapide.

Este vorba despre teste care îndeplinesc condițiile necesare pentru eliberarea unei adeverințe de testare.

”Pentru a sprijini capacitățile de testare ale statelor membre, Comisia a mobilizat deja, în temeiul Instrumentului pentru sprijin de urgență, fonduri pentru a achiziționa teste antigenice rapide și a lansat o achiziție comună pentru procurarea a mai mult de o jumătate de miliard de teste antigenice rapide. Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie sprijină, de asemenea, statele membre în vederea creșterii capacității de testare, utilizând fonduri din Instrumentul pentru sprijin de urgență.

Pentru a sprijini în continuare disponibilitatea testelor la prețuri abordabile, în special pentru persoanele care traversează frontierele zilnic sau frecvent pentru a merge la muncă sau la școală, pentru a vizita rude apropiate, pentru a solicita asistență medicală sau pentru a avea grijă de cei dragi, Comisia se angajează să mobilizeze, în temeiul Instrumentului pentru sprijin de urgență, fonduri suplimentare în valoare de 100 de milioane euro, pentru achiziționarea de teste de depistare a infecției cu SARS-CoV-2 care îndeplinesc condițiile necesare pentru eliberarea unei adeverințe de testare”, după cum ne-a povestit liberalul.

ADVERTISING

Suma este destinată statelor membre, astfel încât să poată cumpăra teste pentru a emite certificate digitale ale UE privind COVID. În funcție de necesități, ar putea fi mobilizate fonduri suplimentare în valoare de peste 100 de milioane euro, sub rezerva aprobării de către autoritatea bugetară”, a mai dat el asigurări.

Excepții

Țările UE nu mai pot impune restricții de călătorie suplimentare posesorilor de certificate (carantină, testare, autoizolare), dar există și excepții, când ”sunt necesare şi proporţionale pentru protecţia sănătăţii publice”.

Întrebat de SpotMedia.ro dacă poate da câteva exemple în acest sens, iată ce ne-a răspuns Mureșan:

”Vorbim, de exemplu, de cazul în care situația epidemiologică dintr-un stat membru sau dintr-o regiune a unui stat membru se agravează rapid, în special ca urmare a unei variante a SARS-CoV-2 care determină îngrijorare sau interes.

În plus, textul spune că astfel de măsuri excepționale trebuie să fie necesare, proporționale, nediscriminatorii și ”bazate pe cele mai recente dovezi științifice”.

Așadar, nu se va putea trezi nicio țară să impună restricții suplimentare fără să fie îndeplinite toate cele 4 condiții de mai sus.

Ce se întâmplă cu cei fără certificat

Chestionat în legătură cu cei care nu vor deține un astfel de certificat, Mureșan dă asigurări că nu vor exista restricții suplimentare pentru aceștia. Ei pot călători unde doresc, dar fiecare țară are propriile reguli, așa că aplică ce restricții și carantine vrea.

”Da, exact. Certificatul are rolul de a ne ajuta să călătorim mai ușor, nu impune restricții suplimentare celor care nu au certificatul. Vei putea în continuare să călătorești fără certificat, dar te vei supune regulilor impuse de țara respectivă, la fel ca până acum”, conchide Siegfried Mureșan.

Context

Eurodeputaţii au aprobat definitiv, miercuri, certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid, pentru a facilita călătoriile în interiorul UE şi pentru a contribui la redresarea economică.

Documentul va dovedi că deţinătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obţinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte.

Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luni. Deţinerea certificatului nu va fi o condiţie prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulaţie. În acelaşi timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie.

Vezi și:

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇