Crin Bologa: Înfiinţarea SS a fost o insultă pentru majoritatea procurorilor şi judecătorilor. DNA e pregătită să preia anchetele

Crin Bologa: Înfiinţarea SS a fost o insultă pentru majoritatea procurorilor şi judecătorilor. DNA e pregătită să preia anchetele

Înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie a fost „o insultă” pentru majoritatea procurorilor şi judecătorilor, a declarat, joi, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Crin Bologa, la dezbaterile din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor privind proiectul de desfiinţare a SIIJ.

"La momentul înfiinţării acestei secţii a fost primit aviz negativ de la CSM în două rânduri. De asemenea, în Adunările generale, care sunt reprezentative pentru judecători şi procurori, s-a votat într-o proporţie covârşitoare pentru desfiinţarea acestei secţii în toamna anului 2019, deci peste 85% dintre toţi procurorii şi peste 75% dintre judecători.

ADVERTISING

Acum aveţi pe masă un aviz negativ din partea CSM, dar, dacă detaliaţi voturile, constataţi că majoritatea au fost pentru desfiinţare, dar solicitau unele garanţii", a explicat Bologa.

DNA, pregătită să preia anchetele

El a spus că, în cazul desfiinţării acestei secţii, DNA este pregătit să preia anchetele.

"Eu am venit să vă asigur în numele DNA că, în momentul în care se va desfiinţa această secţie şi competenţa va reveni Parchetelor, exact ca înainte de înfiinţarea acestei secţii, DNA va încerca şi va reuşi să facă anchete profesioniste şi echidistante şi cu echilibru în ceea ce priveşte anchetarea procurorilor şi judecătorilor pentru fapte de corupţie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Apariţia acestei secţii a fost o insultă pentru majoritatea procurorilor şi judecătorilor, pentru cei cinstiţi şi oneşti şi nu a fost necesară. A fost o insultă pentru că fenomenul corupţiei nu este răspândit în rândul procurorilor şi judecătorilor, dar, în acelaşi timp, înfiinţarea secţiei a dus la o lipsă de eficienţă totală în combaterea fenomenului infracţional redus în rândul magistraţilor", a adăugat Crin Bologa.

Potrivit acestuia, în UE şi în România procurorii sunt specializaţi pentru a fi eficienţi în combaterea fenomenului infracţional.

ADVERTISING

"Atunci când există un fenomen infracţional în rândul magistraţilor, această secţie nu este eficientă în a-l combate. Ea nu va putea fi niciodată dezvoltată. (...)

Procurorii refuză să facă parte dintr-o asemenea secţie, pentru că se simt, majoritatea dintre ei, insultaţi pentru că sunt consideraţi infractori. Ce ar fi să înfiinţăm Parchete pentru medici, pentru parlamentari, pentru membrii Guvernului. Este inadmisibil acest lucru", a explicat şeful DNA.

El a spus că, dacă se desfiinţează SIIJ, competenţa acesteia să fie repartizată la fel ca înainte de înfiinţarea ei.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇