Putin susţine că palatul din ancheta lui Navalnîi nu îi aparţine, iar protestele din weekend au fost "ilegale şi periculoase"

Putin susţine că palatul din ancheta lui Navalnîi nu îi aparţine, iar protestele din weekend au fost "ilegale şi periculoase"

Preşedintele rus a dezminţit personal, luni, că este proprietarul reşedinţei somptuoase de pe malul Mării Negre prezentate într-o anchetă a opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi.

„Nu am văzut acest film, din lipsă de timp. Nimic din ce este prezentat în el ca fiind bunurile mele nu îmi aparţine, mie sau apropiaţilor mei”, a declarat şeful statului rus, în cadrul unei întâlniri televizate cu studenţii ruşi.

Această declaraţie a preşedintelui rus are loc la două zile după manifestaţiile naţionale la o scară fără precedent în ultimii ani pentru a cere eliberarea lui Aleksei Navalnîi, relatează AFP şi Reuters.

ADVERTISING

Aceste manifestaţii au reunit zeci de persoane la Moscova, dar au prilejuit o mobilizare masivă în peste 100 de oraşe ruseşti.

Echipa lui Navalnîi a dat publicităţii săptămâna trecută un video în care opozantul îşi prezenta acuzaţiile legate de palatul care ar fi deţinut de Putin, ancheta sa având pe YouTube nu mai puţin de 86 de milioane de vizualizări.

ADVERTISING

În aceeaşi discuţie cu studenţii, preşedintele rus a numit protestele din weekend în cadrul cărora s-a cerut eliberarea lui Aleksei Navalnîi drept "ilegale şi periculoase".

Vladimir Putin le-a spus studenţilor ruşi că nimeni nu ar trebui să folosească acţiuni ilegale pentru a-şi promova interesele politice.

Poliţia a arestat peste 3.000 de persoane

Poliţia a arestat peste 3.000 de persoane şi a folosit forţa pentru a dispersa protestele de sâmbătă din toată ţara, după ce zeci de mii de oameni au ignorat frigul extrem şi avertismentele poliţiei şi au cerut eliberarea lui Navalnîi.

Aleksei Navalnîi a fost arestat la întoarcerea sa în Rusia pe 17 ianuarie, după cinci luni de convalescenţă în Germania, unde s-a restabilit după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

ADVERTISING

Putin spune că, dacă Rusia voia să-l otrăvească pe Navalnîi, opozantul ar fi fost mort

Echipa opozantului a făcut apel la organizarea unei noi zile de acţiune duminică. "Pe 31 ianuarie, la ora 12.00. În toate oraşele din Rusia. Pentru eliberarea lui Navalnîi. Pentru libertatea tuturor. Pentru justiţie", a scris pe Twitter un aliat apropiat al lui Navalnîi, Leonid Volkov.

El a precizat că această dată a fost aleasă pentru că este cea mai apropiată de 2 februarie, ziua în care Aleksei Navalnîi va compărea în faţa unui tribunal moscovit. Acesta va trebui să decidă dacă pedeapsa de 3 ani şi jumătate cu suspendare primită în 2014 va fi transformată în pedeapsă cu executare pentru încălcarea controlului judiciar.

Dacă manifestaţii sunt numeroşi, "cererile noastre vor răsuna mai tare", a estimat Volkov.

Puterea absolută a lui Putin făcută praf de un agent păcălit la telefon. Consecințele discuției dintre Navalnîi și călăul său


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇