"Pokemon", soldatul ucrainean care a distrus cu o lovitură imposibilă o rachetă rusească

"Pokemon", soldatul ucrainean care a distrus cu o lovitură imposibilă o rachetă rusească

Cu o armă învechită, de numai 2.000 de dolari, un soldat ucrainean a doborât o rachetă sofisticată de 13 milioane de dolari care se îndrepta spre Kiev. Această lovitură extraordinară a fost posibilă cu ajutorul unui grup de foști militari care sprijină armata ucraineană.

Pe 29 mai, în jurul orei 3:20 noaptea, un luptător ucrainean din Bucea cu indicativul „Pokemon” a distrus o rachetă lansată de ruși care se îndrepta spre Kiev, zburând pe deasupra copacilor. Teoretic, era o lovitură imposibilă.

Trupele Gărzii Naționale a Ucrainei folosesc un lansator de rachete sovietic, Igla-1, un model învechit care costă în jur de 2.000 de dolari.

Ținta era o rachetă rusească X-55/101, o armă de înaltă tehnologie care costă aproximativ 13 milioane de dolari, capabilă să zboare la altitudine foarte joasă, să-și schimbe singură direcția și să detoneze muniția (convențională sau nucleară) cu o precizie de câțiva metri de coordonatele selectate la lansare, scrie Kyiv Post.

ADVERTISING

Șansele trăgătorului de Igla-1 contra unei rachete de croazieră care zbura cu 200 de metri pe secundă erau aproape inexistente.

În timp ce racheta se apropia, "Pokemon" a trebuit să-și pună repede lansatorul portabil pe umăr, să-l îndrepte în direcția corectă, să aștepte activarea sistemului de infraroșii pe rachetă, să spere că activarea durează suficient de mult pentru lansarea rachetei 9M313 și să facă toate astea înainte ca ținta să iasă din raza de cinci kilometri a lansatorului său.

Dacă se află la locul potrivit, stând undeva de-a lungul traiectoriei de zbor a rachetei, și știe din timp din ce direcție vine racheta, șansele soldatului ucrainean pot crește ușor, iar aici au intervenit voluntarii locali din Bucea. Fără ei, "Pokémon" n-ar fi putut face nimic.

Збив ворожу ракету з ПЗРК «Ігла-1»!

Apărarea Kievului începe în nord

La nord-vest de Kiev, în Bucea, în intervalul de o oră dintre detectarea lansării rachetei și doborârea ei, mai mulți bărbați de vârstă medie (în unele cazuri chiar mai mult) și-au folosit telefoanele mobile și stațiile radio, transmițând mesaje, verificând coordonate și ținând legătura cu rețeaua de apărare civilă.

Dintr-o clădire folosită de obicei pentru nunți, botezuri și ședințe publice, foștii soldați, acum în rezervă, îmbrăcați în uniforme militare, calculau posibilele rute ale rachetei, trimițând instrucțiuni echipelor de pe camionetele cu mitraliere și operatorilor de reflectoare care scrutau cerul, având grijă ca informațiile trimise către unitățile Gărzii Naționale să fie corecte. Printre beneficiarii mesajelor s-a numărat și cea din care face parte "Pokemon".

ADVERTISING

"Treaba noastră este coordonarea: să dăm informații, să urmărim, să le spunem unităților ce se întâmplă și unde, să ne dăm seama când se întâmplă și să luăm deciziile corecte. Nu suntem militari… dar, normal, am fost", a spus Andrii "Veles" Verlatî, comandantul grupului de voluntari din Bucea.

Acesta a confirmat pentru Kyiv Post că Garda Națională a doborât cu un lansator Igla-1 și o dronă rusească grație informațiilor furnizate de echipa de voluntari din Bucea. Un reprezentant al grupului, Valentin Kalașnik, a spus că monitorizarea rachetelor și dronelor rusești începe la nord de Kiev.

Bărbații din Bucea care salvează vieți

Verlatî a activat în armată mai bine de 25 de ani și a luptat în Donbas. A fost pensionar până în februarie anul trecut. "Când a început războiul, aveam 74 de oameni, 21 de puști, două pistoale și o pușcă cu lunetist. Când rușii au plecat (din regiunea Kiev), eram peste 300 de oameni, înarmați complet cu arme și muniție pe care le-am luat de la inamic. Am avut chiar și vehicule blindate", a spus el.

ADVERTISING

Fiecare membru al echipei care strânge date despre rachetele rusești din zona Bucea are cel puțin un deceniu de experiență militară. Unul dintre ei a făcut armata în Rusia și a luptat în Cecenia, apoi a lucrat cu contract pentru o companie militară comercială americană în Irak. Toți au spus că în 2022 au luptat mai bine de o lună ca civili pentru a-și apăra casele de ruși.

The Bucha Volunteers – Like ‘Dad’s Army,’ Only with Serious Combat ExperienceA civil defense unit full of older guys...

Publicată de Kyiv Post pe Marţi, 30 mai 2023

Cei 300 de voluntari aflați sub comanda lui Verlatî continuă pregătirea de luptă în eventualitatea în care trupele ruse se întorc - unii fac trageri, alții deprind tehnici de ambuscadă. Grupul și-a extins activitatea și conduce acum locuri de pregătire militară, echipe de securitate aflate pe teren, colectează informații locale și caută echipamente civile potrivite pentru uz militar.

Un instrument esențial pe care acest grup îl folosește pentru interceptarea dronelor și rachetelor de croazieră rusești în timpul nopții este reflectorul. În Bucea, apărătorii au adaptat proiectoarele de scenă rusești și le folosesc cu succes pentru a vedea rachetele și dronele noaptea.

Eforturile voluntarilor dau rezultate. Cu ajutorul lor, "Pokemon" a distrus o rachetă rusească sofisticată, devenind aproape un erou național. Fotografia sa a fost publicată de toată presa ucraineană care a scris că este a doua lovitură de acest tip pe care a reușit-o.

Pentru astfel de reușite, e nevoie de munca istovitoare a voluntarilor din Bucea care trebuie să strângă repede datele cruciale despre amenințările aeriene. Întrebat cât a dormit în cele 24 de ore de dinaintea interceptării rachetei interceptate de "Pokemon", Verlatî a răspuns zâmbind: "Vreo două ore."


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇