Pegasus: Arabia Saudită dezminte acuzaţiile de spionaj, Merkel şi Macron iau primele măsuri

Pegasus: Arabia Saudită dezminte acuzaţiile de spionaj, Merkel şi Macron iau primele măsuri

Arabia Saudită a dezminţit acuzaţiile „nefondate” de spionaj, după publicarea unei anchete şoc care afirmă că mai multe ţări au folosit aplicaţia israeliană Pegasus pentru a supraveghea în special jurnalişti şi activişti pentru drepturile omului.

„Un responsabil a dezminţit acuzaţiile apărute în presă potrivit cărora o entitate a regatului ar fi folosit un software pentru a supraveghea comunicaţiile”, a indicat agenţia de presă oficială SPA, în noaptea de miercuri spre joi, fără a preciza numele aplicaţiei în chestiune.

Potrivit acestei surse, al cărui nume şi statut nu au fost precizate, "aceste acuzaţii sunt nefondate", şi Arabia Saudită "nu aprobă astfel de practici", a adăugat SPA.

ADVERTISING

Arabia Saudită se numără printre ţările în care Pegasus ar fi fost folosită pentru a spiona jurnalişti, politicieni, militanţi pentru drepturile omului sau chiar şefi de companii, conform unei anchete publicate săptămâna trecută de un consorţiu format din 17 mass-media internaţionale, printre care cotidianele Le Monde, The Guardian şi Washington Post.

Firma israeliană NSO comercializează aplicaţia Pegasus care, dacă este introdusă într-un smartphone permite recuperarea de mesaje, fotografii, contacte şi chiar se pot asculta apelurile proprietarului.

NSO, în mod regulat acuzată că face jocurile regimurilor autoritare, asigură că aplicaţia sa este folosită doar pentru a obţine informaţii contra reţelelor criminale sau teroriste.

ADVERTISING

Consiliu de apărare excepțional în Franța

Miercuri, premierul francez Jean Castex a declarat că preşedintele francez Emmanuel Macron a solicitat efectuarea unei serii de investigaţii în cazul spyware-ului Pegasus.

Telefonul preşedintelui Macron se află pe o listă cu potenţiale ţinte ale unei supravegheri în favoarea Marocului, a relatat marţi publicaţia franceză Le Monde.

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron ia în serios cazul Pegasus şi a constituit joi dimineaţă un Consiliu de apărare "excepţional dedicat cazului Pegasus şi problemei securităţii cibernetice", a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

ADVERTISING

Merkel cere mai multe restricţii privind vânzarea de aplicaţii de spionaj

Totodată, cancelarul german Angela Merkel a cerut joi mai multe restricţii privind vânzarea de aplicaţii de spionaj precum Pegasus, informează AFP.

"Este important" ca astfel de aplicaţii "să nu ajungă pe mâini greşite" şi "nu trebuie vândut acest tip de software ţărilor în care supravegherea judiciară a operaţiunilor (de ascultare) ar putea să nu fie garantată", a declarat Merkel într-o conferinţă de presă.

Citește și:

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇