Patriarhul Ucrainei, care a dat vina pe căsătoriile gay pentru coronavirus, are Covid-19

Patriarhul Ucrainei, care a dat vina pe căsătoriile gay pentru coronavirus, are Covid-19

Patriarhul Filaret, care conduce Biserica Ortodoxă Ucraineană, are Covid-19. În luna martie, acesta a stârnit numeroase controverse după ce a dat vina pe căsătoriile gay pentru pandemie.

Patriarhul, în vârstă de 91 de ani, a fost internat în spital, a anunțat biserica într-un comunicat publicat pe site-ul său și pe Facebook. Starea sa este stabilă, transmite NBC News.

„Vă rugăm să continuați să vă rugați pentru Preasfinția Sa Patriarhul Filaret, pentru ca Domnul Atotputernic să-l vindece”, se arată în comunicat.

ADVERTISING

Declarațiile controversate ale lui Filaret

Patriarhul Filaret a făcut mai multe declarații controversate despre pandemia de coronavirus, care a ucis aproape 3.000 de persoane și a infectat peste 140.000 în Ucraina.

Într-un interviu din martie, la un post de televiziune local, el a numit pandemia „pedeapsa lui Dumnezeu pentru păcatele oamenilor”.

„În primul rând mă refer la căsătoria între persoane de același sex. Aceasta este cauza coronavirusului”, a spus el.

În urma acestor declarații, grupul ucrainean pentru drepturi LGBTQ ”Insight” a intentat un proces împotriva patriarhului, în aprilie.

ADVERTISING

„Scopul nostru este de a le arăta oamenilor că nu mai există loc pentru astfel de declarații din partea liderilor bisericii din Ucraina”, a declarat la acea vreme liderul Insight, Olena Șevcenko.

Grupul Insight i-a cerut patriarhului Filaret să își ceară scuze pentru afirmațiile făcute.

Maria Guryeva, purtător de cuvânt al Amnesty International Ucraina, a spus că declarațiile făcute de patriarhul Filaret „sunt foarte grave, deoarece ar putea duce la creșterea agresivității, discriminării și violenței împotriva anumitor grupuri”.

ADVERTISING

Ca răspuns la procesul intentat de Insight împotriva lui Filaret, Patriarhia de la Kiev a transmis un comunicat în aprilie în care scria: „Ca șef al bisericii și ca om, patriarhul are libertatea de a-și exprima opiniile, care se bazează pe moralitate".

În timp ce Europa are reputația de a fi relativ progresistă în ceea ce privește problemele LGBTQ, Ucraina nu se numără printre țările cele mai prietenoase cu persoanele gay.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇