Parlamentarii ruși își trec la secret averile, invocând GDPR-ul

Parlamentarii ruși își trec la secret averile, invocând GDPR-ul

Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului rus, a votat miercuri în favoarea unui proiect de lege prin care publicul va fi împiedicat să vadă declaraţiile anuale de venituri şi de avere ale legiuitorilor, o măsură care dă o lovitură transparenţei.

S-a întâmplat în aceeaşi zi în care justiţia de la Moscova a decis închiderea celei mai vechi organizaţii ruse de apărare a drepturilor omului, Grupul Helsinki, care activa încă din anii ’70, din perioada sovietică, relatează The Guardian.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Dumei de Stat, de la 1 martie, informaţiile disponibile în mod public despre declaraţiile de venit ale parlamentarilor ruşi nu vor mai permite identificarea acestora.

ADVERTISING

Legislatorii vor fi în continuare obligaţi să îşi depună declaraţiile la autorităţile fiscale în fiecare an, iar pe baza acestor informaţii va fi publicat un „rezumat".

„Este vorba despre protecţia datelor cu caracter personal", a argumentat un deputat, Pavel Kraşeninnikov, citat de comunicat.

Proiectul de lege a fost aprobat miercuri în a treia şi ultima lectură. Acesta mai trebuie să fie aprobat şi de Consiliul Federaţiei, camera superioară a Rusiei, şi să fie promulgat de preşedintele Vladimir Putin - de obicei, o formalitate.

ADVERTISING

În decembrie, Putin a emis un decret prin care se renunţă la cerinţa ca oficialii să-şi declare veniturile şi bunurile pe durata ofensivei Moscovei în Ucraina.

„De facto, ne întoarcem la modelul sovietic de combatere a corupţiei", a declarat politologul Aleksei Makarkin pentru ziarul Kommersant.

Organizaţia Transparency International a clasat Rusia pe locul 136 din 180 în indicele său de percepţie a corupţiei pentru 2021.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇