Ziua a 12-a de război: Noi negocieri fără niciun rezultat, bombardamentele continuă, dar rușii promit să înceteze focul în mai multe orașe pentru a lăsa civilii să plece(Foto & Video)

Ziua a 12-a de război: Noi negocieri fără niciun rezultat, bombardamentele continuă, dar rușii promit să înceteze focul în mai multe orașe pentru a lăsa civilii să plece(Foto & Video)

A 12-a zi de război a continuat cu bombardamente în toată Ucraina. A avut loc a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina, dar fără niciun rezultat.

Ulterior, rușii au anunțat că vor înceta temporar confruntările militare în mai multe oraşe din Ucraina, începând de marţi dimineaţă, pentru a permite oamenilor să plece.

Bilanțul devine tot mai crunt, începând să apară informații și imagini cu soldați ruși care trag asupra civililor, iar bombardamentele au lăsat multe orașe în ruină. Armata ucraineană spune că rușii sunt pregătiți de asaltul total asupra Kievului, alimentați din Belarus.

Putin pare că se îndreaptă cu aceeași furie și împotriva propriului popor. După ce a promulgat legi care anihilează libertatea de exprimare și au dus la dispariția presei independente, mii de ruși care au ieșit în stradă au fost arestați. În plus, vrea să deconecteze țara de la Internet.

Kremlinul a făcut și amenințări directe la adresa României, pe motiv că armata ucraineană ne-ar folosi aerodromurile pentru a ataca forțele ruse.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din cea de-a 12-a zi de război din Ucraina:

00:29 - Preşedintele american Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi prim-ministrul britanic Boris Johnson sunt "hotărâţi să continue să crească costurile" impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, potrivit unui comunicat dat publicităţii luni de Casa Albă după o videoconferinţă a celor patru lideri.

00:21 - În portul oraşului Odesa s-au auzit trei sau patru explozii puternice dinspre vest.

"Ni s-a spus că sistemul de apărare ucrainean a doborât rachetele ruseşti care au fost lansate de pe una dintre navele de război situate în largul coastei aici", transmit corespondenţii BBC.

ADVERTISING

00:10 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat pe Facebook un videoclip în care spune că rămâne în biroul său din Kiev cât timp este nevoie pentru a câştiga războiul.

"Nu mă ascund. Şi nu mi-e frică de nimeni. Eu stau atât timp cât este nevoie pentru a câştiga acest război!", spune el.

Я залишаюсь у Києві.На Банковій.Не ховаючись.І нікого не боюсь.Стільки, скільки потрібно, щоб перемогти у цій війні!

Publicată de Володимир Зеленський pe Luni, 7 martie 2022

23:59 - Generalul-maior Vitaly Gerasimov, care a luat parte la al doilea război cecen, războiul din Siria și anexarea Crimeei, a fost ucis lângă Harkov.

23:48 - Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei anunță că au doborât avioane rusești deasupra Kievului și la periferia orașului.

23:32 - Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, a afirmat, luni, că preşedintele american, Joe Biden, nu a luat nicio decizie cu privire la interzicea importului de petrol rus în Statele Unite.

23:14 - Rusia a anunţat decizia de a înceta temporar confruntările militare în mai multe oraşe din Ucraina, începând de marţi dimineaţă, pentru a permite funcţionarea culoarelor umanitare.

"Federaţia Rusă anunţă încetarea focului, începând de marţi, de la ora 10.00 (9.00, ora Ucrainei, 9.00, ora României), pentru a permite evacuarea civililor", a transmis Ministerul Apărării de la Moscova.

Armistiţiile temporare vor fi valabile în oraşele Kiev, Sumi, Harkiv, Cernighiv şi Mariupol.

23:06 - Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat luni că Ucraina doreşte discuţii directe între preşedintele Volodimir Zelenski şi omologul rus al acestuia, Vladimir Putin, deoarece Kievul ştie că Putin este persoana care ia deciziile.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

22:57 - Potrivit The Kyiv Independent, două depozite de petrol au fost bombardate de ruși. Incendiile au fost stinse și momentan nu au fost raportate victime.

22:49 - Producătorul american Levi Strauss a suspendat vânzarea legendarilor săi blugi în Rusia, alăturându-se astfel unei liste tot mai mari de companii care s-au îndepărtat de Moscova după invazia Ucrainei.

22:43 - Potrivit Ministerului Energiei al Ucrainei, 742 de mii de oameni au rămas fără electricitate și 238 mii fără gaz din cauza bombardamentelor.

22:35 - Bombardamentele rușilor continuă. O rachetă a lovit un depozit de petrol din regiunea Jîtomîr.

22:24 - Adidas închide magazine în Rusia și suspendă vânzările online, dar compania încă nu a ieșit complet de pe piața rusă.

22:07 - Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că ţările europene nu vor intra direct în conflictul din Ucraina, deoarece un război cu Rusia ar "ar fi un război mondial, cu o putere ce deţine arma nucleară".

22:01 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa parlamentarilor britanici marţi, la ora 17.00 GMT, prin legătură video. Este primul său discurs către parlamentul Regatului Unit.

21:50 - Statele Unite trimit încă 500 de soldaţi în Germania, Grecia, Polonia şi România, pentru a-şi întări prezenţa în Europa, a anunțat un înalt oficial din Departamentul Apărării.

21:36 - O biserică din Harkov a fost distrusă de ruși.

21:30 - Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că țara sa nu are în vedere să trimită Ucrainei avioane de luptă.

ADVERTISING

21:19 - Producătorul auto nipon Nissan Motor Co a anunţat că va opri activitatea la fabrica sa din oraşul rusesc Sankt Petersburg în următoarele zile.

21:08 - Forțele rusești intensifică bombardamentele asupra marilor orașe ucrainene, printre care Harkov, Kiev și Cernihiv, precum și asupra orașelor Mykolaiv și Mariupol din sud, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării.

20:54 - Preţurile petrolului au crescut luni la cele mai ridicate niveluri atinse după 2008, deoarece Statele Unite şi aliaţii europeni au luat în considerare interzicerea importurilor de petrol rusesc.

20:40 - Europa nu își poate asigura necesarul energetic fără importuri din Rusia, a declarat cancelarul german Olaf Scholz. El a anunțat că Berlinul nu va susține sancțiuni împotriva sectorului energetic rusesc.

20:26 - A treia rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina s-a încheiat, fiind semnalate "mici progrese" în organizarea coridoarelor umanitare, dar fără rezultate "semnificative" în cazul unui armistiţiu.

"A treia rundă a negocierilor ruso-ucrainene s-a încheiat", a anunţat Ambasada Rusiei în Belarus.

"Situaţia generală nu s-a îmbunătăţit", a declarat şeful delegaţiei ucrainene, consilierul prezidenţial Mikhailo Podoliak. Negocierile vor continua cu o nouă rundă, în eforturile de ajungere la un acord pentru încetarea confruntărilor militare.

20:15 - Pentagonul nu vede niciun indiciu că Rusia se pregătește să trimită alte forțe în Ucraina, pe lângă cele deja implicate în război, potrivit Departamentului de Apărare al SUA.

19:50 - Invazia rusă a produs infrastructurii din Ucraina daune evaluate la circa 10 miliarde de dolari, a declarat luni ministrul de resort, Oleksander Kubrakov.

19:37 - Directorul publicației Bellingcat, Christo Grozev, afirmă că două surse apropiate negocierilor dintre Rusia și Ucraina i-au spus că delegația rusă a propus ca Volodimir Zelenski să rămână președinte de formă al Ucrainei, iar premier să fie Yuriy Boiko, apropiat Moscocei.

Totodată, rușii ar mai fi cerut ca Ucraina să recunoască pierderea Crimeii și să renunțe la dorința de a intra în NATO. Zelenski ar fi refuzat categoric aceste propuneri.

19:15 - Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, a declarat că transferul de arme în Ucraina ar putea deveni mai dificil în zilele următoare.

19:10 - Ungaria a emis un decret care permite desfăşurarea NATO în vestul ţării. Documentul permite şi tranzitarea armamentului pe teritoriul ţării, către alte state membre NATO

18:46 - Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că în prezent în România se află peste 80.000 de cetăţeni din Ucraina, dintre care 30.000 sunt minori.

18:38 - Presa ucraineană a relatat că un mare convoi de camioane cu combustibil al armatei ruse a fost complet distrus de către forțele armate ucrainene în apropiere de Priluki, regiunea Cernigău.

18:11 - Cel puțin 13 persoane au murit într-un atac aerian asupra unei fabrici de pâine din Kiev. Se crede că aproximativ 30 de persoane erau în fabrică, astfel că numărul victimelor ar putea fi mai mare.

18:04 - Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, anunţă un "ajutor umanitar imediat” de 100 de milioane de euro către Ucraina şi Republica Moldova.

17:52 - Autorităţile din Bucureşti anunţă că au fost montate încă trei corturi în Gara de Nord pentru refugiaţii din Ucraina care nu doresc cazare în Capitală, fiind în tranzit spre alte destinaţii.

17:43 - Canada a anunțat noi sancțiuni împotriva a 10 persoane din Rusia, „complici la invazia nejustificată a Ucrainei”. Premierul Justin Trudeau spune că cei 10 sunt foști și actuali înalți oficiali guvernamentali, oligarhi și susținători ai lui Putin.

17:24 - Imagini cu delegațiile Rusiei și Ucrainei de la negocierile de azi:

17:21 - Conform datelor colectate de experţii ONU, în confruntările militare din Ucraina au fost ucişi cel puţin 406 civili, inclusiv 27 de copii. Alţi 801 civili au fost răniţi.

17:07 - Un oficial ucrainean a declarat că rachetele trase de armată rusă au lovit 1.500 de imobile rezidențiale și 34 de spitale.

16:40 - TikTok și-a suspendat parțial serviciile din Federația Rusă. Utilizatorii din Rusia nu mai pot încărca clipuri și nu mai pot transmite în direct pe rețea. Anunțul a fost făcut ieri și măsura e prezentată ca o reacție la o nouă legea adoptată la Moscova, care prevede până la 15 ani de închisoare pentru „răspândirea de știri false”.

Și PayPal a anunțat în weekend că blochează serviciile din Rusia, dar pentru o perioadă de timp va permite totuși retragerile de bani.

Tot la sfârșitul săptămânii trecute, Microsoft a anunțat că suspendă vânzările de produse și servicii în Rusia, la fel ca Apple și alte mari companii occidentale, din cauza războiului declanșat de Putin împotriva Ucrainei.

16:34 - Copiii celor 100.000 de refugiați ucraineni care au ajuns în Cehia pot merge la școală și le se va preda în limba maternă. Câteva clase speciale funcționează deja în Praga şi Brno.

16:29 - Artileria rusă blochează evacuarea civililor din Kiev, Mariupol, Sumî, Harkov, Volnovakha și Mykolayiv, a anunțat Ministerul de Externe al Ucrainei.

„Împiedică trecerea în siguranță a coloanelor umanitare cu cetățeni ucraineni și străini, precum și livrarea de medicamente și alimente”, informează Kievul, cerând liderilor străini să forțeze Rusia să respecte armistițiul, pentru a preveni o catastrofă umanitară.

16:24 - Letonia a cerut să găzduiască o prezență militară permanentă a SUA pe teritoriul țării, în contextul tensiunilor cu Rusia, care a invadat Ucraina. Ministrul leton de Externe i-a cerut acest lucru secretarului american al Apărării, Anthony Blinken, cu prilejul vizitei acestuia la Riga, de luni.

16:16 - Aproximativ 2.000 de oameni au fost evacuați din Irpen, cu ajutorul armatei și poliției ucrainene. Este vorba despre o suburbie a Kievului, care a fost devastată de armata rusă.

16:13 - Președintele SUA, Joe Biden, are programată o videoconferință cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, preşedintele Franței, Emmanuel Macron şi cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, la ora 17:30, ora României, pentru a discuta despre ultimele evoluții din Ucraina.

16:00 - Autorităţile din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, anunță că 133 de civili au fost ucişi aici, dintre care cinci copii, de la începutul invaziei ruse.

15:44 - Rușii au bombardat inclusiv un mall din Ucraina:

Și iată cum arăta în urmă cu doar câteva zile:

15:43 - Imagini cu un avion al rușilor doborât lângă Harkov:

15:40 - Delegația ucraineană a ajuns la locul negocierilor, în Belarus, cu elicopterul, arată presa locală:

15:30 - Ambasadorul Ucrainei în Israel, Yevgen Korniychuk, spune că ajutorul politic și diplomatic al Israelului valorează mai mult decât armamentul pe care care l-a solicitat, dar nu l-a primit țara sa, pentru a se apăra de armata rusă.

El le-a mulțumit israelienilor pentru eforturi, însă a precizat că puteau să primească măcar echipamentele de protecție solicitate, căști și veste antiglonț, care se pare că întârzie să ajungă din Israel.

15:24 - Polonia nu va trimite avioane de luptă Ucrainei și nu va permite accesul aviației lui Zelenski pe aerporturile poloneze, anunță un oficial din Ministerul de Externe de la Varșovia. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Guvernului spunea tot azi că nu a fost luată încă o decizie, problema fiind una extrem de complicată.

„Nu ne vom deschide aeroporturile și avioanele poloneze nu vor lupta deasupra Ucrainei… Avioanele poloneze nu se vor lupta pentru Ucraina”, a declarat Marcin Przydacz, adjunctul ministrului polonez de Externe, într-un interviu.

15:20 - Cererea Ucrainei de aderare la UE va fi discutată în zilele următoare, anunță Charles Michel, președintele Consiliului European.

15:18 - UE direcționează în aceste zile ajutor umanitar refugiaților ucraineni nevoiți să-și părăsească țara în căutarea unui adăpost sigur în Republica Moldova, astfel:

  • Regatul Țărilor de Jos a oferit sprijin umanitar constând în corturi, paturi și saci de dormit, pături, perne, seturi de lenjerie de pat și de alte produse de igienă personală;
  • Franța a oferit ajutor umanitar sub formă de corturi, paturi, saci de dormit și produse de primă necesitate;
  • Croația a trimis ajutor umanitar în valoare de 240 de mii de euro. Asistența umanitară care include cinci generatoare, zece corturi, 100 de paturi, 1,000 de pături, dar și echipament de protecție cum ar fi sute de mii de măști chirurgicale, ochelari și mănuși din latex;
  • Grecia este alături de refugiații ucrainieni în aceste momente dificile și a oferit 30 de corturi multifuncționale, 2,500 de pături și 1,000 de perne.

Sprijin umanitar urmează să ajungă în Republica Moldova și din alte state membre ale UE precum Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, România, Suedia, etc.

Asistența este acordată prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă a Uniunii Europene, precum și prin intermediul acordurilor bilaterale, în spriritul Echipei Europa.

15:13 - În Herson sunt ciocniri directe între protestatarii ucraineni, neînarmați, și soldații ruși.

15:08 - În Nikolaev, forțele ruse bombardează clădiri rezidențiale.

14:55 - Noi declarații de la liderii europeni. Macron crede că situația va deveni „tot mai gravă de la o zi la alta”. Premierul Poloniei anunță că refugiații ucraineni (deja în jur de 1 milion), vor primi drept de muncă între 18 și 36 de luni.

14:46 - Înainte de noile negocieri de la Belarus, Kremlin a transmis, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că Rusia e gata să oprească acțiunea militară în orice moment, dacă Kievul ”introduce în Constituție că nu va adera la niciun bloc”.

14:37 - ONU anunță că deja peste 1,7 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului. Majoritatea, peste un milion, în Polonia. În Rusia s-au dus mai puțin de 50.000.

14:36 - 20.000 de voluntari din 52 de țări au venit în Ucraina să lupte împotriva rușilor, spune Ministerul Apărării de la Kiev, are anunță că a fost alcătuită ”Legiunea Internațională de Apărare a Ucrainei”.

14:33 - Aliații lui Alexei Navalnîi, încarcerat în Rusia, fac apel la rusoaice să iasă în stradă masiv mâine, de Ziua Internațională a Femeii.

”Ce e important e să afirmăm răspicat ce ne dorim și ne dorim ca acest război să se sfârșească imediat! Suntem și noi aici și opinia noastră trebuie să fie luată în seamă”, se arată în apelul lansat de femeile din echipa lui Navalnîi. Chemarea la protest este pentru ora 14:00, în toate piețele orașelor Rusiei.

14:27 - Comandatul Forțelor Navale Ucrainene susține că forțele ucrainene au distrus, lângă Herson, 30 de elicoptere rusești.

14:15 - Și guvernul de la Moscova a adoptat luni o listă neagră a țărilor ”neprietenoase cu Rusia”. Pe ea figurează în primul rând Ucraina, dar și toate statele UE, deci și România, precum și Marea Britanie, Australia, Islanda, Canada, SUA, Liechtenstein, Monaco, Noua Zeelenadă, Norvegia, Coreea de Sud, San Marino, Singapore, Taiwan, Muntenegru, Elveția și Japonia. Practic, țările care au impus sancțiuni Rusiei.

14:13 - Invazia rusă din Ucraina riscă să pună în pericol de foamete milioane de persoane din Africa, a atras atenţia luni ministrul german al dezvoltării, Svenja Schulze, potrivit DPA.

Producţia de grâu a Ucrainei, o sursă alimentară majoră pentru Africa, ar putea fi în pericol dacă războiul se prelungeşte, a spus ea, adăugând că acest lucru ar putea însemna că un număr suplimentar de 8-13 milioane de persoane din Africa riscă să sufere de foamete.

14:10 - Anunțate inițial pentru ora 14:00, noile negocieri ruso-ucrainene din Belarus vor începe în jurul orei 16:00 (ora României), a anunțat delegația ucraineană.

14:08 - Dirijorul Teatrului Bolșoi, Tugan Sokhiev, a demisionat, după ce au fost puse presiuni pe el să-și exprime opinia în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina.

”În primul rând vreau să spun că nu am susținut niciodată și mereu mă voi opune oricărui conflict, în orice formă ar fi el”, a scris el pe Facebook, fără a condamna clar, însă, acțiunile Kremlinului.

De altfel, el a demisionat și din postul de dirijor al Orchestrei Naționale a Capitoliului din Toulouse, Franța.

”Astăzi sunt forțat să aleg o familie muzicală în detrimentul alteia. Mi se cere să aleg o cultură în detrimentul alteia”, a criticat el situația, arătând că a demisionat din ambele posturi pentru că lui îi este imposibil să aleagă între ”iubiții muzicieni ruși și iubiții muzicieni francezi”.

14:00 - Ministerul britanic al Apărării spune că Rusia țintește în special în facilitățile de telecomunicații ale Ucrainei, pentru a o izola de lume.

13:52 - Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a cerut, într-o întâlnire cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, să fie pus embargo pe orice înseamnă resursă energetică rusească.

”Toată energia pe care o importăm alimentează operațiunea militară a Rusiei. Nu putem să plătim petrolul și gazul cu sângele ucrainenilor”, a spus lituanianul.

Blinken a spus zilele trecute că și tranzacțiile cu petrol sunt pe masă, dar încă nu s-a luat o decizie. La Bruxelles urmează să aibă loc o întâlnire între Ursula von der Leyen și premierul italian Mario Draghi, pentru a discuta despre dependența energetică a Italiei de Rusia. Germania și Italia ar fi cele mai lovite state europene dacă s-ar ajunge la astfel de sancțiuni.

13:48 - Guvernatorul unei regiuni din Siberia a fost confruntat, în cadrul unei reuniuni publice, de mame ai căror băieți au fost trimiși să invadeze Ucraina.

”Să așteptăm să se încheie operațiunea militară, și se va încheia curând, și apoi tragem concluziile”, a spus guvernatorul. ”Când vor fi toți morți deja?”, i-au replicat femeile.

13:45 - Consilierul prezidențial Mikhail Podoliak a declarat că Volodimir Zelenski nu va părărsi Kievul pentru că e ”destul de nebun” și nu-i e frică. Oficialii de la Moscova răspândesc de la începutul invaziei zvonuri că Zelenski a fugit din țară.

13:20 - Miniștrii de externe din Ucraina și Rusia, Dmitri Kuleba și Serghei Lavrov, ar putea avea o întâlnire săptămâna viitoare în Antalya, la Forumul Diplomatic, a anunțat purtătorul de cuvânt al lui Lavrov, Maria Zakharova.

13:15 - Rusia a boicotat luni audierile de la cea mai înaltă instanță a ONU, în procesul în care Ucraina acuză Rusia de genocid. Cum era de așteptat, Kremlinul nu a trimis reprezentant.

"Faptul că locurile Rusiei sunt goale este grăitor. Ei nu se află aici, în această instanță de judecată: sunt pe un câmp de luptă, purtând un război agresiv împotriva țării mele", a declarat emisarul ucrainean Anton Korinevich.

13:06 - Guvernul de la Tbilisi a anunțat că în ultimele zile în jur de 20-25.000 de cetățeni ruși au trecut granița în Georgia, fugind de legile lui Putin. Alți cetățeni ruși au plecat în Finlanda sau în Uzbekistan, fiecare unde reușește și de acolo eventual încearcă să găsească transport pentru alte destinații.

13:04 - Secretarul de stat al SUA Antony Blinken anunță că încă 400 de soldați americani vor ajunge zilele acestea în Europa, de data aceasta în Lituania.

13:00 - Antibiotice Iași va fabrica, începând de marți, o mare cantitate de iodură de potasiu, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore, a anunțat, luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Declarația vine în contextul în care forțele ruse au atacat joi cea mai mare centrală din Europa, de la Zaporojie. Au fost bombardamente și lângă fosta centrală de la Cernobîl. Ambele sunt ocupate acum de ruși.

12:44 - Ministrul român al Apărării Vasile Dîncu a declarat, luni, la baza militară de la Kogălniceanu, că atât Kievul, cât şi alte mari oraşe din Ucraina au fost lovite, nediscriminatoriu, de rachetele ruseşti, iar toate aceste acţiuni inumane ne arată gravitatea situaţiei din Ucraina.

”Dacă Moscova nu va fi oprită acum, stabilitatea statelor din vecinătatea estică este ameninţată”, a precizat Dîncu.

12:27 - Ucrainenii protestează în fața ocupanților ruși.

12:22 - La Haga au început audierile în procesul intentat de Ucraina Rusiei pentru acuzații de genocid.

12:18 - Cea de-a treia rundă de negocieri va avea loc tot în Belarus, în această după-amiază, la 14:00 (ora României), scrie Interfax. Este însă posibil ca ora să varieze, pentru că delegația ucraineană ar putea avea nevoie de mai mult timp să asigure o rută sigură. Delegația Rusiei deja a ajuns în Belarus.

12:00 - Volodimir Zelenski a făcut un nou apel la liderii Occidentali să întărească sancțiunile împotriva Rusiei. El cere un boicot al exporturilor, inclusiv cele de petrol și produse petroliere, dar și refuzul de a importa bunuri din Rusia. Liderul ucrainean a reluat și cererea ca cerul Ucrainei să fie închis pentru Rusia, lucru pe care liderii Occidentali au spus în repetate rânduri că nu-l vor face, pentru că ar însemna declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial.

11:35 - Elemente ale detașamentului belgian, parte din Forța de Răspuns NATO (NRF) activată de Consiliul Nord-Atlantic pe 25 februarie, au ajuns în această dimineață în România, prin punctul de frontieră Nădlac, din județul Arad. Convoiul militar se va alătura detașamentului francez al Forței de Răspuns a NATO, aflat deja în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

11:22 - China anunță că va oferi ajutor umanitar Ucrainei, dar susține că în continuare “prietenia cu Rusia este solidă”, în contextul presiunilor internaționale pentru a denunța clar războiul din Ucraina.

11:03 - Şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, s-a deplasat săptămâna trecută la un aerodrom neidentificat lângă graniţa cu Ucraina, care a devenit un hub pentru transportul de arme, a declarat un înalt oficial din Departamentul Apărării american, care a asistat direct la efortul multinaţional de a trimite arme în Ucraina pe fondul invaziei neprovocate a Rusiei, potrivit unui material difuzat duminică de CNN.

10:54 - La scurt timp după ce au fost anunțate coridoarele umanitare către Rusia și Belarus, în Sumî și Trostianets au apărut „provocatori ruși” care le cer oamenilor să se adune în piețe și să urce în autobuze care să-i evacueze, scriu jurnaliștii de la Ukraine 24 TV.

10:41 - Orașul Irprin de lângă Kiev nu mai are apă potabilă, mâncare și electricitate de trei zile. La fel este situația și în Bucha. Din cauza lipsei de curent, și căile de comunicare cu cetățenii sunt aproape inexistente.

10:30 - Administrația regiunii Zaporojie a anunțat că doi angajați ai poștei ucrainene au fost uciși după ce un tanc rusesc a tras asupra mașinii în care se aflau. Incidentul s-ar fi produs sâmbătă și poștașii livrau pensiile.

10:22 - Fostul preşedinte american Donald Trump a făcut duminică o glumă cel puțin neinspirată, într-un discurs în faţa a circa 200 de donatori ai Partidului Republican.

El a spus că ar trebui ca steagul Chinei "să fie pus" pe avioane de tip F-22 care să bombardeze apoi Rusia "până o ia mama naibii", declaraţii care i-au făcut pe participanţi să izbucnească în râs.

"Iar apoi să spunem 'China a făcut-o!' Apoi ei (ruşii şi chinezii - n.r.) încep să se lupte între ei, iar noi stăm şi privim", a adăugat Trump, potrivit publicaţiei The Hill.

10:17 - Actorul ucrainean Pasha Lee a fost ucis pe 6 martie, în timpul bombardamentelor ruseşti la Irpin. Avea 33 de ani, scrie Variety. Lee se înrolase în Forţele de Apărare Teritorială ale armatei ucrainene. El a fost un cunoscut actor de film, cântăreţ şi compozitor. A fost activ în Teatrul Koleso din Kiev şi a jucat şi în reclame.

As a result of shelling by Russian occupiers, the famous Ukrainian actor Pasha Lee was killed ????On March 6, as a result...

Publicată de Odesa International Film Festival pe Duminică, 6 martie 2022

10:15 - Cursul de luni din Rusia - dolarul a ajuns a 139 de ruble iar euro la 150.

10:09 - Ministrul ucrainean al Apărării spune că s-a reușit livrarea de armament soldaților țării și are un mesaj pentru ruși: ”Vă așteaptă o surpriză”.

10:05 - Prețul gazului a trecut pentru prima dată în istorie de 3.000 de dolari pe 1.000 de mc. Marcel Ciolacu speră ca în viitorul apropiat gazul rusesc să fie înlocuit cu gazul românesc.

09:26 - Ria Novosti a publicat rutele pentru „coridoarele umanitare” agreate de Moscova. Cei din Kiev au două alternative: fie în Rusia, fie în Belarus. Cei din Mariupol sau Sumî pot pleca ori în alte orașe ucrainene, ori în Rusia.

09:20 - Mai multe state occidentale, printre care Marea Britanie şi SUA, au cerut Interpol să suspende Rusia din rândurile organizaţiei, a indicat luni ministrul de interne britanic, Priti Patel, transmite AFP.

09:11 - Hackerii de la Anonymous anunță că au preluat controlul televiziunilor ruse și difuzează imagini cu realitățile războiului din Ucraina. Informația nu a putut fi confirmată din surse independente, de vreme ce nu mai există presă liberă în Rusia și cetățenilor li s-a tăiat accesul la Facebook, Twitter și YouTube.

09:06 - Armata ucraineană anunță că a recucerit orașul din est Chuguev duminică noapte și că a ucis doi comandanți de rang înalt în operațiune. Orașul cu 31.000 de locuitori e situat la 37 de kilometri de Harkov.

09:00 - Curg noi sancțiuni: Danone își suspendă operațiunile în Rusia, Coreea de Sud oprește tranzacțiile cu Banca centrală a Rusiei.

08:58 - Un oficial al Pentagonului estimează pentru CNN că Rusia a lansat 600 de rachete de când a început invazia și intrat în Ucraina cu aproximativ 95% din armatele masate la granițe. Înaintarea rusă s-a lovit de o rezistență puternică a Ucrainei.

08:53 - Cel puțin alte 8 persoane au fost ucise în timpul bombardamentelor de noaptea trecută în Harkov, scrie Nexta, care prezintă imagini greu de privit.

08:50 - Primarul din Hostomel, Yuri Prilipko, a fost ucis de soldații ruși în timp ce împărțea alimente și medicamente populației.

08:29 - Ucrainenii au doborât încă un elicopter rusesc.

08:05 - Armata rusă promite iar că va „opri focul” și va deschide coridoare umanitare în orașele ucrainene, astăzi la ora 10:00, potrivit agenției de presă Interfax. Două promisiuni anterioare de încetare a focului din partea Rusiei nu au fost onorate.

08:00 - După jurnaliștii britanici de la Sky News, a fost vizat de rafalele rușilor și jurnalistul elvețian Guillaume Briquet.

Briquet e un jurnalist independent, cetățean elvețian. Se afla într-un jeep inscriptionat vizibil cu ”PRESS”, dar cu toate acestea soldații ruși au tras asupra mașinii, când a trecut pe lângă satul Vadino-Lorine, din regiunea Mikolaiv, a declarat Maria Chorna, din conducerea administrației militare regionale, potrivit Suspilne Media.

Mai multe gloanțe au spulberat parbrizul, jurnalistul fiind rănit, din fericire, doar de cioburi. A tras pe dreapta și militarii ruși s-au dus la el, l-au percheziționat și i-au confiscat pașaportul, 3.000 de euro, o cască, camera foto și laptopul, precum și alte bunuri personale.

07:44 - Și Harkovul a fost puternic bombardat peste noapte.

07:40 - Imagini din Mikolaiv, orașul-port din sudul Ucrainei bombardat puternic și în această dimineață.

07:33 - Imagini cu primii voluntari britanici care au venit să lupte alături de ucraineni.

07:25 - O explozie puternică a avut loc în Lugansk, unde arde un depozit de petrol.

07:06 - Nivelul represiunilor pentru rușii care se opun războiului a atins cote greu de imaginat. Preotul John Burdin din satul Karabanovo care a susținut o predică anti-război a fost arestat și va fi judecat luni în baza legii promulgate vineri de Vladimir Putin. Noua lege prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru cei care ”discreditează forțele armate ruse”.

Preotul le-a descris enoriașilor bombardamentele și distrugerea pe care rușii o provoacă în Ucraina și a postat imagini din război și o petiție pe site-ul parohiei.

Cenzura a ajuns la un asemenea nivel , că autoritățile ruse au fost văzute dând cu vopsea peste gheață, după ce cineva scrijelise mesajul ”nu războiului”.

06:54 - Noua Zeelandă a anunțat noi sancțiuni pentru 100 de oligarhi ruși, care nu mai au voie să călătorească în această țară. Totodată, iahturile, navele și avioanele rusești nu mai au voie să intre în spațiul aerian și apele Noii Zeelande.

06:42 - Rușii au reînceput bombardatamentele agresive asupra orașului-port din sudul Ucrainei Mikolaiv. Cerul dimineții a fost luminat de rachetele rusești. Noul asalt vine după ce forțele ucrainene au respins un atac asupra orașului cu peste 476.000 de locuitori și au recâștigat controlul asupra aeroportului local.

06:37 - Cel puţin 4.640 de persoane au fost arestate duminică în 65 de oraşe din Rusia, ridicând la peste 13.000 numărul protestatarilor ruși reţinuţi de la declanşarea războiului, la 24 februarie, potrivit ONG-ul OVD-Info, specializat în supravegherea protestelor.

06:33 - China a evacuat "majoritatea" cetăţenilor săi blocaţi în Ucraina de invazia rusă, a anunţat luni ambasada sa la Kiev, notează AFP.

Înainte de ofensivă, Beijingul a ignorat avertismentele serviciilor americane de informaţii că un atac rus era iminent, lăsând cei aproximativ 6.000 de cetăţeni ai săi sub ameninţarea luptelor.

06:31 - Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a reafirmat, duminică, opoziţia fermă faţă de impunerea de către NATO a unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina: "O astfel de acţiune, în circumstanţele actuale, ar fi considerată drept o intrare a NATO în război, fiind, deci, un risc de izbucnire a celui de-al III-lea război mondial", a afirmat Charles Michel, într-un interviu acordat postului France Inter.

Întrebat dacă ar trebui luată în serios ameninţarea nucleară proferată de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, Charles Michel a răspuns: "Eu cred că toate ameninţările trebuie luate în serios".

06:24 - Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, şi ministrul Finanţelor, Christian Lindner, au semnalat, duminică seară, că se opun sancţionării Rusiei prin oprirea importurilor de gaz, petrol şi cărbune.

"Eu pot spune că noi nu excludem nicio măsură din analizele noastre, acest lucru este clar şi evident. Dar este important următorul lucru: trebuie să aplicăm sancţiuni pe care să le putem menţine, deoarece nu ne este util să spunem că introducem mâine o sancţiune, iar peste o săptămână o anulăm pentru că nu ne permitem să o menţinem, chiar dacă vor continua să se întâmple lucruri rele în Ucraina.

Ideea centrală este, şi trebuie să fim cu toţii conştienţi de acest lucru, că în Germania şi în Europa suntem dependenţi masiv de energia din Rusia. Ecologiştii nu înţeleg acest lucru. Noi spunem de mult timp în mod clar că avem nevoie de mai multă independenţă. Aceasta este realitatea", a declarat Annalena Baerbock, într-un interviu acordat postului ZDF.

06:19 - Preţul barilului de petrol pe piaţa Brent a depăşit scurt timp, în cursul nopţii, nivelul de 139 de dolari, apropiindu-se, de recordul absolut de 147,50 de dolari/baril înregistrat în 2008.

06:00 - Există informații că Moscova ar angaja mercenari din Siria, pentru a-i aduce în ajutorul soldaților ruși care încearcă să cucerească marile orașe, potrivit unor oficiali americani citat de The Wall Street Journal.

Și publicația Deir Ezzor din Siria scrie că Rusia ar fi oferit voluntarilor sirieni un salariu între 200 și 300 de dolari pentru a ”merge în Ucraina ca ofițeri de pază”, în tururi de câte șase luni.

05:26 - Armata ucraineană avertizează că trupele ruse sunt pregătite de asaltul total asupra Kievului. Tancurile și vehiculele ruse sunt alimentate din Belarus, prin zona de excludere de la Cernobîl, mai spus oficialii ruși.

05:00 - Ministerul Apărării din Marea Britanie susține că rușii au făcut pagube minime în Ucraina în ultimele 48 de ore, fiind foarte puțin probabil ca acestea să-și fi îndeplinit misiunea dată de Kremlin. Totuși, admit că bombardamentele aeriene au continuat masiv în ultimele 24 de ore.

Au fost vizate în special Mariupol, dar și Harkov, Mikolaiv, Sumî și Cernihov.

04:45 - Președintele Volodimir Zelenski s-a adresat din nou rușilor, avertizând că armata ucraineană va vâna orice soldat care comite crime de război.

”Câte familii au murit în Ucraina? Nu vă vom ierta. Nu vom uita. Vom pedepsi pe oricine comite atrocități în acest război, pe pământul nostru. Nu va avea unde să se ascundă pe Pământ și nu va avea liniște, decât în mormânt”.

Se pare că pentru soldații ruși ce au făcut nu e de ajuns. Nu sunt destule vieți distruse, vieți mutilate, vor să omoare și mai mult”, a spus Zelenski, cerând Occidentului să ia atitudine, fiind clar că „sancțiunile împotriva Rusiei nu sunt de ajuns”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇