Ziua 91. Rușii forțează operațiunea „subjugarea și rusificarea” în Ucraina și continuă șantajul cu cereale. Pacea, „o fantezie” (Foto & Video)

Ziua 91. Rușii forțează operațiunea „subjugarea și rusificarea” în Ucraina și continuă șantajul cu cereale. Pacea, „o fantezie” (Foto & Video)

Ucraina rezistat în a 91-a zi de război, însă frustrarea liderilor de la Kiev devine tot mai mare, pe măsură ce Occidentul nu se pune de acord asupra unui sprijin unitar.

Dimineața a început cu explozii în Zaporojie, rușii au mai ocupat un oraș din Donbas și orașul Liman, din Donețk, a fost sub foc constant. Partea rusă susține că a reușit și să spargă rezistența forțelor ucrainene în Severodonețk, dar informația nu a fost confirmată.

În Mariupol Moscova a anunțat că a redeschis portul, dar și că sunt descoperite tot mai multe gropi comune, dând vina pe forțele Kievului. Un consilier al fostului primar spune că cel puțin 22.000 de civili au fost uciși aici, și că Mariupolul a devenit un oraş al fantomelor.

În orașele cucerite, primarii puși de ruși au început să emită pașapoarte și plăcuțe de înmatriculare rusești, încercând să securizeze teritoriul. Iar liderul cecen Razman Kadîrov pare că s-a plictisit de războiul din Ucraina și vrea un altul, cu Polonia, trecând cu vederea că este stat NATO.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente, declarații și imagini din 25 mai - ziua 91 de război în Ucraina:

23:57 - Ministerul Apărării din Rusia acuză Crucea Roșie că, „sub pretextul unei situații instabile, a încetat să mai trimită medicamente vitale în regiunea Donbas” și că 12.000 de oameni sunt lăsați de izbeliște.

23:41 - Plăcuțele mașinilor din regiunile Zaporojie și Herson sunt înlocuite cu unele rusești.

23:23 - Konstantin Ivashchenko, primarul numit de ruși în Mariupol, a anunțat că o groapă comună a fost descoperită într-un cimitir, unde ar fi fost duse în martie cadavre ale unor bărbați în uniformă. El a amintit că la acel timp teritoriul era ocupat de forțele ucrainene, precum și de batalioanele de „teroriști” și „naționaliști”.

ADVERTISING

23:10 - Ramzan Kadîrov vine cu un nou video în care spune că vrea să atace Polonia.

„Ucraina e aproape terminată. Sunt interesat de Polonia. După Ucraina, dacă există vreun ordin, vom arăta de ce suntem capabili să facem în 6 secunde. Mai bine vă luați armele înapoi, polonezilor, de la mercenari”, a spus Kadîrov.

Liderul cecen a spus că așteaptă scuze de la Polonia pentru situația în care a fost pus ambasadorul rus: „Nu vom lăsa asta fără răspuns, să țineți minte”.

El se referă la incidentul din 9 mai, când ambasadorul a fost stropit cu vopsea roșie de mai mulți manifestanți anti-război, în timp ce înaltul diplomat depunea o coroană de flori la cimitirul soldaților sovietici din Varșovia.

22:49 - Iată cum și-au decorat soldații de la Mikolaev spațiul de locuit din baza militară. Și-au făcut bucătorie, sală de mese, dar și una de recreație.

22:32 - Jurnalista Marina Ovsiannikova a primit Premiul Vaclav Havel pentru Drepturile Omului din partea Consiliului Europei. Ovsiannikova este cea care, pe 14 martie, a intrat în platou în timpul principalului program de știri de la televiziunea de stat Canal 1 cu un afiș pe care scria „Opriți războiul. Nu credeți propaganda. Vă mint”, în același timp țipând „opriți războiul, nu războiului”.

22:17 - Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace îndeamnă miercuri Rusia „să înceteze să mai fure” cerealele produse de către Ucraina şi să lase această ţară să le exporte, respingând totodată o ridicare a sancţiunilor, cerută de către Moscova, în vederea evitării unei crize alimentare mondiale.

ADVERTISING

„Îndemn Rusia să facă ceea ce este drept, într-un spirit de umanitate, şi să lase cerealele să iasă din Ucraina. Să nu vorbim despre sancţiuni, să vorbim despre ceea ce este drept pentru naţunile din întreaga lume”, subliniază el.

22:04 - Statele Unite denunţă decizia Rusiei de a facilita emiterea unor paşapoarte ruse unor locuitori din sudul Ucrainei drept o încercare de „subjugare” a populaţiei asupra căreia deţine controlul.

Acest plan este „o tactică a Rusiei de subjugare a poporului ucrainean, de a-şi impune voinţa cu forţa”, denunţă într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american Ned Price.

21:40 - Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că deschide două coridoare din 7 porturi de la mările Neagră și Azov pentru navele de străine de transport.

21:17 - Ucraina a relaxat ordinul de mobilizare, astfel încât șoferii care transportă materiale sanitare, ajutoare umanitare pentru forțele armate, bunuri și mărfuri, lucrătorii de infrastructură, atleții și antrenorii care participă la competiții să poată să iasă ușor din țară.

20:52 - Liderul cecen Razman Kadîrov susține că trupele ruse au intrat în Lisichansk, un oraș din Sievierodonetsk, Lugansk. Asta ar însemna ca rușii să fi reușit să străpungă rezistența ucraineană în ultimul raion important din Lugansk controlat încă de ucraineni, însă nu există la acest moment o confirmare.

20:28 - Două persoane au fost ucise miercuri în timpul unui bombardament al rușilor în regiunea Harkov, în timp ce 7 au fost rănite, potrivit oficialilor ucraineni, citați de CNN.

20:16 - Președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri că majorează pensiile și salariul minim din Rusia cu 10%, de la 1 iunie. Experții susțin că este o încercare a liderului de la Kremlin de a minimaliza impactul războiului din Ucraina asupra economiei rusești, potrivit Reuters.

ADVERTISING

Cu o inflație anuală de aproape 18%, liderul de la Kremlin a recunoscut că 2022 va fi un an „dificil" pentru economie. Detalii AICI.

19:55 - Ministerul cercetării, inovării și digitalizării suspendă participarea României la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, Rusia, a anunțat miercuri reprezentantul guvernului.

19:39 - ONU anunță că un război nuclear a devenit posibil.

„Perspectiva unui conflict nuclear, cândva de neconceput, este acum din nou posibilă”, a declarat Ramesh Rajasingham, liderul Directoratului pentru Coordonarea Asistenței Umanitare de Urgență din cadrul ONU.

19:15 - Rusia a anunţat miercuri că portul Mariupol din sudul Ucrainei şi-a reluat activităţile după ce a fost deminat.

Boom! Russia releases video showing demining on beach near Ukraine's Mariupol port

19:00 - Polițiștii britanici au făcut percheziții în vila oligarhului rus Piotr Aven și au confiscat 30.000 de lire. Aven urmează să fie anchetat pentru evitarea sancțiunilor.

18:32 - În Melitopol, oraș ucrainean ocupat de ruși, va începe în curând emiterea de pașapoarte rusești, a anunțat primarul numit de ruși, Galina Danilcenko.

17:43 - Parlamentarii ruși au depus un proiect de lege care prevede ca cei care susțin partea adversă într-un conflict armat sau militar împotriva Rusiei să fie catalogați trădători, cu o condamnare de până la 20 de ani de închisoare.

Totodată, rușii care colaborează cu servicii de informații străine să fie condamnați la sentințe de până la 8 ani de închisoare.

În plus, cei care fac apeluri publice împotriva securității Rusiei ar risca până la 7 ani de închisoare și o amendă de până la 2,5 milioane de ruble.

17:25 - Vladimir Putin a vizitat un spital militar din Moscova, împreună cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu. Întreaga atmosferă a părut extrem de tensionată din imaginile prezentate de presa rusă. Putin nu i-a întrebat pe cei doi soldați răniți căre stăteau drepți în fața sa nici cum au ajuns să aibă nevoie de îngrijiri medicale și nici nu a spus nimic despre războiul din Ucraina. E prima vizită a lui Putin la soldați răniți, de la începutul invaziei.

16:50 - Rusia numește "o fantezie" planul de pace pentru Ucraina avansat de Italia. "Nu poți să-i dai arme Ucrainei cu o mână și cu cealaltă să vii cu planuri pentru o rezolvare pașnică a situației", a spus purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.

16:35 - "Bătălii crâncene" au loc în jurul orașului Severodonețk, în timp ce trupele rusești forțează înaintarea, potrivit CNN. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai, nu crede că ofensiva poate fi susținută mult timp: "Dacă nu reușesc până sâmbătă sau duminică, se vor epuiza, iar situația se va stabiliza cel puțin pentru noi", a spus el.

16:25 - Rușii au extras cadavrele soldaților și echipamentele de pe Moskva, nava amiral a flotei ruse, scufundată la 14 aprilie în Marea Neagră, susțin serviciile ucrainene de securitate. Vadim Skibițkîi, reprezentantul departamentului de informații al ministerului ucrainean al Apărării, a spus că Rusia a desfășurat o "operațiune de recuperare" care a durat cel puțin două săptămâni.

16:15 - Belarus confirmă că îi livrează arme Rusiei. Premierul Roman Golovcenko a spus că cele două țări au stabilit programe comune prin care să evite sancțiunile Occidentului pentru vânzarea de arme, anunță The Kyiv Independent.

15:55 - Rușii își regrupează forțele și echipamentele la frontiera cu Ucraina, lângă regiunile Cernigău (Cernihiv) și Sumi. Grănicerii ucraineni cred că Rusia ar putea relua invazia în nordul țării, scrie The Washington Post.

15:40 - Trupurile unei femei și al copilului ei de doi ani au fost găsite sub ruinele unui bloc din Bahmut, lovit săptămâna trecută de o rachetă. Cinci persoane au murit în acest atac.

15:20 - Kalush Orchestra, trupa ucraineană care a câștigat Eurovision 2022, a anunțat că scoate trofeul la licitație și va dona armatei banii obținuți, relatează The Guardian. Solistul Oleg Psiuk s-a oferit să-și vândă și pălăria cu semnătura sa ca să strângă fonduri.

15:00 - Vladimir Putin a emis un ordin de simplificare a procedurilor de acordare a cetăţeniei ruse locuitorilor din regiunile Zaporojie şi Herson din sudul Ucrainei, relatează BBC.

14:45 - Duma de Stat a Rusiei a aprobat legea care permite eliminarea limitei de vârstă pentru personalul contractual al armatei, un alt semn al restrângerii efectivelor de pe front. În prezent, doar cetățenii ruși cu vârsta între 18 și 40 de ani și cei străini de 18-30 de ani pot intra sub contract în armată, scrie The Guardian.

14:30 - Gerhard Schröder, un apropiat al lui Putin criticat în urma invaziei Rusiei, anunţă că nu va mai intra în Consiliul de Supraveghere al Gazprom, relatează AFP.

14:20 - Rușii au distrus ultima stație de distribuție a gazelor din Lugansk. Întreaga regiune a rămas fără apă, gaze și electricitate, a anunțat guvernatorul Serghei Gaidai.

14:05 - Trupele ruse devastează bibliotecile din Ucraina. Liudmila Denisova, observator pentru Drepturilor Omului, a spus că peste 60 de librării au fost distruse, iar rușii ard cărțile de literatură, istorie și ficțiune tipărite în ucraineană.

13:55 - "Dacă Ucraina cade, Slovacia e următoarea. Ei (ucrainenii) trebuie să învingă", a spus premierul acestei țări, Eduard Heger, la Davos, conform CNN. Acesta a cerut UE să renunțe la compromisurile economice cu Rusia.

13:40 - Aleksei Ianin, campionul mondial la box thailandez (Muay Thai), a murit în luptele de la Mariupol. El făcea parte din Regimentul Azov și lupta ca voluntar încă din 2014.

13:25 - Rusia nu ia în considerare un schimb care să-l includă pe fostul deputat ucrainean Victor Medvedciuk, reținut pentru trădare de autoritățile de la Kiev, a declarat ministrul de Externe Serghei Lavrov, citat de Nexta.

13:10 - Lituania va trimite Ucrainei 20 de vehicule blindate M113, 10 camioane militare și 10 SUV-uri pentru operațiuni de deminare, a anunțat ministrul Apărării, Arvydas Anušauskas.

13:00 - Rușii au pierdut 29.450 de militari, 1.305 tancuri, 3.213 vehicule blindate, 606 sisteme de artilerie, 201 lansatoare de rachete, 206 avioane, 170 de elicoptere și 13 nave, arată bilanțul actualizat marți de armata ucraineană.

12:40 - Mai multe clădiri rezidențiale din Kramatorsk, regiunea Donețk, au fost distruse sau avariate de rachetele rusești în cursul nopții. Primarul Oleksandr Honcearenko a spus că nu există victime.

12:25 - Rusia susține că este prea devreme pentru negocieri asupra schimbului de prizonieri din Azovstal. Schimbul va fi luat în considerare după ce soldații ucraineni vor fi "judecați și condamnați corespunzător", a afirmat Andrei Rudenko, adjunctul ministrului de Externe, citat de agenția de presă Ria Novosti.

11:50 - Zelenski spune că Occidentul nu este unit pentru a ajuta Ucraina, relatează The Guardian. "Unitatea e despre arme. Întrebarea mea este: există unitate în realitate? N-o văd. Vom avea un avantaj uriaș asupra Rusiei atunci când vom fi cu adevărat uniți. Există privind intrarea Finlandei și Suediei în NATO? Nu, nu. Deci există un Vest puternic unit? Nu", a spus el într-o transmisiunea video.

11:10 - Comandantul Batalionului Azov, Denis Prokopenko, a reușit să-și sune soția din captivitate. Condițiile de detenție sunt "satisfăcătoare", a spus el în convorbirea permisă cu ajutorul Crucii Roșii.

10:50 - Cel puţin un mort şi trei răniţi - este bilanțul atacurilor cu rachete rusești din regiunea central-estică Dnipropetrovsk şi din cea sud-estică Zaporijie. 62 de clădiri au fost avariate în zonele rezidenţiale ale oraşului Zaporijie, relatează CNN.

10:30 - Emiratele Arabe Unite trimit petrol în Europa pentru prima oară în ultimii doi ani, anunță Bloomberg.

10:15 - 80 de școli din districtele ocupate de forțele ruse în regiunea Donețk au fost trecute la programa școală rusă și la predarea în limba rusă, anunță TASS, citată de Nexta.

09:55 - Zelenski a vorbit din nou, marți dimineață, la Forumul Economic Mondial de la Davos, reafirmându-și deschiderea de a discuta direct cu Putin, nu prin intermediari, relatează The Guardian. El a adăugat că dacă președintele rus "înțelege realitatea", există șansa unei rezolvări diplomatice a conflictului, iar un prim pas spre discuții ar fi revenirea trupelor ruse la pozițiile ocupate în timpul negocierilor.

09:35 - Forțele ucrainene i-au ucis în luptele de lângă Severodonețk pe căpitanul de poliție Asvad Idrisov, plutonierul Gapur Dakalov și comandantul adjunct al plutonului 4 din cadrul regimentului Kadîrov, sergentul major Ali Betișev, anunță Nexta.

09:10 - Rușii au atacat orașul Krîvîi Rih cu 3 rachete. Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, a declarat că a fost lovită o fabrică. Nu există informații despre victime.

08:49 - Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene s-a declarat încrezătoare că s-ar putea ajunge la un acord, în următoarele zile, pentru oprirea importurilor de petrol din Rusia, în contextul opoziţiei exercitate de Ungaria.

08:33 - Forțele ruse au abandonat, probabil, eforturile de a încercui orașele mari ucrainene dn estul Ucrainei. Se concentrează, în schimb, pe orașe mici, a anunțat Institutul pentru Studiul Războiului.

08:02 - Forțele ucrainene au publicat un video cu un vehicul de luptă al trupelor ruse în flăcări.

07:47 - Rusia a pierdut o nouă rută de livrare a gazelor sale către Uniunea Europeană. Guvernul polonez a decis să pună capăt înainte de termen contractului pentru livrări de gaze ruseşti şi acordului privind construirea de sisteme de gazoducte pentru tranzitul gazelor ruseşti prin teritoriul Poloniei.

07:26 - Vladimir Putin "transformă recoltele ucrainene" într-o "armă de șantaj" pentru restul lumii, a declarat premierul polonez la Forumul Economic Mondial de la Davos. Mateusz Morawiecki a declarat pentru BBC că la fel a făcut Stalin în 1933.

07:12 - 90% din farmaciile din regiunea Herson, ocupată de rușu, s-au închis, iar în cele rămase deschise prețurile medicamentelor au crescut de 3-5 ori.

Denis Savchenko, președintele consiliului de administrație al ONG-ului ucrainean CrimeaSOS, a declarat că este foarte dificil să fie achiziționate medicamente, mai ales pentru cei cu probleme cu inima.

06:49 - Mai multe explozii au fost raportate în Zaporojie. Alerta de raid aerian în oraș a fost declanșată în jurul orei 3:20, ora locală, iar exploziile au fost auzite după ora 5.00.

06:30 - Statele Unite au decis să pună capăt, de miercuri, ora Washingtonului, unei excepţii care permitea Moscovei să-şi achite datoriile în dolari, a anunţat marţi Trezoreria SUA, o decizie care ar putea precipita ţara în incapacitate de plată.

06:14 - Invazia Ucrainei de către Rusia a oprit efectiv tot comerţul maritim în porturile ucrainene, potrivit informaţiilor americane recent declasificate, blocând o marfă critică de export pentru Ucraina şi riscând o criză alimentară globală.

06:02 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul zilnic adresat poporului, că furnizarea de arme grele către Ucraina este cea mai bună investiţie în menţinerea stabilităţii în lume şi prevenirea multor crize severe pe care Rusia încă le planifică sau le-a provocat deja.

I am grateful to all the partners of Ukraine who help. But I emphasize again and again: the longer this war lasts, the greater will be the price of protecting freedom not only for Ukraine, but also for the whole free world.Therefore, the supply of heavy weapons to Ukraine - MLRS, tanks, anti-ship and other weapons - is the best investment in maintaining stability in the world and preventing many severe crises that Russia is still planning or has already provoked.

Publicată de Володимир Зеленський pe Marţi, 24 mai 2022

05:48 - George Soros a spus în timpul Forumului de la Davos că invazia Rusiei în Ucraina ar fi putut fi începutul celui de-al Treilea Război Mondial, așa că cel mai bun mod pentru Occident de a menține civilizația liberă este să învingă trupele lui Vladimir Putin.

05:37 - Forţele ucrainene s-au retras din oraşul contestat Svitlodarsk, a declarat Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare regionale Doneţk. El arată că situaţia este „foarte dificilă” în Lyman, un oraş mai la nord din regiunea Doneţk, care este sub foc constant.

05:20 - ”Mariupol este acum un oraş al fantomelor”, a declarat marţi un consilier al primarului oraşului, Petro Andriushchenko. El a spus că locuitorii nu se pot deplasa liber, fiind necesare permise speciale pentru orice mişcare în interiorul oraşului.

Oficialii primăriei Mariupol cred că cel puţin 22.000 de locuitori ai oraşului au fost ucişi în trei luni de război. CNN precizează că nu poate verifica dacă cifra este reală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇