La restaurant, dar ca în peșteră: Criza energetică dă naștere unui nou concept (Video)

La restaurant, dar ca în peșteră: Criza energetică dă naștere unui nou concept (Video)

În inima Uniunii Europene, la Bruxelles, patronii unor restaurante sting luminile și fac economie de energie, arătându-le clienților cum ar fi viitorul fără gaze și electricitate.

Clienții de la restaurantul Racines au acum ocazia de a degusta meniurile gătite fără mijloace moderne. Angajații nu folosesc cuptoarele, plitele și aparatele de cafea, iar becurile din interior sunt stinse. Înăuntru predomină întunericul, iar oamenii iau cina la lumina lumânărilor, relatează Euronews.

"Ideea e să ne întoarcem la epoca peșterii. Am pregătit o întreagă serie de meniuri care trebuie puse doar câteva secunde pe grătar, dar căutarea gustului, a uimitorului, a remarcabilului, încă face parte din afacerea noastră", a declarat patronul localului, Francesco Cury.

ADVERTISING

Meniul include brioșe cu hamsii, porchetta și focaccia făcute pe foc de lemne, ton alb crud și cremă de ricotta cu gem de dovleac și fistic la desert. Cele mai multe preparate sunt reci, dar există și feluri încălzite ușor pe grătarul japonez cu jar de cărbuni.

Aproximativ 50 de clienți au participat la cina cu lumânări organizată săptămâna trecută în cadrul inițiativei "Bruxelles în întuneric", la care s-au raliat câteva zeci de restaurante.

În condițiile în care facturile la energie vor continua să se mărească, clienții restaurantelor din capitala Belgiei ar putea să se familiarizeze cu atmosfera romantică creată de lumânările de pe mese.

ADVERTISING

Scumpirea energiei îi afectează pe consumatori, nevoiți să-și reducă cheltuielile și să renunțe la a mai lua masa în oraș, iar presiunea pe patronii localurilor crește până la cote insuportabile.

"Suntem într-un punct în care trebuie să alegem între căldura din casă și a mânca în oraș. E complicat să găsești echilibrul. Și da, desigur, asta se reflectă în rutina zilnică. Sunt obiceiuri care trebuie schimbate, pe care încercăm oricum să le schimbăm - chiar dacă nu întotdeauna este ușor", a spus Stephane Lepla, care a ieșit cu prietena lui să ia masa la restaurant.

ADVERTISING

"Oamenii văd creșteri de prețuri de 30% până la 40% la supermarket. Iar noi, patronii restaurantelor, cumpărăm aceleași produse. Ce să facem? Creștem prețurile. Dar peste asta mai vine și prețul gazului și al curentului. Putem să ne facem treaba fără surse de energie? Răspunsul e nu", a explicat patronul restaurantului Racines.

"Trebuie să ne gândim puțin mai mult, iar societatea să înțeleagă cât de gravă este situația", a adăugat el.

Inflaţia a continuat să crească în zona euro, atingând nivelul de 10,0% în luna septembrie. În Belgia, rata inflației a depășit nivelul de 12%, conform datelor preliminare anunţate la 30 septembrie de Oficiul pentru Statistici al Uniunii Europene (Eurostat).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇