Kovesi, interviu de 8 Martie în Italia: Cum au fost primii ani ca femeie procuror și de ce nu începe odată activitatea Parchetului European

Kovesi, interviu de 8 Martie în Italia: Cum au fost primii ani ca femeie procuror și de ce nu începe odată activitatea Parchetului European

Procurorul-şef european Laura Kovesi a acordat un interviu ziarului italian Il Sole 24 Ore, în care a vorbit despre EPPO, dar și despre provocările pe care le-a întâlnit la începutul carierei sale, fiind femeie.

”Parchetul nu este pentru femei: este una dintre primele fraze pe care le-am auzit când am fost numită procuror. Aveam 22 de ani și eram hotărâtă să dovedesc că nu e adevărat, dar pentru asta a trebuit să lucrez mult mai mult decât colegii mei de sex masculin”, spune Kovesi, conform sursei citate.

ADVERTISING

Iohannis a promulgat legea prin care Parchetul European condus de Kovesi operează în România

Întrebată cum au fost primii ani ca procuror, în contextul în care este femeie, Kovesi a răspuns:

La scurt timp după numirea mea, am mers la o fabrică unde a avut loc un accident. Dar când am ajuns, ofițerul de securitate m-a oprit: „Hei, fată, azi nu au loc întâlniri cu studenții!”. I-am răspuns că nu sunt studentă. Dar a insistat: „Pleacă, trebuie să ajungă procurorul”. Când i-am arătat legitimaţia, explicându-i că sunt procuror, a fost foarte surprins. Mi-am dat seama că, fiind tânără și femeie, îi era greu să mă ia în serios.

ADVERTISING

Jurnalistul care semnează interviul cu fosta șefă DNA a trecut în revistă și dificultățile din ultimii ani: revocarea din funcția de vârf de la DNA sau faptul că România (Guvernul Dăncilă la acea vreme) a încercat să-i pună bețe-n roate când s-a înscris în selecția pentru șefia Parchetului European.

A fost un drum lung, cu multe obstacole, dar am încercat mereu să-mi fac treaba bine. Asta mi-a dat tăria să nu renunț.

Parchetul European, condus de Kovesi, își școlește procurorii. A achiziționat servicii de training de 500.000 de euro

ADVERTISING

Situația EPPO

Kovesi a vorbit și despre progresul instituției pe care o conduce, dar care încă nu și-a început treaba. Mai sunt de numit procurorii delegați din câteva țări.

Dacă ar depinde de noi, am începe și mâine. La nivel central, suntem pregătiți: procurorii europeni au fost numiți în iulie 2020. Cu toate acestea, lipsește un element cheie: procurorii europeni delegați care trebuie să efectueze anchetele în statele respective. Suntem deosebit de îngrijorați în privința Italiei, pentru că deja a întârziat foarte mult. Mă bazez pe noul ministru al Justiției pentru a accelera procedurile.

Procurorii europeni i-au votat adjuncții lui Kovesi la EPPO. Cine sunt cei doi

Întrebată în ce alte țări nu există procurori europeni delegați, iată ce a răspuns Kovesi:

Până acum, am numit 32 de procurori delegați din 7 țări: Slovacia, Germania, Estonia, Lituania, Olanda, Cehia și România. Evaluăm candidații din Bulgaria. În majoritatea celorlalte țări procesul este în desfășurare, în timp ce în Italia nu a început încă.

Kovesi a respins 7 candidaţi bulgari pentru posturile de procurori europeni delegaţi

Vezi și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇