Japonia a descoperit că are un număr imens de insule în plus

Japonia a descoperit că are un număr imens de insule în plus

Cartografierea digitală încheiată recent atestă că Japonia are un număr dublu de insule în comparație cu ce se ştia până acum.

Numărul insulițelor din apele teritoriale ale Japoniei, cu o suprafață de peste 370.000 de kilometri pătrați, s-a schimbat periodic în ultimele decenii, din cauza activității seismice intense. Geografii au descoperit, însă, că statisticile oficiale care arătau că Japonia are aproximativ 6.000 de insule sunt departe de realitate, relatează The Guardian.

Cu ajutorul tehnologiei digitale de cartografiere, experții au constatat că numărul insulelor japoneze este dublu față de numărul cunoscut. La prima "numărătoare" de acest tip din ultimii 35 de ani, Autoritatea de Informații Geospațiale a Japoniei a identificat 14.125 de insule, cu 7.273 mai multe decât la ultima cartografiere.

ADVERTISING

Sunt, însă, șanse mici ca noile date să modifice suprafața teritoriului Japoniei, a transmis instituția. Aceasta va anunța rezultatele oficiale în următoarele săptămâni, potrivit agenției nipone de presă Kyodo.

Studiul a fost lansat în urma unei dispute politice pe tema numărului real al insulelor Japoniei, multe voci susținând că acestea sunt mai multe decât indică statisticile. Un parlamentar al Partidului Liberal Democratic a cerut în 2021 efectuarea unei numărători, arătând că "o cunoaștere corectă a numărului de insule este în interes național".

ADVERTISING

Ultimul recensământ al insulelor a fost realizat în 1987 de către paza de coastă, care a folosit hărți clasice, pe hârtie, pentru a număra insulele, definite ca suprafețe de pământ, cu o circumferință de cel puțin 100 de metri, înconjurate de apă. Datele culese atunci au stabilit că Japonia avea 6.852 de insule.

Acum a fost folosit același criteriu de mărime, dar insulele au fost numărate cu ajutorul hărților digitalizate și prin confruntarea acestora cu fotografii aeriene și alte date, a transmis Kyodo.

ADVERTISING

Potrivit noii cartografieri, unele dintre cele 47 de prefecturi ale Japoniei cuprind un număr imens de insule. Prefectura nordică Hokkaido - una dintre cele patru mari insule din care e formată această țară, alături de Honshu, Shikoku și Kyushu – are 1.473 de insule, în timp ce Nagasaki, în sud-vest, are 1.479.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇