Israelul a lovit peste noapte Fâșia Gaza (Video)

Israelul a lovit peste noapte Fâșia Gaza (Video)

Aviaţia israeliană a efectuat, miercuri devreme, lovituri în Fâşia Gaza după lansarea mai multor baloane incendiare de pe acest teritoriu palestinian spre sudul Israelului.

Aceste lovituri şi tiruri de baloane sunt primele incidente majore dintre Israel şi Fâşia Gaza după armistiţiul de la 21 mai, care a pus capăt la 11 zile de război-fulger. Conflictul s-a soldat cu 260 de morţi pe partea palestiniană, printre care copii, adolescenţi şi combatanţi. De cealaltă parte, s-au înregistrat 13 decese în Israel, inclusiv un copil, o adolescentă şi un soldat.

ADVERTISING

Potrivit unor surse palestiniene citate de AFP, aviaţia israeliană a vizat cel puţin o ţintă la est de Khan Younes, un oraş din sudul Fâşiei Gaza, enclavă sărăcită cu două milioane de locuitori. Aici, aproximativ o mie de apartamente, birouri şi buticuri au fost distruse în ultimul război cu Israelul, al patrulea din 2008.

Un fotoreporter al agenţiei France Presse aflat la Khan Younes a văzut, de asemenea, explozii.

Primele lovituri în mandatul lui Naftali Bennett

Acestea au fost primele lovituri israeliene împotriva acestui teritoriu palestinian, sub controlul islamiştilor din Hamas şi sub blocada israeliană, de la venirea la putere, duminică seară, a unei coaliţii eterogene care a pus capăt celor 12 ani de domnie a lui Benjamin Netanyahu.

ADVERTISING

Loviturile şi lansarea baloanelor incendiare au provocat peste 20 de incendii în sudul Israelului, potrivit pompierilor locali. În plus, ele au avut loc în paralel cu manifestaţiile naţionaliste şi de extremă-dreaptă din Ierusalimul de Est, care a reunit mai mult de o mie de oameni.

Statele Unite şi ONU au îndemnat la "reţinere" înaintea acestui marş controversat pe care noul guvern israelian condus de Naftali Bennett, în funcţie de duminică, l-a autorizat. În plus, Guvernul a și marcat traseul pentru a evita confruntările cu palestinienii.

ADVERTISING

La rândul său, mişcarea Hamas a ameninţat Israelul cu represalii dacă acest marş se va aventura în special în cartierele musulmane din Oraşul Vechi.

Marșul sărbătorea preluarea controlului şi anexarea Ierusalimului de Est, sectorul palestinian al Oraşului Sfânt, de către armata israeliană în 1967.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇