Incendiu la ATI la un spital din Constanța, soldat cu 7 morți și peste 100 de bolnavi de COVID relocați (Foto & Video)

Incendiu la ATI la un spital din Constanța, soldat cu 7 morți și peste 100 de bolnavi de COVID relocați (Foto & Video)

Un incendiu a izbucnit, vineri dimineață, la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța.

Inițial, atât cei de la ISU, cât și managerul spitalului și ministrul Sănătății au anunțat că 9 persoane au murit. Ulterior, prim procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, Viorel Gabriel Teliceanu, a spus că sunt 7 persoane decedate.

Această cifră a fost confirmată după patru ore de la producerea tragediei și de ministrul de Interne, Lucian Bode, iar apoi și de șeful DSU, Raed Arafat.

Nu doar în privința deceselor au fost date controversate, ci și în ceea ce privește numărul pacienților aflați în spital în momentul producerii incendiului. Inițial, autoritățile au spus că erau 113 pacienţi, 10 fiind în Secţia ATI. Bode spune însă că erau 125, dintre care 10 la terapie intensivă, lucru confirmat și de Raed Arafat.

Cauzele incendiului nu sunt momentan cunoscute. Tot ce se știe până acum este că Spitalul de boli infecțioase din Constanța nu avea autorizație de securitate la incendiu, deși avea această obligație încă din 2007, și nici senzori de incendiu. Pompierii s-au luptat aproape o oră cu flăcările. Imaginile cu pacienți evacuați pe fereastră sau pe targă, în timp ce unii erau resuscitați pe iarba din curtea spitalului, au șocat România.

Din partea politicienilor, dacă președintele Klaus Iohannis s-a declarat îngrozit de tragedie și a opinat, în timp ce se afla în drum spre Germania să-și ridice un premiu onorific, că statul a eșuat în a-și proteja cetățenii, premierul Florin Cîțu a anunțat că l-a demis pe șeful Agenției Naționale al Managementului Calității în Sănătate, a cerut demiterea managerului spitalului și a spus că așteaptă ”aceeași intransigență” și de la Ministerul Sănătății.

ADVERTISING

SpotMedia.ro a transmis, în format LIVE TEXT, cele mai importante informații:

17:17 - Aflat în Germania pentru a primi Premiul internațional Carol cel Mare al orașului Aachen - Pentru unitatea Europei, Klaus Iohannis și-a început alocuțiunea cerând audienței să țină împreună cu el un moment de reculegere pentru victimele incendiului de la Constanța.

”Voi începe cu o informație tristă. Astăzi a avut loc o mare tragedie în România, într-un spital din Constanța. A fost un incendiu și, din păcate, au murit șapte pacienți. Vă rog frumos pe toți, împreună cu mine, să păstrăm un moment de reculegere! Vă rog să păstrăm un moment de reculegere pentru victimele incendiului de la Spitalul din Constanța!”, a spus Iohannis.

16:55 - Cei de la ZiuaDeConstanța.ro scriu că medicul șef de la Secția de Terapie Intensivă a fost intoxicat cu fum și că un alt cadru medical, pacient confirmat pozitiv cu COVID-19, internat în momentul incendiului, a ajutat la evacuarea pacienților. 

16:05 - Premierul Florin Cîțu face primele declarații după incendiul din Constanța:

”În 30 de ani nu s-a făcut nimic în sistemul sanitar din România. Am cerut o anchetă pentru a vedea cum s-a pregătit valul 4. Este o presiune pe sistemul de sănătate, așteptăm măsuri ca această presiune să fie redusă. Pe termen mediu ca tot ce am în PNRR să fie implementat, să avem o structură spitalicească modernă.

Am intrat în acest val 4 cu un număr insuficient de paturi în ATI. Secțiile ATI nu au fost pregătite. L-am sunat pe primarul din Constanța și i-am cerut să demită managerul Spitalului din Constanța. L-am demis pe șeful Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), care de când a intrat în funcție nu a mai făcut nicio evaluare și era în atribuțiile sale să facă evaluări în privința acreditărilor spitalelor, mai ales că la acest spital am descoperit mai multe nereguli”, a spus Cîțu.

Declarații de presă susținute de premierul Florin Cîțu

Declarații de presă susținute de premierul Florin Cîțu

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 1 octombrie 2021

15:31 - Întrebat dacă-şi reproşează ceva după această nouă tragedie, Raed Arafat a spus că rolul DSU este de a interveni în situaţii extrem de grele.

ADVERTISING

”Din păcate, pe noi ne vedeţi când avem urgenţe. Eu apar când există o problemă gravă”, a afirmat Arafat.

Totodată, întrebat dacă intenţionează să demisioneze, Arafat a spus: ”Doctorul Arafat nu este Superman care să rezolve toate problemele”.

15:14 - Șeful DSU a precizat că nu au fost anunțate familiile a 9 persoane că sunt decedate.

”Nu au fost confundate persoanele în viață cu cele decedate. Nu s-a comunicat că o persoană este decedată și apoi să se spună că este în viață”, a subliniat Arafat.

15:10 - Raed Arafat spune, la rândul său, că spitalul nu avea senzori de incendiu în saloanele ATI. Șeful DSU a declarat că au existat două controale ale ISU Constanța: unul în noiembrie 2020 și unul în februarie 2021.

”În cadrul ultimului control au fost constatate anumite nereguli care au fost trecute în raportul ISU Constanța. Unele nereguli se referă la instalațiile electrice și unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiului.

Exista în spital senzor pentru oxigen, exista în saloane, dar instalația de detectare a incendiului nu exista. Rămâne ca spitalul să dea aceste explicații. Aici nu putem trage la răspundere. Există un procuror care investighează cazul”, a precizat Arafat.

15:06 - Spitalul de boli infecțioase din Constanța nu avea autorizație pentru securitatea la incendiu, a anunțat Cristian Radu, prim adjunct al ISU.

”Nu există o solicitare din partea spitalului prin care să se obțină autorizație pentru securitatea la incendiu, deşi această obligaţie s-a născut odată cu anul 2007 când au fost recepţionate lucrări care se supun acestei obligaţii legale”, a spus Cristian Radu.

ADVERTISING

14:59 - Raed Arafat a explicat și cum s-au oferit informații eronate cu privire la numărul persoanelor decedate, afirmând că astfel de situații sunt normale atunci când lucrurile sunt în dinamică.

”Sunt 7 persoane decedate. La început s-au confirmat 9 decese, apoi s-a corectat cifra la 7. Când raportăm cifre în dinamică, se întâmplă astfel de lucruri. Putem evita asta dacă nu comunicăm nimic. Dar toată lumea întreabă, trebuie să oferim informații. S-au calculat de două ori pacienții transferați și care au decedat. Ne cerem scuze pentru informația inițială. Este bine că sunt 7 și nu sunt 9”, a precizat Arafat.

14:52 - Șeful DSU, Raed Arafat, spune și el că 125 de pacienți se aflau în spital în momentul producerii incendiului.

”În spital erau 125 de pacienți: 5 non covid, 120 Covid, din care 10 la terapie intensivă. S-a procedat la evacuarea și transferul lor la alte spitale. După verificare, la acest moment nu e necesară evacuarea unor pacienți în alte județe. Nu avem pacienți cu arsuri. Toți pacienții rămân în Constanța”, a spus Arafat.

14:34 - Sistemul Medical Modular de Izolare și Tratament (SMMIT) Constanța a fost redeschis vineri, în regim de urgență, pentru a prelua pacienți evacuați în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase.

14:09 - La patru ore de la izbucnirea incendiului, a ieșit la declarații și ministrul de Interne, Lucian Bode. Acesta a confirmat cele spuse de prim procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța: sunt 7 persoane decedate.

El a prezentat însă un alt număr de pacienți care se aflau în spital în momentul declanșării incendiului. Autoritățile au spus dimineață că în spital erau 113 pacienţi internaţi, 10 fiind în Secţia ATI. Bode spune că erau 125, dintre care 10 la terapie intensivă.

”În spital erau 125 de pacienți: 10 erau la ATI. Investigatorii verifică dacă spitalul avea sau nu obligația să dețină autorizație de securitate la incendiu.

Am avut un control efectuat în noiembrie 2020 și altul în februarie și au fost constatate o serie de nereguli, s-au aplicat sancțiuni, dar despre toate vă va vorbi de la fața locului Raed Arafat. Șeful DSU este la fața locului.

Sunt 7 oameni care și-au pierdut viața, din nefericire. 5 în spital și doi după ce au fost transferați la alte spitale”, a spus Bode.

13:51 - Comisia Europeană transmite condoleanțe prietenilor și familiilor victimelor incendiului.

„Dorim să transmitem condoleanțe prietenilor și familiilor victimelor incendiului izbucnit în această dimineață la un spital COVID-19 din Constanța, Flag of Romania. În aceste clipe grele, gândurile noastre se îndreaptă spre victime și apropiații lor", a spus Eric Mamer, purtător șef de cuvânt al Comisiei Europene.

13:49 - Un număr de telefon a fost pus la dispoziție de autorități la care se poate suna pentru informații despre pacienți, după incendiul din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. ISU „Dobrogea” anunță că aparținătorii pot suna pentru informații legate de pacienți la numărul 0742 031 540.

13:38 - Prim procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, Viorel Gabriel Teliceanu, a anunțat că nu e vorba de 9 morți, cum au informat cei de la ISU, managerul spitalului, dar și ministrul Sănătății, ci 7.

El a spus că 5 persoane au murit la Spitalul de Boli Infecțioase, un pacient a murit după ce a fost transferat la Spitalul Județean din Constanța și un altul a murit la Spitalul Militar.

”O persoană, un angajat de pe aici, ar fi spus că erau 3 decedați la Spitalul Județean. Am vorbit cu directoul de la Spitalul Județean și e vorba de un decedat”, le-a spus procurorul jurnaliștilor.

”Nu toți decedații erau arși, unii dintre ei cred că au murit intoxicați cu fum”, a adăugat el.

13:04 - Președintele Klaus Iohannis se declară îngrozit de tragedia de la spitalul din Constanța și recunoaște că ”statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii”.

”Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc în această dimineață la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat și pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19. (…)

Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. Este o zi neagră, de doliu, pentru națiunea română. Indiferent care va fi concluzia anchetelor cu privire la cauzele incendiului, cei care au pierit astăzi nu vor mai putea fi aduși înapoi și vor lăsa un gol imens în urma lor”, a transmis șeful statului.

12:56 - Polițiști și criminaliști au plecat de la București spre Constanța, unde vor face ancheta alături de procurorii constățeni, informează Digi24. Vor face cercetare la fața locului și vor lua probe. Aparatele medicale vor fi ridicate pentru expertiză, pentru a se vedea dacă a fost o defecțiune tehnică sau o eroare umană.

isu-incendiu
Foto: Inquam Photo/Costin Dinca

12:36 - Rudele pacienților internați la ATI sunt revoltate. ”Saracii oameni, au murit arși ca șobolanii. Mama era în stare gravă, dar cum să merite o moarte așa de cruntă”, a declarat fiica unei femei care a murit în incendiu.

12:24 - După ce șeful ISU Dobrogea a spus că au fost constatate nereguli la controale, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, Stela Halichidis, a spus că totul în spital funcționa conform legii.

Întrebat ce s-a întâmplat, totuși, dacă totul era legal, managerul a răspus: „S-a întâmplat un necaz. O să vedem de la ce”. Conform Stelei Halichidis, toate neregulile constatate la control au fost remediate.

În timp ce era intervievat de reporteri, managerul a spus de mai multe ori că îi este rău. „Mie mi-e rău, ce vreți, să mor aici?”, a afirmat Stela Halichidis.

Spital-Constanta-incendiu
Foto: Inquam Photo/Costin Dinca

12:16 - Ministrul intermar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat din nou că specialiștii urmează să stabilească din ce cauză a izbucnit incendiul. ”Apoi vom putea vedea care sunt măsurile și soluțiile care se impun”, a spus el.

Ministrul Sănătății le-a promis rudelor celor decedați că se va face o anchetă completă. „Nu pot să le transmit decât condoleanțe și că se va face o analiză la sânge și în funcție de rezultate vor fi luate măsuri”, a precizat Cseke Attila.

12:09 - Șeful ISU Dobrogea, Cristian Mihai Amarandei, a declarat că sunt doar pacienti decedați în incendiu, nu și cadre medicale. Totodată, el a precizat că au fost costatate la controale nereguli, ”și aspecte organizatorice și aspecte tehnice”. Nu a precizat despre ce este vorba, afirmând că va reveni cu un comunicat.

11:41 - Parchetul Tribunalului Constanța a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală.

11:37 - Autoritățile anunță că 9 pacienți au murit în incendiu.

”Incendiul s-a manifestat la nivelul secției ATI cu pacienți COVID. La ora 09.53 a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Sunt 9 pacienți decedați. Întregul spital a fost evacuat. Incendiul a fost lichidat la ora 10:55. Au fost prealertate toate spitalele din județ pentru preluarea pacienților. Misiunea este in dinamica, revenim cu detalii pe parcurs”, au precizat reprezentanții IGSU.

pacienti-transferati-Constana-1
Foto: Inquam Photo/Costin Dinca

11:28 - Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat că momentan nu se știe cauza incendiului și a cerut răbdare și încredere în autoritățile statului.

”Cauza incendiului va fi stabilită de cei de la ISU, pot fi multiple, și legate de infrastructură, de o suprasolicitare a instalației, dar și de cauze umane. Pentru noi în acest moment cel mai important este ca pacienții să fie în siguranță, toți cei care pot fi luați de acolo să fie transferați la alt spital. (…) Trebuie să avem puțină răbdare și încredere în autoritățile statului. În momentul în care vom avea cauza incendiului vom ști cine a greșit și unde a greșit”, a spus Attila la Digi24.

11:17 - Ana Maria Iancu, putătorul de cuvânt al Spitalului de boli infecțioase din Constanța, a declarat la Antena 3 că ”Incendiul a fost stins. Persoane în incinta clădirii nu mai sunt”.

Aceasta a precizat că pacienții cu necesar de oxigen au fost transferați către alte spitale. Cei care au rămas în curtea spitalului sunt evaluați și se va decide apoi unde vor fi transferați.

pacienti-evacuati
Foto: Inquam Photo/Costin Dinca

11:06 - Ministerul Sănătății a anunțat că, din primele date transmise de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, vineri dimineață se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane în ATI. Toți pacienții vor fi transferați la Spitalul Județean de Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și un spital mobil ISU de pe stadionul Portul.

11:02 - Televiziunile de știri arată imagini dramatice, cu pacienți resuscitați pe jos, în fața spitalului.

11:01 - Premierul Florin Cîţu i-a cerut secretarului de stat Raed Arafat să meargă la Spitalul de boli infecţioase Constanţa, pentru a se asigura că operaţiunile se desfăşoară fără probleme, anunţă Guvernul.

10:56 - Ziua de Constanța transmite că 9 persoane internate la ATI ar fi decedat în incendiu. Și televiziunile de știri spun, pe surse, că ar fi vorba despre 9 morți. La Spitalul de Boli Infecţioase sunt 10 paturi de ATI, toate fiind ocupate joi seară.

10:50 - Pompierii au anunțat că au instalat un spital mobil pentru triajul pacienților. Toți pacienții trec prin acel spital mobil, le este evaluată starea de sănătate, iar medicii decid dacă rămâne la fața locului pentru îngrijiri sau dacă este trimis urgent la alt spital, potrivit Digi24.

10:47 - Potrivit unor surse citate de Ziua de Constanța, pacienții în stare gravă vor fi transferați la Spitalul Municipial Medgidia. Restul pacienților vor fi împărtiți în unitățile spitalicești unde sunt locuri.

pacienti-targi-Constanta-1

10:45 - Prefectul de Constanța, Silviu Coșa, a confirmat că există 4 morți în incendiu, toți pacienți internați la ATI.

10:42 - ISU Constanța confirmă decese în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, dar nu știe despre câte persoane este vorba.

10:35 - Însă surse din Ministerul de Interne citate de televiziunile de știri spun că 4 persoane ar fi decedat.

10:22 - Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, a declarat că, din primele informaţii nu sunt victime.

”Spitalul Municipal este subordinea Primăriei, dar asta nu înseamnă că noi nu am activat Planul alb la nivelul Spitalului Judeţean, ceea ce presupune evacuarea UPU şi a Terapiei Intensive, în cazul în care este necesar transferul unor pacienţi de acolo.

Sunt ambulanţele, am avut o discuţie cu comandantul ISU care se ocupă de acest incident (…) Din ce ştiu din ce am aflat, nu sunt victime şi nu sunt răniţi”, a declarat prşedintele CJ Constanţa, Mihai Lupu, la Digi 24.

10:20 - Unii dintre bolnavi sunt scoși și pe geamurile saloanelor.

incendiu-pacienti-geam

10:17 - În imaginile publicate de ZiuadeConstanța.ro se vede cum pe geamurile mai multor saloane iese fum gros. Pacienții au început să fie evacuați pe tărgi sau în scaune cu rotile și tot mai multe ambulanțe ajung la fața locului pentru a-i prelua. Potrivit publicației locale, incendiul ar fi izbucnit la secția de Terapie Intensivă.

????Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Pacienții sunt evacuați. Planul Roșu, activat! (galerie foto)https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/eveniment/live-incendiu-la-spitalul-de-boli-infectioase-constanta-pacientii-sunt-evacuati-planul-rosu-activat-galerie-foto-759695.html

Publicată de ZIUA de Constanţa pe Vineri, 1 octombrie 2021
incendiu-Constanta
Foto: Digi24 (captură)
incendiu-Constanta-2
Foto: Digi24 (captură)

Iată și ce alte incendii au mai mai avut loc la spitalele din România:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇