Forțele speciale au luat cu asalt o navă din Mediterană, după ce pasageri clandestini au încercat s-o deturneze cu pumnalele

Forțele speciale au luat cu asalt o navă din Mediterană, după ce pasageri clandestini au încercat s-o deturneze cu pumnalele

Forțele speciale italiene au luat cu asalt o navă de marfă care naviga din Turcia către Franța, după ce aproximativ 15 imigranți înarmați cu cuțite au încercat să deturneze vaporul.

Solicitanții de azil, a căror naționalitate nu a fost dezvăluită, s-ar fi strecurat nedetectați pe nava Galata Seaways, în speranța de a ajunge în Europa.

Nava e concepută pentru a transporta vehicule și navighează sub pavilion turcesc cu 22 de membri ai echipajului. A pornit de la Topçular în Turcia pe 7 iunie și se îndrepta spre Sète, în sudul Franței, a declarat pentru presă Ministerul Apărării din Italia, citat de The Guardian.

ADVERTISING

Odată ajunși la bord, pasagerii clandestini au fost descoperiți de echipaj și ar fi încercat să ia ostatici marinarii folosind cuțite, transmite agenția italiană de presă Ansa.

Căpitanul navei a reușit să solicite ajutor prin radio la Ankara, care ulterior a raportat incidentul autorităților italiene, întrucât nava naviga în largul coastelor acestei ţări.

„Pasagerii clandestini foloseau ceea ce par a fi arme ca niște pumnale” pentru a amenința echipajul, a declarat reporterilor ministrul Apărării, Guido Crosetto.

ADVERTISING

„Batalionul San Marco a trebuit să intervină (...) Ceea ce se știe despre piraţi este că sunt imigranți ilegali”, a adăugat ministrul italian.

După o operațiune militară de șapte ore, forțele speciale au recăpătat controlul navei, i-au arestat pe presupușii piraţi, dintre care unii se baricadaseră în cală.

Două elicoptere ale marinei, precum și bărci de la paza de coastă au fost implicate în operațiune, a mai declarat ministerul italian.

„Întregul echipaj de 22 de oameni al navei turcești este în siguranță”, a spus ministerul.

ADVERTISING

Nava e acum ancorată în afara portului Napoli, potrivit site-ului de urmărire a navelor MarineTraffic.

După un incident similar din 2019, grupul umanitar SeaWatch a contestat termenul de „pirați”, argumentând că acțiunile migranților „au fost în autoapărare împotriva consecințelor mortale impuse lor de politica inumană de frontieră a Europei”.

În fiecare zi, mii de migranți sunt forțați să caute rute din ce în ce mai periculoase pentru a evita violența acerbă din partea forțelor de securitate din statele balcanice. În februarie anul trecut, autoritățile bulgare au găsit 18 imigranți morți într-un camion abandonat lângă satul Lokorsko, la 20 km nord-est de Sofia.

În 2020, șapte bărbați nord-africani s-au îmbarcat într-un container în orașul sârb Šid, în speranța că vor ajunge la Milano. În schimb, containerul a fost transferat pe o navă într-un port croat, înainte de a trece prin Egipt, Spania și peste oceanul Atlantic până în Argentina, unde a fost dus în amonte până la Asunción, capitala fără ieșire la mare a Paraguayului.

Bărbații – strânși în spațiul mic dintre marfă și acoperișul containerului – nu au supraviețuit. Corpurile lor au fost descoperite în cele din urmă pe 23 octombrie 2020, la patru luni după ce au intrat în cutia metalică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇