Exploziile vulcanice din La Palma se intensifică: Pompierii s-au retras, zborurile au fost anulate (Video)

Exploziile vulcanice din La Palma se intensifică: Pompierii s-au retras, zborurile au fost anulate (Video)

Intensificarea exploziilor vulcanice de pe insula spaniolă La Palma a forțat pompierii să se retragă și autoritățile să evacueze vineri alte trei orașe, în timp ce companiile aeriene și-au anulat zborurile din cauza norului de gaz și cenușă, cel mai mare de la erupția vulcanului, anunță Reuters.

Pompierii s-au retras vineri după-amiază din activitatea de curățare în orașul Todoque, în timp ce un nou coș s-a deschis pe flancul vulcanului, iar videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare au arătat o undă de șoc masivă emanată de la locul erupției.

LIVE: Smoke, ash cover Spain’s La Palma island as volcano erupts

Intensifying volcanic explosions on the Spanish island of La Palma force firefighters to retreat and authorities to evacuate three more towns. Airlines cancel flights due to a cloud of gas and ash, the biggest since the volcano erupted.#Live #Reuters #News #volcano #Spain #LaPalma #evacuation

Publicată de Reuters pe Vineri, 24 septembrie 2021

Un martor al Reuters a văzut vineri după-amiază un nor gri imens care se ridica din vârful vulcanului, cel mai mare de la începutul erupției, duminică.

ADVERTISING

"Vulcanul se află într-o nouă fază explozivă ... Pompierii nu vor mai opera astăzi", a scris pe Twitter serviciul de pompieri din Tenerife, care a fost trimis în ajutor în La Palma.

Autoritățile au ordonat evacuarea orașelor Tajuya, Tacande de Abajo și a părții din Tacande de Arriba care nu fusese deja evacuată vineri după-amiază, locuitorii fiind rugați să se adune pe terenul de fotbal local.

Inițial, serviciile de urgență din Insulele Canare le-au spus locuitorilor să rămână în casă pentru a evita norul dens de cenușă și fragmente de lavă, dar ulterior au decis evacuarea, din cauza riscului crescut de explozii.

ADVERTISING

Nu au fost evacuați doar oamenii, ci și animalele.

"Evacuarea oamenilor este prioritatea principală... deși există și alte sarcini importante, cum ar fi menținerea în siguranță a animalelor de companie", a transmis Garda Civilă pe Twitter, cu un videoclip care arată ofițeri care transportă capre în siguranță.

De la erupția de duminică, vulcanul Cumbre Vieja a aruncat mii de tone de lavă, a distrus sute de case și a forțat evacuarea a mii de persoane.

Nu au fost raportate răniri grave sau decese, dar aproximativ 15% din recolta de banane, crucială din punct de vedere economic pentru insulă, ar putea fi în pericol, punând în pericol mii de locuri de muncă.

ADVERTISING

Compania aeriană Binter din Insulele Canare a anunțat vineri că și-a anulat toate zborurile către La Palma din cauza erupției vulcanului, în timp ce Iberia și-a anulat singurul zbor programat pentru această zi, iar o altă companie aeriană locală, Canaryfly, și-a suspendat, de asemenea, operațiunile.

Binter a declarat că a fost nevoită să oprească operațiunile spre și dinspre La Palma din cauza norului de cenușă.

Compania aeriană, care inițial a anulat doar zborurile de noapte, nu a putut spune când va relua operațiunile.

Un nor de gaze toxice și cenușă se întinde pe o distanță de peste 4 km, a anunțat joi institutul de vulcanologie din Insulele Canare. Acesta a început să se deplaseze spre nord-est, spre Marea Mediterană și continentul spaniol, a precizat agenția națională de meteorologie.

Spațiul aerian deasupra insulei rămâne deschis, cu excepția a două zone mici din apropierea erupției.

Citește mai multe despre:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇