Comandant rus executat, după ce toată unitatea lui a dezertat? Versiunea oficială și ce s-ar fi întâmplat, de fapt

Comandant rus executat, după ce toată unitatea lui a dezertat? Versiunea oficială și ce s-ar fi întâmplat, de fapt

Oficial, Viktor Sevalnev, în vârstă de 43 de ani, un fost condamnat la închisoare recrutat de grupul de mercenari al Rusiei, a murit din cauza rănilor de pe front. Însă un site independent anticorupție susține că el a fost lichidat.

Sevalnev a condus compania a 7-a de infanterie mecanizată în regiunea Lugansk, din estul Ucrainei, și a fost internat în spital cu multiple răni după bătăliile intense de pe front, scrie Newsweek.

Vladimir Osecikin, un activist rus pentru drepturile omului care conduce site-ul anticorupție Gulagu.net, a intrat în posesia unei discuții telefonice, înregistrată în luna noiembrie, în care Sevalnev îi spunea soției sale, Lilia, că a fost amenințat cu executarea, fiindcă soldații din unitatea lui au dezertat.

"Să nu mai trimită oameni aici… vor să-i omoare pe toți. Azi sunt eu, mâine altul, asta e. Suntem buni doar pentru crime. Ministerul Apărării execută oameni. Ei știu că suntem morți și nu le pasă", i-a zis el soției.

Potrivit site-ului citat, unitatea lui Sevalnev a suferit pierderi majore în noiembrie, iar soldații rămași în viață au dezertat. Soția lui a spus că pe 1 decembrie a fost anunțată că acesta a murit în regiunea Donbas pe 25 noiembrie, din cauza rănilor de șrapnel și a unei lovituri puternice la cap.

Osecikin are dubii cu privire la această versiune. El crede că Sevalnev ar fi fost executat pentru dezertarea subordonaților săi.

Newsweek precizează că nu a putut verifica din surse independente afirmațiile activistului și a contactat Ministerul de Externe rus pentru a comenta acest subiect.

Osecikin a menționat moartea recentă a altui fost condamnat, Evgheni Nujin (55 de ani), recrutat în iulie de Grupul Wagner. Acesta a fost acuzat de trădare și ucis cu un baros de un membru al grupării, iar imaginile au fost difuzate pe Grey Zone, canalul de Telegram al organizației de mercenari.

Nujin a fost capturat de forțele ucrainene în septembrie și a dat o serie de interviuri în care îi critica pe oficialii ucraineni, declarându-și intenția de a trece de partea Kievului.

Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut că a aprobat uciderea acestuia, numindu-l trădător, dar a negat informațiile despre uciderea lui Sevalnev. El a negat, totodată, că acesta ar fi fost recrutat de Grupul Wagner.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇