Comandant rus executat, după ce toată unitatea lui a dezertat? Versiunea oficială și ce s-ar fi întâmplat, de fapt

Comandant rus executat, după ce toată unitatea lui a dezertat? Versiunea oficială și ce s-ar fi întâmplat, de fapt

Oficial, Viktor Sevalnev, în vârstă de 43 de ani, un fost condamnat la închisoare recrutat de grupul de mercenari al Rusiei, a murit din cauza rănilor de pe front. Însă un site independent anticorupție susține că el a fost lichidat.

Sevalnev a condus compania a 7-a de infanterie mecanizată în regiunea Lugansk, din estul Ucrainei, și a fost internat în spital cu multiple răni după bătăliile intense de pe front, scrie Newsweek.

Vladimir Osecikin, un activist rus pentru drepturile omului care conduce site-ul anticorupție Gulagu.net, a intrat în posesia unei discuții telefonice, înregistrată în luna noiembrie, în care Sevalnev îi spunea soției sale, Lilia, că a fost amenințat cu executarea, fiindcă soldații din unitatea lui au dezertat.

ADVERTISING

"Să nu mai trimită oameni aici… vor să-i omoare pe toți. Azi sunt eu, mâine altul, asta e. Suntem buni doar pentru crime. Ministerul Apărării execută oameni. Ei știu că suntem morți și nu le pasă", i-a zis el soției.

Potrivit site-ului citat, unitatea lui Sevalnev a suferit pierderi majore în noiembrie, iar soldații rămași în viață au dezertat. Soția lui a spus că pe 1 decembrie a fost anunțată că acesta a murit în regiunea Donbas pe 25 noiembrie, din cauza rănilor de șrapnel și a unei lovituri puternice la cap.

ADVERTISING

Osecikin are dubii cu privire la această versiune. El crede că Sevalnev ar fi fost executat pentru dezertarea subordonaților săi.

Newsweek precizează că nu a putut verifica din surse independente afirmațiile activistului și a contactat Ministerul de Externe rus pentru a comenta acest subiect.

Osecikin a menționat moartea recentă a altui fost condamnat, Evgheni Nujin (55 de ani), recrutat în iulie de Grupul Wagner. Acesta a fost acuzat de trădare și ucis cu un baros de un membru al grupării, iar imaginile au fost difuzate pe Grey Zone, canalul de Telegram al organizației de mercenari.

ADVERTISING

Nujin a fost capturat de forțele ucrainene în septembrie și a dat o serie de interviuri în care îi critica pe oficialii ucraineni, declarându-și intenția de a trece de partea Kievului.

Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut că a aprobat uciderea acestuia, numindu-l trădător, dar a negat informațiile despre uciderea lui Sevalnev. El a negat, totodată, că acesta ar fi fost recrutat de Grupul Wagner.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇