Ca-n filme: Momentul în care SUA și Rusia au făcut schimbul de prizonieri celebri (Video)

Ca-n filme: Momentul în care SUA și Rusia au făcut schimbul de prizonieri celebri (Video)

Presa rusă a difuzat înregistrarea transferului de deținuți convenit de Washington și Moscova.

Schimbul între Brittney Griner și Viktor Bout a avut loc, joi, pe un aeroport din Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite.

În imaginile editate înainte de a fi difuzate în Rusia se vede cum Griner (îmbrăcată cu o haină de culoare roșie) și Bout, însoțiți de membri ai serviciilor secrete, trec unul pe lângă altul pe pista aeroportului.

Înregistrarea a fost făcută de serviciile de informații ruse, notează BBC.

Griner a fost arestată în februarie, cu câteva zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina. Jucătoarea americană de baschet a fost reținută într-un aeroport din Moscova, pentru posesie de droguri, după ce în bagajul său a fost găsită o cantitate mică de ulei de canabis, pe care ea o folosea pentru dispozitivul electronic de fumat.

ADVERTISING

Ea a pledat vinovată, dar apoi a spus că a fost o greșeală pe care a făcut-o din naivitate. A fost condamnată la 9 ani de închisoare, iar luna trecută a fost trimisă într-un penitenciar după ce a pierdut apelul.

Administrația Biden a declarat că ea a fost acuzată pe nedrept și a declanșat eforturile de eliberare, creând o echipă specială pentru eliberarea cetățenilor americani deținuți în Rusia.

Moscova a precizat clar că va discuta doar pentru Griner. "Nu a fost o alegere despre ce american să aducem acasă. Alegerea a fost unul sau nimic", a dezvăluit secretarul de Stat Antony Blinken.

ADVERTISING

În aceste condiții, Joe Biden a fost nevoit să facă alegerea "foarte dureroasă" de a continua negocierile, dând aprobarea pentru eliberarea la schimb a traficantului de arme Viktor Bout, aflat de peste zece ani în închisoare în SUA.

La scurt timp după schimbul de deținuți, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au emis un comunicat în care arată că eforturile comune de mediere au contribuit la eliberarea deținutei americane.

Casa Albă a mulțumit Emiratelor Arabe Unite pentru că au pus la dispoziție locul în care s-a făcut schimbul, însă a exclus rolul de mediere al acestui stat, subliniind că acordul a fost negociat de SUA și Rusia.

ADVERTISING

Este al doilea schimb de deținuți din acest an între Moscova și Washington, ceea ce indică faptul că rușii și americanii păstrează, totuși, contacte ascunse, chiar dacă relațiile oficiale dintre cele două țări sunt înghețate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇