Beretele Verzi au schimbat modul în care luptă ucrainenii: Ce este Q course, programul adaptat pentru forțele speciale ale Kievului

Beretele Verzi au schimbat modul în care luptă ucrainenii: Ce este Q course, programul adaptat pentru forțele speciale ale Kievului

La scurt timp după ce Rusia a atacat Ucraina în 2014, Statele Unite și NATO au început să pregătească armata Kievului. Instructorii americani au creat în acest scop o versiune a programului Q course, folosit de Beretele Verzi la evaluarea candidaților. De atunci, modul de luptă al ucrainenilor s-a schimbat semnificativ.

După invazia din 2014 a Rusiei, armata americană a creat Joint Multinational Training Group-Ukraine, un program de pregătire care a reunit trupe convenționale și de operațiuni speciale din NATO pentru a instrui armata ucraineană cu metode moderne de luptă.

Acele antrenamente au pus bazele unui corp de militari profesioniști cu care de aproape un an Ucraina ține piept armatei ruse.

ADVERTISING

Cea mai mare parte a programului a vizat operațiuni la nivel tactic, inclusiv pregătire cu armele de calibru mic, ochire, luptă corp la corp și patrulare.

Unul dintre programele-cheie folosite atunci a fost o versiune adaptată pentru militarii ucraineni a Q course, după modelul folosit de forțele speciale ale armatei americane, a explicat șeful Comandamentului Marinei SUA Peter Musselman, detașat la Comandamentul Operațiunilor Speciale Europa.

Comandamentul Operațiunilor Speciale Europa a adaptat în colaborare cu Grupul 10 al Forțelor Speciale al US Army, responsabil pentru Europa, programul Q course pentru trupele ucrainene.

ADVERTISING

Q course este pentru cei mai buni dintre cei mai buni

Q course (US Army Special Forces Qualification Course) este folosit la evaluarea candidaților pentru Beretele Verzi și la înzestrarea acestora cu aptitudinile esențiale pentru profesia lor.

"Q course pune o presiune unică pe echipe și pe indivizi. Pe lângă formarea de clasă mondială, ajută cu adevărat la identificarea și selectarea celor mai buni dintre cei mai buni", a explicat John Black, subofițer în rezervă al Beretelor Verzi, pentru Insider.

Cursul poate dura între 56 și 95 de săptămâni, în funcție de specializarea în cadrul Beretelor Verzi, și include pregătire pentru război neconvențional, tactici pentru unități mici, tehnici de supraviețuire, eschivare, rezistență și evadare. Pregătirea culminează cu Robin Sage, un exercițiu la scară largă care impune folosirea tuturor aptitudinilor.

Q course le permite celor care trec prin stagiul de pregătire să dea tot ce au mai bun în condiții de stres și presiune, a explicat Black. "De aceea, sunt acum ucrainenii (forțele de operațiuni speciale - n.red.) atât de puternici și pot să facă față conflictului actual", a precizat acesta.

ADVERTISING

Ce au învățat ucrainenii de la Beretele Verzi

Generalul maior Steven Edwards, comandantul Operațiunilor Speciale din Europa ale SUA, a spus că succesul ucrainenilor în luptele cu rușii este "cu adevărat o dovadă a calității pregătirii" oferite de instructorii NATO.

Membrii forțelor speciale ale armatei ucrainene și-au folosit antrenamentul în ambuscadele asupra coloanelor motorizate rusești, în misiuni de recunoaștere pe distanță mare și alăturându-se forțelor convenționale de pe front.

Relația pe care militarii americani au clădit-o cu omologii lor ucraineni în perioada de pregătire comună a ușurat consilierea și sprijinirea armatei Kievului. După începerea invaziei din februarie 2022, instructorii americani au continuat de la distanță colaborarea cu ucrainenii.

"Dacă înainte puteam să interacționăm zilnic cu partenerii noștri ucraineni, acum suntem nevoiți să comunicăm prin dispozitive la distanță, telefoane, computere. Așa că asta adaugă un alt nivel de complexitate", a spus un membru SEAL, trupele speciale ale marinei militare americane.

Edwards a recunoscut că unele armate NATO mai au instructori speciali în Ucraina, deși aceștia au un rol strict consultativ, iar instructorii speciali americani se bazează foarte mult pe informațiile pe care aceștia le furnizează pentru a înțelege situația de pe teren.

Comandamentul de Operațiuni Speciale al SUA nu este prezent oficial în Ucraina și a adoptat un rol de consultanță și asistență la distanță. Se poate, însă, presupune că instructorii speciali americani au un fel de "amprentă" în Ucraina, asemenea serviciilor secrete ale Statelor Unite - pentru a-i ajuta pe ucraineni să se descurce cu provocările logistice și cu cele legate de pregătire, menționează Insider.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇