Baia Mare intră în carantină: În oraş se va circula doar cu declaraţie sau adeverinţă. Se închid complet terasele şi saloanele de înfrumuseţare, dar şi mall-urile în weekend. Vezi toate măsurile luate

Baia Mare intră în carantină:  În oraş se va circula doar cu declaraţie sau adeverinţă. Se închid complet terasele şi saloanele de înfrumuseţare, dar şi mall-urile în weekend. Vezi toate măsurile luate

Oraşul Baia Mare intră în carantină zonală, pentru o perioadă de 14 zile, a informat, miercuri, Prefectura Maramureş.

Măsura se va aplica pentru o perioadă de 14 zile, începând de miercuri, 11 noiembrie, ora 17:00.

În judeţul Maramureş, rata de infectare raportată miercuri este 3,71 la mia de locuitori, iar în oraşul Baia Mare a ajuns la 6,37.

Iată ce presupune mai exact carantina, aşa cum scrie în ordinul şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat, Raed Arafat.

Se poate ieşi pe stradă doar cu declaraţie sau adeverinţă la orice oră din zi

Principala măsură stabilită se referă la interzicerea circulaţiei în spaţii publice a persoanelor, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza declarației pe propria răspundere, legitimației de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator (adeverinţă eliberată pentru circulaţie în intervalul orar 6.00-22.00, semnată şi ştampilată de către conducătorul unităţii-instituţiei/unităţii/operator/agent economic, etc).

ADVERTISING

AICI puteţi regăsi modelul de declaraţie cu care se va circula în oraşul Baia Mare.

Slujbele religioase cu caracter privat (botezuri, cununii, înmormântări) se pot oficia în lăcașurile de cult, cu participarea a maximum 16 persoane (numărul ce include și persoanele care oficiază slujba religioasă).

Se închid saloanele, terasele, sălile de jocuri

Sunt interzise următoarele activităţi;

  • organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise și deschise;
  • organizarea de evenimente și/sau activități private pentru copii în spații deschise şi închise, locuri de joacă, spații de tip after-school etc.;
  • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor;
  • activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv al celor amplasate în interiorul altor locații;
  • activitatea cu publicul a saloanelor de înfrumusețare, coafură, frizerii, tatuaj, masaj, bronzat;
  • activitatea cu publicul a structurilor de primire turistice, cu excepția cazării persoanelor care efectuează deplasări în interes profesional;
  • organizarea și desfășurarea activităților de tipul spectacolelor și/sau concertelor;
  • organizarea și desfășurarea activităților culturale, științifice, artistice sau de divertisment în spații închise sau deschise;
  • toate activitățile și competițiile sportive, individuale sau colective, care se desfășoară în spații închise sau deschise, cu excepția celor profesioniste organizate de federațiile de specialitate.
ADVERTISING

Magazinele se închid la 21:00. Se limitează numărul de cumpărători

În plus, a fost limitat programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare până la ora 21:00, cu excepția farmaciilor și benzinăriilor, care vor avea program nonstop și în care personalul de serviciu va deservi clienții la geam.

Se limitează numărul de persoane în incinta hypermarket-urilor, supermarket-urilor și magazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanțare fizică, cu asigurarea pentru clienți a unei suprafețe de 4 mp (din suprafața utilă a magazinului) și cu păstrarea distanței de 2 m între persoane.

Se închid mall-urile şi magazinele de bricolaj în weekend

În zilele de sâmbătă și duminică, centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice, cu excepția agenților economici care comercializează produse alimentare, farmacii, curățătorii, magazinele care comercializează hrană pentru animalele de companie.

ADVERTISING

Vor putea comercializa în zilele de sâmbătă și duminică produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem ”take-away”/catering, agenții economici din centrele comerciale (zona fast food).

Își suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă și duminică, pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologie, inclusiv agenții economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale.

Agenții/operatorii economici în domeniul comercializării produselor de bricolaj își vor suspenda temporar activitatea, pentru o perioadă de 14 zile, în zilele de sâmbătă și duminică.

Sunt închise pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice, locurile de joacă de stat sau private amplasate în spații închise și deschise.

Cum va funcţiona transportul

Operatorii economici publici și privați care desfășoară activități de transport persoane/ și care tranzitează zona carantinată vor putea efectua opriri în stațiile proprii pentru urcarea sau coborârea călătorilor, precizează prefectura.

Activitatea acestora se va desfășura în următoarele condiții:

  • prin ocuparea a 50% din locurile existente pe scaun în fiecare vehicul și cu respectarea normelor de protecție sanitară stabilite în perioadă stării de alertă pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2;
  • administratorii vor dezinfecta mijloacele de transport după fiecare cursă efectuată;
  • pasagerii vor purta masca de protecție pe tot parcursul călătoriei;
  • numărul de pasageri permis în fiecare mijloc de transport va fi egal cu jumătate din numărul locurilor de pe scaun existente în fiecare mijloc de transport;
  • se va respecta circuitul de urcare/coborâre în mijlocul de transport;
  • accesul pasagerilor se va realiza pe ușa din față, iar coborârea pe ușa din spate.

Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇