Armata ucraineană a devenit cea mai bună din lume după 13 luni de război?

Armata ucraineană a devenit cea mai bună din lume după 13 luni de război?

Experiența în războiul modern și modul de acțiune al forțelor armate ucrainene sunt fără egal, consideră un general în rezervă australian.

Armata ucraineană s-a călit într-un război complex și reușește să facă față unei puteri militare precum Rusia, iar principalele atuuri demonstrate în luptă de soldații Kievului – curajul, îndârjirea și inventivitatea – sunt apreciate de experți. Printre aceștia se numără și Mick Ryan, general-maior în rezervă australian, care consideră că armata Ucrainei este cea mai bună din lume în prezent.

El a făcut această apreciere într-un interviu publicat marți de Kyiv Post, în care a analizat diferite aspecte ale forțelor armate ucrainene și cum folosesc ele diverse capabilități, precum rachetele, dronele și trupele speciale de luptă, în războiul contra Rusiei.

ADVERTISING

"Iar părerea mea este că ucrainenii sunt probabil cea mai bună armată din lume în acest moment. Și nu probabil, chiar sunt. Sunt cea mai bună armată din lume. Sunt cei mai experimentați în războiul modern, au demonstrat-o de-a lungul ultimelor 13 luni", a spus Ryan, citat de Newseeek.

"Acum au vărsat mult sânge și au pierdut mulți bărbați tineri, și femei, și bătrâni (…) ca să învețe numeroasele lecții pe care le-au deprins, dar sunt cea mai bună armată din lume. Avem multe de învățat de la ei", a adăugat Ryan.

Generalul a explicat că un avantaj al armatei ucrainene este organizarea acesteia în mai multe "elemente": "În forța de apărare teritorială există armata profesionistă care e constituită din soldați mai în vârstă și soldații nou mobilizați. Par să fie multe unități independente. Mai sunt și trupele de luptători străini și să le aduci pe toate la un loc e o provocare destul de mare într-o armată care s-a format rapid. Chiar și cei mai buni generali ar avea probleme cu acest tip de abordare, iar să o facă în timpul războiului ar fi și mai greu."

ADVERTISING

Mark Cancian, consultant la Center for Strategic & International Studies International Security Program, nu contestă opinia generalului australian, dar a nuanțat ideea că armata ucraineană este cea mai bună din lume.

"Ryan are absolută dreptate în sublinierea elementelor umane în război, în special instruirea și modul de conducere. Și nu există niciun dubiu că ucrainenii au căpătat recent mai multă experiență de luptă decât oricare altă țară în afara Rusiei. Așa cum Ryan a arătat în mai multe rânduri, ucrainenii sunt mai buni decât rușii. Totuși, asta nu-i face cea mai bună armată din lume", a spus expertul.

ADVERTISING

Cancian își fundamentează poziția comparând stagiile de pregătire pe care le urmează militarii americani cu instruirea pe care o oferă armata ucraineană, care constă în doar "două sau trei săptămâni de pregătire înainte de a intra în luptă".

"Fiecare infanterist recrut american urmează 22 de săptămâni de instrucție. Ucrainenii trimit două batalioane la pregătire de luptă în Europa. Într-un an normal, armata americană trimite cam 60 de batalioane la pregătire similară (20 de brigăzi în centre de pregătire). Cei mai mulți comandanți ucraineni s-au dovedit foarte pricepuți pe front, dar se pare că le lipsește pregătirea aprofundată pentru a executa manevre comune complexe", a precizat acesta.

Militarii ucraineni se pregătesc intensiv în mai multe țări membre NATO, iar ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, a spus în februarie că soldații ucraineni învață tehnicile de luptă ale statelor partenere pentru a le folosi împotriva trupelor ruse.

Aproximativ 10.000 de soldați ucraineni au trecut, din vară, prin ciclurile de instrucție organizate în unitățile din Marea Britanie, iar guvernul de la Londra a anunțat că alți 20.000 de militari din marină și aviație vor fi pregătiți anul acesta

Din 2015, Statele Unite au instruit aproximativ 23.000 de militari ucraineni, iar de la începerea invaziei ruse armata americană a pregătit în jur de 3.100 de soldați ai Kievului în folosirea unor arme avansate, precum obuziere, lansatoare multiple de rachete și conducerea vehiculelor blindate.

În următoarele zile, 65 de soldați ucraineni își vor încheia pregătirea în baza militară Fort Sill din Oklahoma pentru utilizarea celor două sisteme de apărare antiaeriană Patriot care vor fi desfășurate în Ucraina în săptămânile viitoare.

Statul Major al armatei ucrainene a anunțat joi că forțele speciale au distrus 22 de ținte ruse: 14 tancuri, patru vehicule blindate, două blindate de infanterie, un vehicul pentru minarea terenului și un depozit de muniție.

Potrivit celui mai recent bilanț publicat vineri de Forțele Armate ale Ucrainei, Rusia a pierdut de la începutul războiului peste 169.000 de militari, peste 6.900 de blindate, peste 3.500 de tancuri, peste 2.600 de sisteme de artilerie, 305 avioane și 290 de elicoptere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇