Amenințări în direct cu un atac cu rachetă nucleară în supervulcanul Yellowstone, la televiziunea Kremlinului (Video)

Amenințări în direct cu un atac cu rachetă nucleară în supervulcanul Yellowstone, la televiziunea Kremlinului (Video)

Propaganda Kremlinului marchează un an de război cu un nou scenariu desprins din filme de duzină – lansarea unui rachete nucleare Sarmat în supervulcanul din Parcul Național Yellowstone.

Vladimir Putin a spus marți, în discursul adresat națiunii, că Rusia va acorda o atenție sporită întăririi capacităților sale nucleare terestre, maritime și aeriene. Totodată, el a anunțat ieșirea Rusiei din tratatul de control al armelor strategice și posibila desfășurare în acest an a rachetelor balistice intercontinentale RS-28 Sarmat.

Acum propagandiștii ruși au indicat și o posibilă țintă. Într-o emisiune difuzată de postul Russia-1 discuția a pornit de la capacitatea Rusiei de a provoca un cutremur.

ADVERTISING

Anton Gherașcenko, consilierul ministrului ucrainean de Interne, a postat pe Twitter două fragmente din emisiunea realizatorului rus de televiziune Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai înverșunați propagandiști ai Kremlinului, în care fostul ofițer de marină Konstantin Sivkov a vorbit despre folosirea rachetei Sarmat împotriva Statelor Unite.

Sivkov a spus că rachetele Sarmat pot arunca „un număr mare de focoase asupra țintei" și au capacitatea de a lovi „dincolo de Polul Sud". El a adăugat că Statele Unite sunt vulnerabile în fața acestei arme care prezintă o amenințare pentru vulcanul Yellowstone, relatează Newsweek.

ADVERTISING

Fostul ofițer rus a vorbit și despre posibilitatea ca armata rusă să declanșeze un cutremur în SUA, apoi a revenit la subiectul vulcanului țintit de o rachetă nucleară rusească. El a adăugat că submarinul nuclear Belgorod navighează în prezent în Oceanul Pacific, iar faliile seismice San Andreas și San Jacinto din California sunt localizate aproape de ocean.

"Iar aceste falii, dacă sunt activate, pot declanșa activarea întregului Cerc de foc al Pacificului. Care include aceste falii, apoi vine Yellowstone, pe urmă vulcanii din Insulele Aleutine", a explicat Sivkov.

Acesta și-a continuat scenariul catastrofal: „În primul rând, aceste rupturi vor exploda, vor doborî întreaga coastă de est a Statelor Unite, iar în al doilea rând, ar putea arunca în aer acest vulcan".

Nu este prima dată când Sivkov abordează tema unui atac nuclear care să declanșeze erupția supervulcanului Yellowstone. Într-un articol din 2015 apărut în publicația rusă de stat VPK News, el a scris că Moscova ar putea determina NATO „să se retragă de la granițele Rusiei" prin detonarea unei arme nucleare lângă supervulcanul Yellowstone sau în falia San Andreas.

ADVERTISING

„Geologii cred că supervulcanul Yellowstone poate exploda în orice moment. Sunt semne că activitatea e în creștere acolo. Prin urmare, este suficient un impuls destul de mic, de exemplu impactul unei muniții de o megatonă, pentru a declanșa erupția. Consecințele vor fi catastrofale pentru Statele Unite, o țară care ar dispărea", a scris el, potrivit The Sydney Morning Herald.

Parcul Național Yellowstone este situat în partea de nord-vest a statului și se întinde în statele Montana și Idaho. Cea mai mare parte a lacului Yellowstone se află deasupra Calderei Yellowstone, cel mai mare supervulcan din America de Nord.

Vulcanul Yellowstone a erupt de trei ori în ultimii 2,1 milioane de ani, în medie o dată la 600.000 de ani. Ultima erupție a vulcanului a avut loc în urmă cu aproape 600.000 de ani, însă experții spun că acest lucru nu înseamnă neapărat că o erupție este iminentă acum sau în următorii 1.000 de ani, scrie Business Insider.

What Happens If Yellowstone Blows Up Tomorrow?

Pe Pământ există 20 de supervulcani. Trei dintre aceștia se află pe teritoriul Statelor Unite, iar cel din Yellowstone este considerat cel mai periculos. Punga de lavă de sub parcul național american are o adâncime de sute de metri, este mai întinsă decât statul Rhode Island, iar specialiștii estimează că o erupție vulcanică aici ar fi mai violentă decât toate celelalte de până acum.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇