A murit Vladimir Jirinovski, omul care a ameninţat Moldova cu o baie de sânge

A murit Vladimir Jirinovski, omul care a ameninţat Moldova cu o baie de sânge

Politicianul rus de extremă-dreapta Vladimir Jirinovski a murit după o boală gravă și prelungită, a declarat miercuri Viacheslav Volodin, președintele Camerei inferioare a Parlamentului Rusiei.

Jirinovski, în vârstă de 75 de ani, a fost internat în spital la începutul acestui an după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19, potrivit presei ruse, citată de Reuters.

Controversatul politician declarase că s-a vaccinat de opt ori împotriva Covid.

O parte din presa rusă a scris încă din 25 martie că Vladimir Jirinovski a murit. Agenția oficială de presă TASS a negat atunci decesul politicianului, citându-l pe președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.

ADVERTISING

Jirinovski era cunoscut pentru declarații scandaloase, inclusiv amenințări că Rusia va lansa arme nucleare împotriva diferitelor țări, va captura Alaska și va extinde frontierele țării.

Totodată, în 2020, Vladimir Jirinovski declara că, dacă autorităţile Republicii Moldova vor încerca să pună în aplicare retragerea trupelor ruse din Transnistria, contingentul rusesc nu va fi retras, ci se va dubla sau chiar tripla, ameninţând totodată Chişinăul cu o "baie de sânge".

„Fără el este dificil să ne imaginăm istoria dezvoltării sistemului politic al Rusiei moderne”, a declarat președintele Parlamentului, Viaceslav Volodin, într-un omagiu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Partidul Liberal Democrat al Rusiei (LDPR) al lui Jirinovski a devenit parte din așa-numita „opoziție sistemică” a președintelui Vladimir Putin.

Aparent, a oferit o competiție politică. În practică, l-a susținut pe Putin atunci când a contat, de exemplu la anexarea Crimeei în 2014. Jirinovski s-a dovedit, de asemenea, util Kremlinului în a susține opinii radicale pentru a testa reacția publicului.

La un moment dat îi plăcea să se compare cu Donald Trump, declarând în 2016 că americanii ar trebui să voteze pentru Trump ca președinte, altfel riscă să fie târâti de rivala sa Hillary Clinton într-un nou război mondial.

ADVERTISING

Cariera sa a început în 1991, când a obținut un loc 3 surprinzător la alegerile prezidențiale câștigate de Boris Elțin. Doi ani mai târziu, partidul său LDPR său a ocupat locul doi la alegerile parlamentare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇