Cum a decurs prima zi de școală în pandemie. Orban a zis că nu va funcționa totul ceas din prima, Anisie s-a întors la catedră, Iohannis vrea copii supereroi

Cum a decurs prima zi de școală în pandemie. Orban a zis că nu va funcționa totul ceas din prima, Anisie s-a întors la catedră, Iohannis vrea copii supereroi

Luni a început noul an școlar, în condiții stricte și cu multe măsuri noi pe care copiii și profesorii trebuie să le respecte, pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Nu toți elevii au mers însă la școală. Amintim că sunt 3 scenarii, în funcție de incidența cazurilor de COVID-19 pentru fiecare localitate: cel verde (cu prezența fizică a tuturor copiilor), cel galben (prezență fizică prin rotație, în timp ce cealaltă jumătate de clasă participă la cursuri online) și cel roșu (exclusiv învățământ online).

Ministrul Educației, Monica Anisie, a mers la deschiderea anului școlar la Liceul Tudor Vianu din Capitală, însă în calitate de profesor. Ea a ales să și predea și chiar a preluat în calitate de dirigintă elevii unei clase a V-a. Ea a transmis că școala trebuia să înceapă și a asigurat că sunt luate toate măsurile, cerând de acum asumare de la societate.

Un mesaj a avut și președintele Klaus Iohannis, în care le-a cerut copiilor să respecte regulie și să se spele des pe mâini ca să-și protejeze bunicii, iar profesorilor să fie mai răbdători.

SpotMedia.ro v-a prezentat cele mai importante momente și declarații din prima zi de școală în pandemie

19:30 - Un liceu din municipiul Constanţa va trece la cursuri online, după ce patru angajaţi au fost confirmaţi cu COVID-19, aceştia neintrând în contact cu elevii unităţii de învăţământ.

ADVERTISING

Este vorba despre Liceul Teoretic Ovidius Constanţa, unde patru angajaţi sunt cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2. Doi sunt deja spitalizaţi de săptămâna trecută, alţi doi (personal didactic auxiliar) au primit confirmarea în această seară.

19:02 - Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj a decis ca, începând de marţi, elevii de la şcoala din comuna Corneşti să treacă la scenariul roşu, cursuri online, după ce incidenţa cumulată a cazurilor a crescut. Este vorba despre rata incidentei cazurilor pozitive din comuna Corneşti (care depăşeşte 3 cazuri la 1.000 locuitori).

18:32 - 20 de elevi ai școlilor militare din țară au fost depistați cu Covid, informează Ministerul Apărătii Naționale. Cei 2.232 de elevi din cadrul celor cinci colegii militare naționale de la Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc, Constanța și Craiova au fost testați înainte de începerea cursurilor. Elevii confirmați ca infectați cu SARS-CoV-2, precum și cei aflați în carantină au acces la cursuri în format online.

17:14 - Șase cadre didactice din județul Arad și patru elevi au fost raportați la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) ca fiind bolnavi de COVID-19 în prima zi de școală, iar alți 52 de copii au absentat pentru că sunt în carantină.

17:00 - Liceul Militar Breaza şi şase unităţi de învăţământ din comuna Gorgota trec de la scenariul verde la cel roşu, după apariţia unor cazuri de COVID-19 în şcoli.

Decizia a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova după ce la liceul militar cinci elevi au fost diagnosticaţi cu COVID-19, iar la Gorgota un cadru didactic infectat a intrat în contact cu colegii săi, la un consiliu profesoral.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

15:38 - Elevii unei şcoli din judeţul Olt fac cursuri exclusiv online după apariţia unei caz de COVID-19 în rândul cadrelor didactice, iar alţi 20 de dascăli au intrat în izolare, după ce cu toţii au participat la un consiliu profesoral. Măsura este valabilă timp de o săptămână, la Şcoala Gimnazială Vădăstriţa din comuna Vădăstriţa.

14:57 - Mai mulţi reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor şi Declic participă, luni, la un flash mob în faţa Ministerului Educaţiei, susţinând că sute de mii de elevi nu au tablete, deşi autorităţile au promis în ultimele luni că le cumpără la timp pentru începerea noului an şcolar.

Ei au baloane sub formă de porcuşori şi pancarte cu mesaje: "N-ai tabletă, nu ai parte!", "Porcii zboară. Şcoala începe. Elevii tot nu au tablete!", "Dreptul la educaţie nu e o pomană!".

13:49 - Europarlamentarul USR Cristian Ghinea i-a criticat pe Facebook pe Gabriela Firea și soțul său Florin Pandele, care s-au pozat cu copiii în calse, în timp ce toți părinții i-au lăsat la poartă, respectând regulile din pandemie.

Am lăsat copilul la poarta școlii. Cu un nod în stomac. Eu, Oana și toți ceilalți părinti, cuminți, la indicațiile...

Publicată de Cristian Ghinea pe Luni, 14 septembrie 2020

13:35 - Premierul Ludovic Orban a spus, la începutul ședinței de Guvern, că lucrurile nu vor merge bine din prima în școli, dar că daca problemele vor fi rezolvate prompt atunci situația e bună.

”Să transmiteți încrederea și aprecierea mea cadrelor didactice, poate că nu va funcționa totul ceas din prima, vor fi disfuncționalități, să monitorizați situația și să interveniți prompt. În cea mai mare parte a școlilor sunt lucruri bune care s-au întâmplat.

ADVERTISING

Să cereți Inspectoratelor să monitorizeze cu mare atenție situația și să fie pregătiți să intervină prompt. Să vă asigurați să fie camere web să se poată face transmiterea cursurilor unde se fac ore online.

Vreau să vă spun că am fost prin mai multe județe și am fost impersionat de cum s-au pregătit școlile, inclusiv în comune, toate măsurile au fost luate, putem face față la orice situație care apare”, i-a spus Orban Monicăi Anisie.

12:12 - Uniunea Salvaţi România a făcut un inventar al problemelor din sistemul de învățământ și cere ca responsabilii pentru haos să își ”asume vina şi, dacă există onoare, să îşi prezinte demisia".

Pentru 2,8 milioane de preșcolari și elevi, astăzi este începutul unui nou an școlar. Pentru ei, pentru părinții și...

Publicată de Uniunea Salvați România - USR pe Duminică, 13 septembrie 2020

11:51 - Părinții vor trebui să semneze, în contractul cu școala, și o clauză adaptată la contextul epidemic. Astfel, contractul educațional va conține de acum și obligația părintelui de a nu-și trimite la școală copilul atunci când se simte rău (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).

11:12 - Paisprezece cadre didactice din judeţul Constanţa au fost diagnosticate cu COVID-19, iar dintre acestea zece sunt din învăţământul preuniversitar, iar patru din cel universitar. Deocamdată nu există elevi confirmaţi cu noul coronavirus.

10:49 - Cum ceremoniile la care participau de obicei politicieni s-au anulat în contextul epidemic, liderii de partide și-au transmis cu ajutorul Internetului mesajele. Așa a făcut și Marcel Ciolacu, președintele PSD.

„Astăzi este un nou început. Un altfel de început. Pe un drum al responsabilității și al curajului! Pe un drum la sfârșitul căruia fiecare va fi mai puternic! Și mai înțelept!”, a scris liderul PSD pe Facebook.

Acesta atacă Guvernul, pe care îl acuză că este „prea puțin preocupat de sistemul de educație”: „Sunt sigur că, în ciuda tuturor provocărilor, în ciuda tuturor lipsurilor, în ciuda haosului provocat de un guvern prea puțin preocupat de sistemul educațional, vom trece cu bine peste toate încercările”.

10:07 - Debutul anului şcolar 2020-2021 a fost amânat la Seminarul Teologic Ortodox ''Sfântul Simion Ştefan'' din Alba Iulia, în urma depistării a două cazuri de COVID-19 în rândul cadrelor didactice, urmând ca luni să fie testaţi toţi profesorii. În paralel, are loc o anchetă epidemiologică.

10:02 - Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Sibiu, profesorul Alexandru Dumbravă, îi îndeamnă pe părinţi şi elevi să păşească cu curaj către şcoli, cu încredere în puterea lui Dumnezeu.

”Nu vom fi singuri ci, alături de noi, va fi El, Hristos, cel care, pe cruce, a biruit moartea. Nu suntem singuri ci, în numele educaţiei, ne dăm mâna elevi, părinţi, dascăli, autorităţi, oameni care ne dorim tot ceea ce este mai bun pentru copiii noştri”, a transmis Dumbravă.

09:54 - Premierul Ludovic Orban afirmă în mesajul transmjis luni, cu ocazia începerii noului an şcolar, că elevii se întorc în clase pentru a-şi continua pregătirea cu o lecţie în plus pe care trebuie să o înveţe: grija faţă de propria sănătate şi faţă de cei din jur.

”Ne dorim să asigurăm tinerei generaţii acces la învăţământ de calitate, dar este, în egală măsură, important ca actul educaţional să aibă loc într-un mediu sigur şi din punct de vedere sanitar. Pericolul infectării cu noul coronavirus încă nu a trecut, ceea ce vedem, din păcate, zilnic, în evoluţia numărului de cazuri.

Ne confruntăm cu un inamic diferit faţă de virusurile cunoscute până acum, iar soluţia pe care o avem la îndemână este să împiedicăm transmiterea lui, respectând câteva reguli simple de igienă şi de distanţare fizică. Responsabilitatea revine fiecăruia dintre noi, pentru ca lucrurile să nu ia o turnură mai greu de gestionat din punct de vedere sanitar”, a transmis Orban.

09:33 - Două unităţi de învăţământ nu se vor putea deschide, luni, alături de toate celelalte din judeţul Buzău deoarece personalul care le deserveşte a fost plasat în izolare la domiciliu timp de 14 zile.

Este vorba despre căminul şi creşa din comuna Berca, unde, la sfârşitul săptămânii trecute, o persoană a fost confirmată pozitiv cu SARS-CoV-2, iar o alta este deja internată după ce, în data de 1 septembrie, a intrat în contact cu o rudă confirmată pozitiv.

09:25 - Ministrul Educației, Monica Anisie, a mers la deschiderea anului școlar la Liceul Tudor Vianu din Capitală, însă în calitate de profesor. Ea a ales să și predea și chiar a preluat în calitate de dirigintă elevii unei clase a V-a.

Întrebată ce notă și-ar da pentru cum a gestionat ca ministru deschiderea anului școlar, Anisie a cerut asumare de la societate.

”În toată această perioadă nimeni nu a mai trecut prin ce s-a întâmplat până acum. Le mulțumesc tuturor pentru tot ce au făcut și cred că întreaga societate să se concentreze asupra responsabilității și asupra asumării publice”, a declarat ministrul Educației.

monica-anisie-deschidere-an-scolar-tudor-vianu
Foto: Inquam Photos/George Calin

08:49 - Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru elevi și profesori. Copiilor le-a cerut să se spele pe mâini, să respecte regulile, ca să-și protejeze părinții și bunicii. Șeful statului le-a cerut și profesorilor să nu facă rabat de la calitatea educației pe care o oferă și să fie răbdători.

Mesajul transmis cu prilejul începerii anului școlar preuniversitar 2020-2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇