Două eleve de liceu spun că au demonstrat cu ajutorul trigonometriei teorema lui Pitagora. Matematicienii considerau că este imposibil

Două eleve de liceu spun că au demonstrat cu ajutorul trigonometriei teorema lui Pitagora. Matematicienii considerau că este imposibil

Două adolescente din Statele Unite au anunțat că au găsit rezolvarea unei probleme matematice care a rămas un mister timp de 2.000 de ani. Cei mai mulți matematicieni erau convinși că teorema lui Pitagora nu poate fi demonstrată cu ajutorul trigonometriei.

Calcea Johnson și Ne’Kiya Jackson, eleve la un liceu din New Orleans, au avansat suficient de mult cu calculele lor pentru a le prezenta rezultatele matematicienilor. Ele au analizat teorema lui Pitagora, un element de bază al matematicii, ce definește relația dintre cele trei laturi ale unui triunghi dreptunghic, exprimată prin formula a2+b2=c2, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Elevele susțin că au deschis un nou câmp de cercetare demonstrând teorema cu ajutorul trigonometriei, deși matematicienii erau convinși că orice demonstrație a teoremei lui Pitagora care folosește trigonometria constituie o eroare de logică denumită raționament circular, termen folosit când cineva încearcă să valideze o idee prin ideea însăși.

Adolescentele au spus că au aplicat Legea sinusurilor, un rezultat fundamental al trigonometriei. Astfel, ele au reușit să demonstreze teorema folosind trigonometria, dar fără să recurgă la raționament circular.

ADVERTISING

Johnson și Jackson au fost singurele eleve de liceu prezente la reuniunea Societății Americane de Matematică, desfășurată săptămâna trecută, în statul Georgia, potrivit postului de televiziune WWL din New Orleans.

Catherine Roberts, director executiv al Societății Americane de Matematică, le-a încurajat să-și trimită rezultatele unei publicații științifice pentru a fi evaluate. „Membrii comunității noastre pot examina rezultatele pentru a determina dacă dovada lor este o contribuție corectă la literatura din domeniul matematicii", a spus ea.

ADVERTISING

Abordarea elevelor încă nu a fost supusă unui proces riguros academic de analiză, ce presupune să fie confirmată de alți experți în domeniu.

Opinii similare au mai fost emise în mediul academic și publicate într-un jurnal științific și în arhiva arXiv.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇