Cererea pentru finanțarea studiilor în afară a explodat în 2021. Unde pleacă tinerii români să studieze

Cererea pentru finanțarea studiilor în afară a explodat în 2021. Unde pleacă tinerii români să studieze

Tinerii nu s-au lăsat speriați nici de pandemie, nici de Brexit și pleacă în număr mare să studieze în toate colțurile Europei, arată FINS, o instituție financiară nebancară, ce oferă credite pentru tinerii care vor să plece la studii de licență, masterat sau chiar antreprenoriat în Europa.

Numărul cererilor de finanțare a explodat în 2021, spun reprezentanții insitituției care a pus la bătaie 1.500.000 de euro pentru studiile în străinătate, creșterea fiind cu peste 100% mai ales pentru Olanda, dar și pentru Belgia.

Tinerii pleacă în Olanda, Marea Britanie, Germania, Danemarca și Belgia

”Pe fondul reducerii dramatice a accesibilității studiilor în Marea Britanie din cauza Brexit, cererea pentru studii în Olanda a crescut exploziv, această destinație detronând Marea Britanie.

În același timp, a scăzut cererea pentru Danemarca, unde au început să apară restricții în ceea ce privește numărul programelor de licență și master în limba engleză, dar a crescut cererea pentru Germania.

ADVERTISING

O destinație surpriză și interesantă e Belgia, unde găsim un număr semnificativ de programe în limba engleză.

Dintre țările nordice, Suedia, unde se regăsesc câteva universități din top 100 mondial, începe să prezinte din ce în ce mai mult interes pentru tinerii din România.

Practic, odată cu Brexit, piața s-a diversificat și s-a ramificat în multiple direcții.

În mod clar Olanda a devenit destinația principală, fiind țara care oferă cele mai multe programe de Licență și Master în limba engleză în afara Marii Britanii”, declară Alexandru Ghiță, Președintele FINS.

Ce spun studenții

Am stat de vorbă cu Andrei Vîta, unul dintre studenții care au plecat la studii cu ajutorul unui credit și care ne-a povestit despre avantajele studiilor în afara țării.

Andrei studiază fizioterapie la Saxion University of Applied Sciences in Enschede, Hengelo, Țările de Jos (Olanda).

ADVERTISING

Deși este un domeniu care poate fi studiat chiar și în România, și-a dorit să poată face acest lucru la un alt nivel. ”De aceea, am ales să studiez în străinătate la o facultate de profil care îmi asigura acest lucru”, spune el pentru spotmedia.ro.

Întrebat dacă este scumpă viața de student în afara țării, tânărul este tentat să răspundă că ”este destul de scumpă”. Însă ”acest lucru depinde de mai mulți factori”, completează el.

”Orașul în care studiez eu este aproape de granița cu Germania, așa că nici chiriile nu sunt exagerate.

În cazul meu, spre exemplu, am norocul că utilitățile sunt incluse în prețul chiriei și astfel mai salvez niște bani”, povestește Andrei.

În ceea ce privește cheltuielile cu mâncarea, ieșirile în oraș și distracțiile, el consideră că acestea sunt influențate și de alegerile personale.

”Dacă știi să te organizezi și să îți gestionezi bugetul, nu vei resimți că viața în străinătate este prea scumpă”, spune tânărul.

ADVERTISING

În ce privește taxele de școlarizare, în faza inițială, și-a achitat taxa de școlarizare cu fondurile oferite de către cei de la FINS, iar în privința altor cheltuieli, momentan le achită tot din aceste fonduri. ”Sunt încă la început și nu am avut ocazia sa mă angajez, însă în viitorul apropiat mi-am propus să îmi găsesc și un job”, spune el.

Eu cred că foarte mulți tineri pleacă la studii în străinătate din două motive: fie consideră că nivelul de studii oferit în România nu este adecvat pentru ce își doresc ei, fie nu văd un viitor în țară. Este un mare adevăr că în România, trecerea de la băncile facultății la piața muncii este una foarte dificilă”, spune Andrei Vîta.

El recunoaște că imaginea din exterior este reală: ”Mulți văd că în străinatate este mai ușor și pot spune, cu siguranță, că multe universități din străinătate ajută studenții să își găsească un loc de muncă în urma absolvirii”, dar mărturisește că nu e tocmai ușor să faci acest pas, să pleci din țară.

”Aș spune că cel mai mare obstacol este startul, adică plecarea. Pentru cei ce s-au hotărât să urmeze studii în afară și știu ce și unde vor să studieze, plecatul poate părea extenuant și, într-adevăr, este greu.

Dar acea perioadă trece relativ rapid și din ce am observat, mulți se adaptează în scurt timp la noul mod de viață”, spune Andrei.

Întrebat ce sfaturi ar avea pentru viitorii studenți care visează să studieze în străinătate, Andrei le spune, în primul rând, să aibă încredere în ei.

”Atât asupra materiei studiate, cât și asupra încrederii în sine. Inițial, mulți colegi au avut dubii, inclusiv eu, despre mutare și despre programul studiat, dar am avut răbdare și acum nu mai am niciun semn de întrebare”, spune tânărul.

544-1

De unde vin banii pentru studenți

În 2021, Fondul European de Investiții și FINS au semnat un al doilea acord de garantare în cadrul proiectului pilot EFSI Skills & Education.

Acesta le permite elevilor și studenților din UE care vor să urmeze studiile de licență într-un stat membru UE, să ia credit fără codebitori și fără garanții imobiliare.

Acordul de garantare permite FINS, instituție financiară nebancară, să ofere credite în valoare de 5,5 milioane de euro și să ofere susținere pentru aproximativ 300-350 de studenți, care vor să urmeze programe de licență și master în țări din Uniunea Europeană.

Studenții care primesc finanțare nu au nevoie de un istoric bancar sau financiar, nu au nevoie de un istoric de angajare și sunt acoperiți inclusiv în cazul unor situații extraordinare, deoarece creditele FINS nu se transferă rudelor sau moștenitorilor.

Mai mult, creditele oferite de FINS sunt construite cu o flexibilitate maximă, pentru a se adapta cât mai bine cerințelor reale ale studenților, aceștia beneficiind și de o perioadă lungă de grație (rambursarea creditelor începe la 6 - 12 luni după finalizarea studiilor și poate fi structurată pe termen de 5-10 ani).

Astfel, studenții nu vor avea presiunea dată în general de împrumuturi, ci vor putea restitui banii în momentul în care, cel mai probabil, vor avea un job și un nivel salarial pe măsura pregătirii lor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇