Arafat anunţă că şcolile private îşi pot continua activitatea doar online

Arafat anunţă că şcolile private îşi pot continua activitatea doar online

Şcolile private îşi pot continua activitatea online, în timp ce toate cele de stat sunt închise.

Raed Arafat a precizat, luni, că se suspendă pentru două săptămâni doar activitatea cu prezenţă fizică în aceste şcoli, nu şi cea online.

"La nivelul școlilor private, activitatea cu prezenţă fizică se suspendă în perioada 25 octombrie - 5 noiembrie, inclusiv cele cuprinse in registrul special", a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, la finalul şedinţei CNSU.

"Hotărârea de guvern acum prevede că activitatea cu prezență fizică se suspendă pentru preșcolari și elevi în perioada de 25 octombrie – 5 noiembrie, în unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară.

ADVERTISING

Cu alte cuvinte, prezența fizică este interzisă, nimeni nu-i oprește să facă online, dar nu cu prezență fizică în școală, aplicabil imediat de la ieșirea hotărârii de guvern", a subliniat azi Arafat. Aşadar, aici nu e vorba de vacanţă.

Întrebat de jurnalişti de ce se închid şcolile (de stat), dar nu şi mall-urile, Arafat a replicat:

”Așa s-a zis, s-a luat decizia de a se da vacanță. Vedeți, noi am zis școlile ultimele, dar am luat măsuri foarte dure și pentru celelalte.

La școli s-a considerat că e bine să fie limitată prezența fizică pentru o perioadă limitată. Dar nu a fost unica măsură”.

ADVERTISING

De ce e vacanţă doar la stat?

Amintim că în sistemul de stat absolut toate şcolile şi grădiniţele s-au închis de luni, pentru două săptămâni de vacanţă, neprevăzută în structura anului şcolar. Doar preşcolarii şi elevii din ciclul primar aveau în mod normal o vacanţă, însă doar de o săptămână.

Diferenţa de tratament aplicat elevilor între privat şi stat a ieşit la iveală în weekend.

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a confirmat ieri că în hotărârea de guvern publicată vineri în Monitorul Oficial nu mai apare prevederea care instituia măsura și în sistemul privat – asta deși era inclusă în forma decisă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

ADVERTISING

Cîmpeanu a explicat că ministerul pe care îl conduce nu are temei legal să impună o vacanță și învățământului privat.

"Nu s-a translatat vineri în hotărârea de guvern. Au fost anumite neînțelegeri juridice, așa pot să le spun acuma", astfel a explicat Arafat de ce HG iniţial nu prevedea o suspendare a activităţii cu prezenţă fizică şi pentru învăţământul privat.

Cert este că nici acum nu se vorbeşte despre vacanţă forţată în privat, ci doar despre suspendarea activităţii cu prezenţă fizică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇