Risc major de recesiune globală, ca în timpul crizei din 2008

Risc major de recesiune globală, ca în timpul crizei din 2008

Avertismentele privind o recesiune mondială se înmulțesc, pe măsură ce inflația ridicată, majorările drastice ale ratelor de împrumut și războiul din Ucraina încep să preseze tot mai mult economiile lumii.

Riscul unei recesiuni a economiei mondiale este acum de 98,1%, indică un model de probabilitate folosit de compania Ned Davis Research. Singurele momente când modelul de prognozare a recesiunii a furnizat un rezultat similar au fost cele de criză mondială, în 2008, 2009 și 2020.

Raportul arată, totodată, că pericolul recesiunii planează mai ales asupra anului viitor.

ADVERTISING

În timp ce băncile centrale fac eforturi însemnate pentru a ține inflația sub control, economiștii și investitorii sunt tot mai îngrijorați, notează CNN.

Șapte din zece economiști chestionați de Forumul Economic Mondial consideră cel puțin probabilă o recesiune globală, potrivit unui raport publicat miercuri. Experții și-au anulat previziunile privind creșterea economică și se așteaptă ca majorările salariilor în funcție de inflație să continue să scadă în restul acestui an și în 2023.

Scumpirea alimentelor și a energiei generează îngrijorări cu privire la creșterea costului vieții. 79% din economiștii chestionați de Forumul Economic Mondial se așteaptă ca scumpirile să declanșeze tulburări sociale în țările sărace, comparativ cu doar 20% care estimează același lucru pentru economiile dezvoltate.

ADVERTISING

La rândul lor, investitorii sunt tot mai preocupați după ce Dow Jones Industrial Average, unul dintre cei mai cunoscuți indici bursieri din lume, s-a prăbușit luni, pentru prima oară din martie 2020. "Aș fi uimit dacă nu vom avea recesiune în 2023", a declarat investitorul miliardar Stanley Druckenmiller pentru CNBC.

Chiar și oficialii Rezervei Federale a Statelor Unite au căzut de acord că există un risc tot mai ridicat de recesiune.

Există, însă, și câteva semne bune, mai ales în SUA, cea mai puternică economie din lume, unde piața locurilor de muncă a rămas foarte solidă, rata șomajului menținându-se la cel mai mic nivel din anul 1969. Consumatorii continuă să cheltuiască, iar profiturile companiilor sunt robuste.

ADVERTISING

Există, de asemenea, speranțe că cea mai mare inflație din SUA din ultimii 40 de ani se va domoli în lunile următoare, pe măsură ce oferta se va cupla cu cererea.

Experții de la The Ned Davis au precizat că, deși modelul de previziune indică o creștere a riscului de recesiune globală, rezultatul pentru Statele Unite rămâne la un nivel inferior stabil. "Nu avem dovezi concludente că SUA sunt în recesiune în prezent", au subliniat aceștia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇