Guvernele PNL s-au împrumutat în nici doi ani cu 17 miliarde de euro mai mult decât PSD în aproape 3 ani

Guvernele PNL s-au împrumutat în nici doi ani cu 17 miliarde de euro mai mult decât PSD în aproape 3 ani

Premierul demis Florin Cîțu a dat și miercuri noi mesaje în care laudă performanțele economice pe care România le-a înregistrat sub conducerea sa.

Tot astăzi, însă, Profit.ro a publicat o analiză comparativă a împrumuturilor contractate de guvernele PNL și a celor făcute în cei aproape trei ani de guvernare PSD.

Bineînțeles, liberalii s-au confruntat aproape întreaga perioadă în care au fost la conducerea Executivului cu pandemia de COVID, o situație excepțională care a necesitat măsuri și cheltuieli excepționale.

ADVERTISING

Însă documentele obținute de publicația citată de la Ministerul de Finanțe arată că liberalii au împrumutat cu 17 miliarde de euro mai mult decât social-democrații. Și asta ținând cont de faptul că la ei vorbim de o perioadă de un an și 11 luni, în timp ce la PSD suma se întinde pe doi ani și 10 luni.

Iată cum arată situația:

  • Guvernele PNL (Orban și Cîțu)- noiembrie 2019-octombrie 2021 - împrumuturi de 282 de miliarde de dolari (57 de miliarde de euro) - condiții de criză globală cauzată de pandemie.
  • Guvernele PSD (Grindeanu, Tudose, Dăncilă) - ianuarie 2017-ocombrie 2019 - împrumuturi de 196 de miliarde de lei (40 de miliarde de euro) - condiții de creștere economică, fără crize majore.
ADVERTISING

Jurnaliștii de la Profit subliniază că cea mai mare parte din împrumuturile guvernelor PNL a fost destinată acoperirii deficitelor bugetare foarte mari, ceea ce înseamnă că este datorie nouă, care mărește datoria publică. Restul s-a dus în plata finanțărilor mai vechi ajunse la scadență.

De exemplu, din necesarul de împrumuturi de 135,1 miliarde lei stabilit pentru întreg anul 2021, 83,8 miliarde de lei ar trebui să acopere deficitul, deci datorie suplimentară, în timp ce suma de 51,3 miliarde de lei ar fi folosită pentru plata unor datorii mai vechi.

ADVERTISING

Anul trecut, distribuția a fost de 101,8 miliarde de lei pentru deficitul bugetar și 47,4 miliarde de lei pentru refinanțare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇