Pensiile speciale ne-au costat 4,1 miliarde de lei în 5 luni. Am calculat câte măști, mănuși și tablete se puteau cumpăra în pandemie

Pensiile speciale ne-au costat 4,1 miliarde de lei în 5 luni. Am calculat câte măști, mănuși și tablete se puteau cumpăra în pandemie

Pensiile speciale reprezintă un subiect extrem de controversat și discutat de aproape patru ani. S-a încercat în repetate rânduri eliminarea lor, dar fără succes.

În luna ianuarie, Parlamentul a votat desființarea pensiilor speciale, dar actul normativ nu afecta pensiile polițiștilor și militarilor.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis sesizarea CCR, iar apoi Avocatul Poporului a luat aceeași decizie, Renate Weber precizând ca sunt "motive multiple de neconstituționalitate".

După mai multe amânări, la începutul lunii mai, CCR a admis sesizările ICCJ și Avocatului Poporului și a decis că pensiile speciale nu vor fi anulate.

ADVERTISING

Ulterior, USR a depus in Parlament un proiect privind impozitarea acestora cu 90%, care însă a fost respins săptămâna trecută de plenul Senatului.

Deputatul USR Claudiu Nasui a calculat cât a cheltuit statul în primele cinci luni din 2020 pentru pensiile speciale: nu mai puțin de 4,14 de miliarde de lei.

O sumĂ deloc de neglijat, în condițiile în care statul are mare nevoie de bani, mai ales în aceasta perioadă când ne confruntăm cu o mare criză economică generată de pandemia COVID-19.

Claudiu Nasui subliniază ca românii plătesc printre cele mai mari taxe pe salariul minim din toată Europa și, în același timp, statul dă din ce în ce mai mulți bani pentru pensiile speciale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Banii dați pe pensiile speciale puteau fi folosiți pentru cumpărarea a sute de milioane de echipamente medicale

În 26 februarie, în România a apărut primul caz de COVID-19, iar ulterior numărul bolnavilor a crescut considerabil. Iar odată cu numărul mare al celor care necesitau internarea a fost readusă în discuție o mare problemă cu care ne confruntăm de ani. Este vorba despre lipsa dotărilor din spitale, precum și cea a echipamentelor medicale.

Sute de medici s-au plâns că nu sunt protejați de noul coronavirus. Au spus că în spitale exista o lipsă acută de dezinfectanți, măști, halate, combinezoane, viziere, mănuși etc.

ADVERTISING

ONG-uri, companii, persoane publice, precum și oameni obișnuiți au pus mână de la mâna și au donat spitalelor echipamente de protecție și aparatură medicală pentru a le ajuta să facă față eforturilor împotriva pandemiei de COVID-19.

Însă, dacă cei 4,14 de miliarde de lei cheltuiți pentru pensiile speciale erau folosiți pentru dotarea spitalelor, autoritățile ar fi putut cumpăra câteva sute de milioane de echipamente medicale.

SpotMedia.ro a calculat câte măști faciale, combinezoane, halate de unică folosință, botoși și viziere s-ar fi putut cumpăra cu acești bani.

Așadar, cu 4,14 de miliarde de lei ar fi putut fi cumparate 207.000.000 de măști chirurgicale profesionale FFP2. (Am calculat la un preț mediu de 20 de lei bucata).

Totodată, un combinezon de unică folosință poate fi achiziționat cu un preț mediu de 30 de lei bucata, iar cu banii folosiți pentru pensiile speciale s-ar fi putut cumpăra 138.000.000 de combinezoane.

Ar mai fi putut fi achiziționate 414.000.000 de halate de unică folosință (la un preț mediu de 10 lei bucata). Se mai puteau cumpara 2.760.000.000 de perechi de botoși (la un preț mediu de 1,5 lei bucata) sau 165.600.000 de viziere (la un preț mediu de 25 de lei bucata).

Peste 20 de milioane de tablete, telefoane și laptopuri puteau fi cumpărate

În luna martie, pandemia a închis școlile din România, astfel că elevii au fost nevoiți să urmeze cursurile online.

Din păcate, însă, nu toți copiii au putut beneficia de învațământul online, România fiind codașă în Europa în ceea ce privește folosirea tehnologiei.

Un studiu IRES arată ca 32% dintre elevi nu au avut acces la echipament electronic și doar jumătate dintre copii au avut contact cu profesorii la toate materiile.

Și în acest caz au existat ONG-uri, firme, persoane publice sau oameni obișnuiți care au donat copiilor telefoane, tablete sau laptopuri.

Și asta pentru că autoritățile, atât cele locale cât și cele centrale, s-au dovedit depășite de situație și incapabile să găsească banii necesari pentru a asigura tuturor copiilor echipamentele necesare pentru a urma în bune condiții cursurile online.

Dacă și pentru aceste echipamente s-ar fi utilizat banii pentru pensiile speciale s-ar fi putut cumpăra aproape 30 de milioane de tablete, telefoane și laptopuri.

Așadar, cu cei 4,14 de miliarde de lei cheltuiți în primele 5 luni pentru pensiile speciale se puteau cumpara 13.800.000 de tablete (la un preț mediu de 300 de lei bucata). S-ar mai fi putut achizitiona si 3.450.000 de laptopuri (la un preț mediu de 1.200 de lei bucata) și 10.350.000 de smartphone-uri (la un preț mediu de 400 de lei bucata).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇