Cine și cum poate să își înlocuiască becurile din casă cu bani de la stat

Cine și cum poate să își înlocuiască becurile din casă cu bani de la stat

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a stabilit condițiile în care cetățenii pot obține un voucher de la stat cu care să își schimbe becurile vechi, mari consumatoare de energie din casă cu becuri led. Condițiile sunt menționate într-un ordin al AFM care a fost publicat pe site-ul instituției.

Potrivit acestuia, este vorba de un voucher de 200 de lei cu TVA, cu care se pot achiziționa becuri cu led de maximum 15 W, care trebuie să fie noi. Becurile pot fi achiziționate de la comercianții înscriși în program, unde trebuie predat un număr echivalent de becuri vechi, convenționale.

ADVERTISING

Poate beneficia de finanţare solicitantul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

  • este persoană fizică cu domiciliul în România;
  • nu are obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare, la data achiziţionării becurilor cu led;
  • are vârsta de minimum 18 ani împliniţi în momentul înscrierii în aplicaţia informatică;
  • este posesor al unui/unei buletin/cărţi de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program;
  • se obligă să predea comerciantului, în momentul achiziţionării becurilor cu led, un număr echivalent de becuri convenţionale;
  • îşi dă acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informaţiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terţe instituţii sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligaţiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situaţii şi statistici.
ADVERTISING

În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate beneficia de un singur voucher.

Programului privind creşterea eficienţei energetice prin înlocuirea becurilor convenţionale cu becuri led are ca scop reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră în locuinţe, pentru utilizatorii casnici.

Finanţarea programului se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de ordin trebuie semnat de ministrul Mediului şi publicat în Monitorul Oficial.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇