Ungurii risipesc peste 300.000 de tone de alimente pe an, în valoare de peste 170 miliarde forinţi sau 18.000 forinţi de persoană, a anunţat Autoritatea pentru Siguranţa Alimentelor din Ungaria, de Ziua Mondială a Alimentaţiei, potrivit agenţiei de ştiri de stat MTI.
Deşeurile alimentare sunt o problemă de mediu, economică şi, de asemenea, etică, anunţă Autoritatea.
La fel ca în alte state membre ale Uniunii Europene, excesul de alimente aruncate pentru că nu sunt consumate în gospodării reprezintă cea mai mare parte a risipei totale de alimente din Ungaria, a spus NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Biroul Naţional pentru Siguranţa Lanţului Alimentar).
Românii aruncă 5 milioane de tone de mancare, în fiecare an. Suntem pe locul 9 în topul european al risipei
NÉBIH a lansat un program de sensibilizare cu privire la această problemă în 2016.
În ceea ce priveşte România, este printre ţările fruntaşe în ceea ce priveşte risipa de mâncare. Din 89 de milioane de tone de alimente care ajung la gunoi în toată Europa, 5 milioane de tone provin de la noi.
Cornel Hanganu, consilier în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a României din cadrul Guvernului României, a anunţat recent că fiecare român aruncă pe an 129 de kilograme de mâncare, în medie, iar ţinta Guvernului este să reducă această cantitate la jumătate până în 2030.