Cel care și-a dat foc în Râmnicu Vâlcea era un tânăr de doar 19 ani: A zis „mami, plec”. Presa și politicienii scriu că pierduse bani la păcănele, familia respinge scenariul

Cel care și-a dat foc în Râmnicu Vâlcea era un tânăr de doar 19 ani: A zis „mami, plec”. Presa și politicienii scriu că pierduse bani la păcănele, familia respinge scenariul

Persoana care și-a dat foc marți dimineață, în apropierea unui liceu din Râmnicu Vâlcea, era un tânăr de 19 ani.

Presa locală scrie că îl chema Alexandru și ar fi recurs la acest gest după ce tocmai ar fi pierdut 3.000 de lei la jocuri de noroc, însă mama sa respinge acest scenariu.

„Ce s-a întâmplat cu el de când a plecat de acasă în dimineaţa asta nu ştiu. N-a mai răspuns la telefon, nu nimic.. A zis: 'mami, plec, mă întâlnesc cu nişte băieţi. După aia, mă duc'. Că a vorbit la un restaurant pentru un post, dar nu ştiu care restaurant.

Un copil care te îmbrăţişa şi te pupa şi pe mâini şi pe cap, ca să aveţi idee ce fel de copil era. Nu juca, domnule, la jocuri! Singurul viciu pe care-l avea era că fuma. În rest, nu avea niciun viciu", a declarat mama băiatului, citată de Observator News.

ADVERTISING

Tânărul fusese elev până în clasa a 11-a la Colegiul Economic Râmnicu Vâlcea în apropierea căruia și-a dat foc. Anul trecut în februarie se transferase la Liceul Tehnologic, unde s-a calificat ca mecanic auto.

Ziarul de Vâlcea scrie că polițiștii verifică imaginile de pe camerele de supraveghere din zonă pentru a reconstitui traseul parcurs de Alexandru înaintea sinuciderii și iau în considerare și scenariul în care ar fi pierdut bani la păcănele, pentru că și-a pus în aplicare gestul în fața unei săli de jocuri de noroc.

Dar familia arată că acesta era foarte trist în ultima perioadă, pentru că își depusese CV-ul la mai multe companii, dar nu reușea să-și găsească un loc de muncă.

ADVERTISING

Imaginile analizate până acum l-au surprins pe Alexandru când ajunge în fața sălii de jocuri de noroc la 08:52. Câteva secunde mai târziu, își pune în aplicare gestul. Flăcările îl cuprind ca o torță și martorii nu pot interveni. Primul apel la 12 a fost făcut la 08:54. Purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Sorin Albinaru, a spus că pompierii militari au acționat de urgență, dar din păcate nu au putut decât să constate decesul.

USR se grăbește să-i dedice proiectul de lege „Fără păcănele lângă școli”

Chiar dacă familia respinge scenariul în care Alexandru s-a sinucis în acest crunt mod pentru că ar fi pierdut bani la jocuri de noroc, și presa, dar și politicienii au continuat să prezinte această pistă, înainte ca poliția să stabilească ce s-a întâmplat de fapt.

ADVERTISING

Deputata USR Diana Stoica, membră în Comisia pentru Sănătate și Familie și co-inițiatoare a proiectului de lege „Fără păcănele lângă școli”, chiar spune că a decis să dedice inițiativa în memoria lui Alexandru.

„În această dimineață (marți - n.red.) un copil de 19 ani și-a dat foc. A ars de viu și a murit. În fața unei săli de păcănele, care este fix lângă liceul unde el a învățat. Dumnezeu să îl odihnească și să îi ajute pe părinții săi în aceste clipe de neimaginat. Îl chema Alexandru și era la începutul vieții.

Cu greu am scris următoarele rânduri, și am decis să o fac tocmai pentru că este urgent să schimbăm ceva ACUM pentru a preveni astfel de tragedii de neimaginat. Din presă am aflat primele informații din anchetă, că îl chema Alexandru și că motivul sinuciderii prin auto-incendiere ar fi unul crunt: a pierdut 3.000 de lei la păcănele cu o seară înainte.

Nu avem de unde să știm ce a fost în sufletul lui de a ajuns să ia această decizie. Am urmărit cu greu video în care el și-a luat viața. Chinurile prin care a trecut sunt de neconceput.

Ce știm cu toții (sau ar trebui să înțelegem acum, în ultimul ceas) este că patima jocurilor de noroc DISTRUGE MINȚI, DISTRUGE FAMILII și DISTRUGE VIEȚI. Și din păcate, astăzi a mai luat una.

Această tragedie ne-a izbit mai tare decât toate cele care ne-au motivat să inițiem proiectul de lege Fără păcănele lângă școli. De aceea, împreună cu cei doi colegi co-inițiatori, Filip Havarneanu și Sebastian Cernic, am decis să dedicăm acest proiect de lege în memoria lui Alexandru, acest suflet aflat la început de drum, care a plecat prea repede și cu prea multă suferință dintre noi”, a scris marți pe Facebook Diana Stoica.

Ea a cerut să fie organizată o ședință extraordinară în plen pentru a adopta proiectul de lege.

„Fac un apel către toți cei care au cunoscuți care suferă de această patimă să nu îi lase singuri. Să fie alături de ei, să nu îi judece și să îi ajute să iasă învingători din această luptă cu patima jocurilor de noroc. Este mult mai greu decât ne putem imagina. Cu atât mai greu pentru copii.

Fac un apel către presă, să nu lase să treacă neobservată această tragedie înfiorătoare. Fac un apel către colegii parlamentari să adoptăm de urgență Legea Fără păcănele lângă școli. O putem face mâine (miercuri, n.red.), într-o ședință extraordinară”, a mai scris deputata USR.

Același mesaj a fost postat și de Sebastian Cernic și Filip Havarneanu.

Poliția continua ancheta și urmează să anunțe ce s-a întâmplat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇