Iohannis, prima reacție despre controversata lege care i-ar permite să candideze la Senat. Cum crede că va continua guvernarea până la alegeri

Iohannis, prima reacție despre controversata lege care i-ar permite să candideze la Senat. Cum crede că va continua guvernarea până la alegeri

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, prima reacție cu privire la controversatul proiect al PNL care i-ar permite să candideze ca independent pe listele liberalilor la alegerile parlamentare.

Astfel, șeful statului a declarat că nu a dorit o lege pentru el şi poate să spună cu certitudine că va avea grijă ca această lege să nu existe.

”Daţi-mi voie să lăsăm chestiunea de candidatură sau nu, sau ce facem în următoarea perioadă pentru o discuţie pe care o vom avea în România, dacă este despre România.

Dar, despre această lege pot să vă spun şi acum, fiindcă pentru mine este foarte clar, nu am dorit o lege pentru mine nu doresc o lege pentru mine şi pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe.

ADVERTISING

Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană şi atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Bref, nu va exista această lege şi nu doresc, eu nu doresc să existe”, a spus Iohannis, în SUA.

Întrebat dacă există o altă soluţie juridică, şeful statului a răspuns: ”Toate acestea le vom discuta acasă”.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat și cum crede că se va derula actul de guvernare până la alegeri, având în vedere ultimele discuţii dintre cele două partide, dar şi dacă după scrutinele pentru funcţia de preşedinte şi Parlament cele două formaţiuni vor mai putea colabora.

”În mod normal, după alegeri, se numără voturile din Parlament şi de acolo se fac sau nu se fac anumite coaliţii care dau guvernarea. Este cam devreme să vorbim despre ce va fi după alegeri. Dacă actuala coaliţie va reuşi să guverneze până la alegeri sau nu, vom vedea după ce ne întoarcem acasă.

ADVERTISING

Probabil o să am câteva discuţii pe această temă, că, până la urmă, avem nevoie de o guvernare, dar asta nu înseamnă că partidele trebuie să renunţe la abordările lor politice în campanie şi nu cred că e de aşteptat ca în această perioadă candidaţii de vârf să renunţe la abordări politice. Este o situaţie care, evident, va fi destul de complexă”, a adăugat Iohannis.

Ce prevede proiectul PNL

Liderii grupurilor PNL de la Camera Deputaţilor şi Senat - Gabriel Andronache şi Daniel Fenechiu - au depus o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art. 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, care are un articol unic şi introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:

ADVERTISING

”Preşedintele României, în funcţie la data alegerii Camerei Deputaţilor, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat.

În cazul in care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”.

Propunerea creează premisele candidaturii lui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare.

PSD a anunțat că nu susține proiectul, afirmând că nu se poate da o lege pentru o singură persoană.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că mai sunt anumite categorii socio-profesionale care nu pot candida, decât dacă-şi dau demisia, precum magistraţii sau prefecţii, dar nu este de acord cu nicio extindere a acestei legi.

”Această lege nu e o prioritate nici pentru mine, nici pentru Guvernul României şi nici pentru PSD. Părerea mea este că am evoluat ca şi societate în cei 20 de ani. Nu am stat pe loc. Mai sunt anumite categorii socio-profesionale care nu pot candida decât dacă-şi dau demisia: magistraţi, prefecţi.

Nu cred că este oportun, nu sunt de acord cu nicio extindere a acestei legi şi nu sunt de acord cu nicio propunere care modifică fondul legii electorale, deoarece există o recomandare a Comisia de la Veneţia că acest lucru se face cu un an înainte”, a explicat preşedintele PSD.

Nici UDMR nu susține proiectul prin care Iohannis poate candida la alegerile parlamentare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇