Românul „descurcăreț” devine o amenințare la adresa sănătății publice europene

În ultimele zile, în presa occidentală au apărut zeci de articole despre țara noastră, care descriu impactul mortal al valului patru de pandemie, eșecul vaccinării și cazurile de falsificare ale certificatului verde. Aceste relatări scot din nou în evidență corupția și neîncrederea în autorități, fenomene atât de prezente în societatea românească.
Românul „descurcăreț” devine o amenințare la adresa sănătății publice europene
  • Sute de persoane sunt cercetate penal din cauza fraudelor legate de documentele care atestă vaccinarea.
  • Tot mai mulți cetățeni români sunt anchetați de autoritățile străine, pentru că fac trafic de certificate verzi.
  • Ministerul Sănătății cere înăsprirea legislației, dar e posibil să fie prea târziu.

Când premierul Florin Cîțu a venit în fața oamenilor, la jumătatea lunii mai, și a anunțat victorios că a învins pandemia, nimic din atitudinea sa, din cuvintele rostite atunci nu lăsau să se întrevadă vreo îngrijorare cu privire la valul patru de pandemie sau la criza de încredere în certificatul verde provocate de nepăsarea oamenilor politici și corupția din țara noastră.

Autoritățile din Italia și Grecia au intrat în alertă din cauza certificatelor verzi emise de țara noastră din cauza răspândirii pe scară largă a fenomenului de “vaccinare la chiuvetă”.

Acesta a apărut și s-a răspândit odată cu autorizarea vaccinului de o singură doză, produs de Johnson & Johnson, și care a oferit posibilitatea unor medici de familie și asistenți sanitari să facă înțelegeri cu persoane care doreau să se înregistreze oficial ca fiind vaccinate, fără a face injecția.

ADVERTISING

Pentru acest lucru, plăteau o sumă de bani, iar cantitatea de ser aferentă era aruncată la chiuvetă. 

Persoanele respective erau trecute în Registrul Electronic Național al Vaccinării, având astfel posibilitatea să-și descarce certificatul verde european, pe baza căruia puteau călători și avea acces în spațiile publice din țară și străinătate.

Într-o dimineață de la sfârșitul lunii octombrie, opinia publică a aflat de la Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, că un centru mare de vaccinare din Capitală a fost închis din cauza unor indicii că există o rețea care realizează “vaccinări false”.

“…centrul de vaccinare Neghiniță se închide temporar. Deși în contextul actual e nevoie ca de aer de fiecare centru, suntem forțați să întrerupem activitatea pentru o perioadă. Parchetul împreună cu Poliția au descins azi la prima oră pentru a ridica probele de la fața locului”, a anunțat primarul Radu Mihaiu.

“Acest centru a ridicat o serie de suspiciuni privind certificate false. Am alertat imediat autoritățile abilitate, iar azi s-a confirmat că astfel de cazuri s-au repetat. Voi dispune schimbarea în integralitate a personalului din această locație. Până când procurorii nu vor finaliza cercetările nu putem risca să mai colaborăm cu nimeni de acolo…”, a mai adăugat edilul.

BUCURESTI - PROTEST IMPOTRIVA CERTIFICATULUI VERDE
Neîncrederea în sistemul politic și cel sanitar a dus la neîncredere în campania de vaccinare și la proteste la adresa măsurilor de protecție împotriva răspândirii pandemiei Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto / Hepta.ro

Conform mai multor date, la acest centru s-a practicat “vaccinarea la chiuvetă” pe scară largă. Mai mulți angajați ai acestui serviciu social, “care se adresează copiilor cu deficiențe senzoriale de văz”, cum este descris pe site-ul oficial, au falsificat documente, introducând în registrul național al vaccinării nume și date ale unor persoane care nu au făcut injecția.

"În urma perchezițiilor au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă”, se arată într-un comunicat al Poliției București.

Problema se extinde în Europa

La două săptămâni de la incident, nu a fost anunțat cât de grav sau ce impact a avut acesta și câte persoane au obținut, prin fraudă, certificate verzi.

Dar afacerea cu falsa vaccinare de la “Neghiniță” nu este singulară. 

Începând din luna iunie, în presa din România au fost prezentate zeci de cazuri despre rețele care vindeau certificate verzi false sau despre “vaccinarea la chiuvetă”.

Inițial, aceasta a fost o problemă de interes local, dar în ultima săptămână, ea a devenit una europeană. 

Cazurile cu români prinși de forțele de ordine ale altor state cu certificate verzi false sau străini care au obținut astfel de documente din România sunt semnalate tot mai des și în presa internațională.

Probleme au apărut, de exemplu, în Italia, cu româncele nevaccinate care îngrijesc persoane în vârstă. „Avem nevoie de carantină pentru cei care sosesc din unele țări din Europa de Est, unde numărul de cazuri noi este foarte mare, iar procentul de persoane vaccinate este scăzut”, a declarat  Alessio D’Amato, consilierul pentru sănătate al regiunii Lazio.

“Italia are relații strânse cu România și Bulgaria, lucrătorii din aceste țări sunt implicați, de exemplu, în îngrijirea persoanelor în vârstă. Nu ne putem asuma acest risc. Și spun acest lucru într-un spirit de cooperare și respect pentru acești cetățeni care fac o muncă importantă”, a adăugat acesta, semnalând faptul că foarte mulți infirmieri și infirmiere sosiți din România sunt ori nevaccinați, ori au certificate verzi false.

Confirmăm din nou percepția internațională că suntem o țară coruptă

În Italia se desfășoară mai multe anchete pentru a aresta și a distruge rețelele care fac trafic cu documente obținute fraudulos ce atestă vaccinarea.

“Din păcate, confirmăm din nou această percepție internațională că suntem o țară coruptă”, a declarat sociologul Gelu Duminică pentru SpotMedia.ro.

“Știi că românul nu fură niciodată, nu păcălește, nu eludează legea, el se descurcă. Au fost foarte mulți descurcăreți și de data asta. Zâmbim amarnic și trecem mai departe, ne continuăm viața”, a comentat cu ironie tristă Gelu Duminică.

El mai spune că acest fenomen de “vaccinare la chiuvetă” și falsificare a certificatelor verzi “nu face decât să confirme opinia preconcepută a europenilor despre noi”.

“Și ne mai întrebăm de ce nu suntem acceptați în spațiul Schengen? De ce stăm mereu pe margine?”, a comentat sociologul.

“…descurcatul românesc, în multe, multe domenii, nu e compatibil cu ce promovează cele mai multe state din Uniunea Europeană. Din păcate, acest fenomen al descurcatului e reprezentativ pentru țara noastră, iar el nu poate fi schimbat decât prin lideri puternici care ne pot pune în față o oglindă și să ne arate așa cum suntem cu adevărat”, a mai adăugat Gelu Duminică.

În România, “vaccinarea la chiuvetă” este extrem de răspândită. Procurorii anchetează câteva sute de persoane implicate în operațiuni de falsificare, dar din nou intervenția forțelor de aplicare a legii a venit prea târziu.

“…trebuie să facem o analiză rapidă a legislației, pentru că mai mult ca sigur se impune o înăsprire a acesteia. Din punctul meu de vedere, oameni care fac asemenea lucruri nu au ce căuta în sistemul medical… O asemenea atitudine nu poate fi tolerată… Eu am vorbit despre cei care contribuie la o asemenea fraudare a sistemului și dacă există o asemenea fraudare a sistemului, categoric se face de cineva din interior, nu se face din afara sistemului”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, citat de Agerpres.

BUCURESTI - MINISTERUL DEZVOLTARII - CSEKE ATTILA
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, cere înăsprirea legilor împotriva cadrelor medicale care falsifică documentele care atestă vaccinarea, dar această reacție vine prea târziu - Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto / Hepta.ro

În România mor mai multe persoane vaccinate decât în SUA

O consultare a rapoartelor realizate de INSP (Institutul Național de Sănătate Publică) din ultimele săptămâni constată că 10% dintre decesele înregistrate săptămânal în România sunt ale unor persoane vaccinate cu schema completă.

Pe de altă parte, conform datelor oficiale publicate de CDC (Centrul pentru Controlul Bolilor) din SUA, care folosește informații reale strânse din întregul sistem medical american, se observă că procentul celor vaccinați care mor din cauza afecțiunilor asociate unei infectări cu Covid-19 este de 7,4% din totalul deceselor înregistrate de la începutul campaniei de vaccinare. 91,4% dintre cei care au murit în această perioadă sunt persoane nevaccinate.

Comparând procentele medii ale vaccinaților care mor în România cu cele din SUA, adică o medie de 10% în țara noastră cu una de 7,4% în America, apare o diferență de mortalitate de 2,6 puncte procentuale.

Această mortalitate mai mare în cazul vaccinaților care se constată în România în comparație cu celelalte state occidentale include și “vaccinații la chiuvetă” care se infectează, fac complicații și își pierd viața.

Procentul poate fi estimat, în urma comparării datelor cu cele din alte state, la 1-2%, cu toate erorile posibile și imposibile.

În data de 30 octombrie, poliția a deschis o anchetă cu privire la moartea unui viceprimar dintr-o comună din județul Vaslui, infectat cu Covid-19, și care deținea un certificat verde de vaccinare, suspectat că ar fi fals. 

Mai multe astfel de cazuri au fost raportate frecvent de jurnaliști în ultimele săptămâni.

“Vaccinarea la chiuvetă” arată cât de profundă e corupția din România, încât ea a ajuns să afecteze actul medical, a prăbușit încrederea populației în autorități și a creat o problemă în Uniunea Europeană, fiind pe cale să compromită certificatul verde.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇