Terra a avut inele în trecut?

Terra a avut inele în trecut?

Planeta noastră ar fi avut în trecut inele similare lui Saturn, afirmă o echipă de cercetători de la Universitatea Monash din Melbourne.

Aceștia sunt de părere că inelele planetare, care s-ar fi format acum circa 466 de milioane de ani, o perioadă relativ recentă raportată la vârsta de 4,6 miliarde de ani a Terrei, ar fi singura explicație plauzibilă pentru mai multe ciudățenii geologice descoperite.

În primul rând este vorba de numeroase cratere în zona ecuatorială, formate într-o perioadă relativ scurtă de timp în Ordovician (acum 488,3 – 443,7 milioane de ani), foarte aproape unul de celălalt. Toate 21 în aceeași zonă, în condițiile în care această regiune nu este una propice păstrării craterelor create de meteoriți, comparativ cu zonele situate la latitudini mai mari.

ADVERTISING

Mai mult, depozitele calcaroase care provin din aceeași perioadă conțin un nivel ridicat de resturi de meteoriți, care prezintă o expunere mai redusă la radiații cosmice.

Pe lângă toate acestea, există dovezi geologice ale unei intensificări a tsunami-urilor în perioada amintită. Autorii studiului publicat de jurnalul Earth and Planetary Science Letters sunt convinși că o legătură există între aceste fenomene neobișnuite petrecute într-un timp scurt.

ADVERTISING

Inele cum ar fi avut Terra sau așa cum are Saturn se pot forma atunci când un corp ceresc de dimensiuni mai mici decât cele ale unei luni sau ale unei planete, un asteroid, de exemplu, este atras de forța gravitațională a unei planete.

Ajuns în așa numita limită Roche, distanță teoretică sub care un corp ceresc începe să se disloce sub acțiunea forțelor mareice cauzate de corpul ceresc în jurul căruia orbitează, asteroidul se fragmentează.

Toate aceste fragmente dau naștere unui inel care orbitează în jurul liniei ecuatoriale a planetei. Cu timpul, materialul din inel este atras de forța gravitațională a corpului ceresc mai mare și ajunge să se prăbușească pe acesta. Iar urmele de impact vor fi vizibile în zona Ecuatorului.

ADVERTISING

Practic, dacă Terra a capturat și a distrus cel puțin un astfel de asteroid gigantic acum circa 466 de milioane de ani, asta ar explica și prezența craterelor, și a tsunami-urilor și a expunerii reduse la radiații cosmice a resturilor sedimentare, scrie Science Alert.

O altă dovadă a existenței inelelor este cea legată de scăderea drastică a temperaturilor înregistrată în Ordovocian.

Un inel situat în zona ecuatorială ar fi aruncat un con de umbră masiv pe suprafața Pământului. Iar cum radiația solară care ajunge în mod normal pe Terra ar fi fost obturată, un efect ar fi fost o răcire globală semnificativă.

Nu întâmplător, acum circa 465-445 de milioane de ani, Terra a cunoscut cea mai rece perioadă din ultima jumătate de miliard de ani.

Oamenii de știință amintesc și că inelele formate în jurul planetelor nu sunt permanente. În cazul celor mai cunoscute, cele ale planetei Saturn, datele obținute până în prezent indică o origine a acestora situată acum circa 10 până 100 de milioane de ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇